Να πάρει η Αυτοδιοίκηση στα χέρια της το ενεργειακό!

Οι πολίτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι ένα απίστευτο παιχνίδι καθυστερήσεων και λανθασμένων επιλογών να παίζεται στις πλάτες τους στο ενεργειακό ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης. 
Και ενώ:

  • η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει συνεχώς για τη δημιουργία υποδομών τοπικής αυτοπαραγωγής με Ενεργειακές Κοινότητες άμεσα,
  • η ΚΕΔΕ συνεχώς διαπιστώνει την αναγκαιότητα για την εξεύρεση ενεργειακού χώρου για τοπική αυτοπαραγωγή,
  • οι Περιφέρειες συνεχώς εξαγγέλλουν προγράμματα και πολιτικές για την ενεργειακή αυτονομία και 
  • το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχώς υπόσχεται τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις….

ένα γραφειοκρατικό και πολιτικό πρόσκομμα καθυστερεί τις εξελίξεις και κωλυσιεργεί τις διαδικασίες για να συνεχίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς.

  • Ακόμη και τα ελάχιστα φωτοβολταϊκά, που εγκαταστάθηκαν σε κάποια σχολεία, περιμένουν αδειοδότηση από το 2016.
  • Οι δήμοι δεν διαθέτουν και δεν τους παρέχονται μηχανισμοί και προσωπικό με τεχνογνωσία και οι ελάχιστοι που το επιχείρησαν, έχουν μείνει στα χαρτιά και στα ψηφίσματα. 
  • Οι Περιφέρειες αφιερώνουν ελάχιστες χρηματοδοτήσεις, που αραχνιάζουν στο επίπεδο των μελετών και κάποιες από αυτές προωθούν την επέκταση των υποδομών αερίου, παρά τα αντίθετα επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα.
  • Ο νέος ΕΣΕΚ του Υπουργείου δεν προβλέπει απολύτως τίποτα καινούργιο, παρά την αύξηση του δυναμικού των μεγάλων παρόχων ενέργειας και τα μεγάλα ελλείμματα σε έξυπνα δίκτυα και υποδομές αποθήκευσης για περισσότερο χώρο σε ανανεώσιμες πηγές.
  • Ενάμιση χρόνο μετά την έκρηξη της ενεργειακής ακρίβειας δεν έχουν καν προκηρυχθεί νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλιακά συστήματα σε κτίρια που θα μπορούσαν να προωθήσουν την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας μέσω της αυτονομίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να επιταχύνουν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη συνεισφορά μας στη μείωση των εκπομπών αερίων, που αλλάζουν το κλίμα στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας της χώρας μέχρι το 2040.

Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών απαιτεί να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός και να ανταποκριθούν επιτέλους το Υπουργείο, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στα κελεύσματα των καιρών και τις Οδηγίες της ΕΕ, εγκαταλείποντας τις παρελκυστικές πολιτικές τους.

Όσον αφορά τα σχολικά κτίρια, αυτά μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης με υβριδικά / ηλιοθερμικά συστήματα (φωτοβολταϊκά και παραγωγή ζεστού νερού) για όλη τη γειτονιά μέσα από συνεργατικά σχήματα. Επίσης, με την εφαρμογή τεχνολογίας blockchain θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αυτόνομη ενεργειακή γειτονιά παραγωγής ενέργειας από διάφορα κτίρια, αποθήκευσης, ανταλλαγής και πώλησης ώστε να αναπτύσσεται και ένα δίκτυο παρόμοιων ενεργειακών σταθμών που αυξάνει τον χώρο για σύνδεση νέων επενδύσεων σε ενεργειακά συστήματα με βάση τον ήλιο και τον άνεμο, και ίσως και γεωθερμία.

Εξάλλου, πέραν της διάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ενεργειακής δημοκρατίας, η προώθηση κατά προτεραιότητα των αποκεντρωμένων μικρών ΑΠΕ των πολιτών και των ενεργειακών κοινοτήτων, αποδεικνύεται από πρόσφατα στοιχεία ότι υπηρετεί σε βαθμό εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις ΑΠΕ συστήματος (μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) τον στόχο της ομαλής αντιμετώπισης των αιχμών.

Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών ζητά: 

  • Να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προχωρήσουν άμεσα οι Ενεργειακές Κοινότητες συνεργασίας νοικοκυριών και δήμων. 
  • Να διευρυνθούν τα όρια των επιδοτήσεων και να ξεκινήσουν οι εφαρμογές, 
  • Να δημιουργηθούν άμεσα μηχανισμοί τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τους Δήμους. 
  • Να αδειοδοτηθούν άμεσα οι Ενεργειακές Κοινότητες

Ένα άμεσο μέτρο που θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε εξοικονόμηση και ανανεώσιμες πηγές είναι η κατάργηση τώρα του ΦΠΑ 24%, όπως προτείνει από την άνοιξη 2022 η Κομισιόν στην εργαλειοθήκη για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, με έμφαση στα κτίρια κατοικιών και επιχειρήσεων.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos