Ο Ματέο Μοσκέτι νικητής στο σπριντ του δεύτερου ετάπ, Μαρούσι-Ιτέα
Ο Ματέο Μοσκέτι νικητής στο σπριντ του δεύτερου ετάπ, Μαρούσι-Ιτέα (φωτό: Petros Gotsis )

Ένα μαζικό σπριντ στο φινάλε είχε έναν ξεκάθαρο νικητή στο δεύτερο ετάπ του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας. Ο 25χρονος Ματέο Μοσκέτι κράτησε ψηλά τη σημαία της θεωρητικά πιο ισχυρής ομάδας του μεγάλου ελληνικού αγώνα, μπαίνοντας με πολλές δυνάμεις στο τελικό σπριντ, για να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού στην ειδυλλιακή παραλία της Ιτέας.

«Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα ήταν το πιο εύκολο για μένα, αλλά υπέφερα στις ανηφόρες και προσπάθησα σκληρά να μείνω στο παιχνίδι.

Στόχος της ομάδας είναι να μείνουμε ανταγωνιστικοί μέχρι το τέλος, να κερδίσουμε τα επόμενα ετάπ και στο τελευταίο να κυνηγήσουμε τη γενική. Θα παίξουμε όλα τα χαρτιά μας», τόνισε ο Ματέο Μοσκέτι που τερμάτισε σε 3 ώρες, 49 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.

Το στόχο του πέτυχε όμως και ο Άαρον Γκέιτ της Equities Black Spoke, αφού κατάφερε να τερματίσει με το πρώτο γκρουπ και να κρατήσει άνετα την μπλε φανέλα του πρωτοπόρου στο ετάπ των 165 χιλιομέτρων από το Μαρούσι μέχρι την πρωτεύουσα της Φωκίδας. Τον Νεοζηλανδός χωρίζουν 1:52 από τον δεύτερο, Δανό Νιλς Λάου Μπρόγκε της Bhs Borrnholm.

«Ήταν δύσκολα σήμερα, αλλά οι συναθλητές μου με βοήθησαν να διατηρήσω τη φανέλα και είμαι χαρούμενος που τα κατάφερα.

Πιστεύω ότι και στα τρία επόμενα ετάπ θα συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό, ελπίζω να αποφύγουμε τα απρόοπτα.

Χαίρομαι που είδα τόσο πολύ κόσμο στις ανηφόρες. Οι Έλληνες μάς έχουν παράσχει πολύ θερμή υποστήριξη.

Ήταν πολύ σουρεάλ να αγωνίζεσαι με 26 βαθμούς Κελσίου και να βλέπεις χιόνια στα βουνά», είπε ο πρωτοπόρος της γενικής.

Εκκίνηση παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στο ΟΑΚΑ

Το δεύτερο ετάπ ξεκίνησε λίγα μέτρα μακριά από το κλειστό Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, όπου διεξήχθησαν αγωνίσματα της ποδηλασίας πίστας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Την κορδέλα στην προεκκίνηση στον Τείχο των Εθνών έκοψαν από κοινού ο οικοδεσπότης, Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μαζί με τον καλό του φίλο Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ (όπως και χθες στο Ηράκλειο), την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και τον θρύλο της ποδηλασίας και πρεσβευτή του Γύρου μας, Μαρκ Κάβεντις.

Το φιλμ του αγώνα

Το πρώτο «ξεκόλλημα» ήρθε μετά το πρώτο σπριντ ανάβασης. Το σχημάτισαν οι Σβέσταντ (Team Coop), Χέλεμος (Trek-Segafredo), Κιρίκο (Drone Adroni), Τζόνστον (Caja Rural) και Ράιτ (MGK), με τον πρώτο να παίρνει το μάξιμουμ των πόντων από το πρώτο σπριντ ανάβασης στη Φυλή.

Ο Σβέσταντ πήρε και το πρώτο σπριντ ευθείας στην Πύλη και συνέχισε να βρίσκεται σε ένα γκρουπ εφτά ποδηλατών που «ξεκόλλησαν» μετά το 46ο χιλιόμετρο. Σταδιακά, όμως τους έπιασε το πελοτόν μετά τις Ερυθρές και λίγο πριν από την Αλίαρτο έγινε νέα προσπάθεια για ξεκόλλημα με τους Τζωρτζάκη, Κούμπις (Banska Bystrica), Πέντερσεν και Μπρόγκε της Bhs Borrnholm. Αυτός που αποδείχτηκε πιο δυνατός ήταν o Μπρόγκε, ο οποίος έκανε δική του την κόκκινη φανέλα, την οποία απλά φόρεσε χθες, καθώς επικεφαλής στους πόντους ήταν ο πρωτοπόρος της κατάταξης, Άαρον Γκέιτ.

Με τα τελευταία 15 χλμ να είναι συνεχής κατηφόρα, όπως αναμενόταν, η νίκη στο ετάπ κρίθηκε στην τελική ευθεία με τον Ματέο Μοσκέτι να περνά καθαρά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού μπροστά από τους συμπατριώτες του, Αντρέα Περόν (Novo Nordisk) και Φίλιπο Ταλιάνι (Drone Hopper – Androni Giocattoli). Ήταν η έβδομη νίκη του Ιταλού της Trek-Segafredo στην επαγγελματική του καριέρα.

Καλύτερος Έλληνας στο δεύτερο ετάπ ήταν ο Νικηφόρος Αρβανίτου της Εθνικής Ελλάδας, που τερμάτισε 17ος. Δεν δίστασε μάλιστα να ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά για τη συνέχεια:

«Το τέλος του σημερινου ετάπ μου ταίριαζε, αλλά ήθελα και κάτι παραπάνω. Πάντα θέλω κάτι παραπάνω, θέλω τη νίκη και είμαι σίγουρος ότι θα έρθει. Μπορεί και στα επόμενα ετάπ», είπε ο νεαρός αθλητής μας που φέτος αγωνίζεται στο εξωτερικό με την  Java Kiwi Atlántico από τη Βενεζουέλα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos