Παραμονή του Άη Γιώργη του Μεθυστή στο Παρασπόρι
Εσπερινός

Σε όλη σχεδόν την Κρήτη ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου άρχιζε στις 2 Νοεμβρίου. Το απόγευμα οι παραγωγοί κρασιού φρόντιζαν να πάνε στους ναούς κρατώντας στάμνες με το καινούργιο κρασί. Άλλοι θα προτιμήσουν να πάνε την επόμενη, ανήμερα της γιορτής.

Η μεγάλη γιορτή του Νοεμβρίου και κυρίως το άνοιγμα των βαρελιών υποχώρησε εντελώς μετά τη δεκαετία του 1960 . Ωστόσο η τάση «επιστροφής» που παρατηρήθηκε εντονότερα τις επόμενες δεκαετίες επέβαλε τις «αναβιώσεις» των σχετικών εθίμων σε πολλές περιοχές του νησιού.

Σήμερα λοιπόν πραγματοποιήθηκε στο χωριό μας η αναβίωση του εθίμου Άη Γιώργη του Μεθυστή. Μεταφέροντας τα νέα κρασιά στην εκκλησία κατά τον παραδοσιακό τρόπο μέσα σε στάμνες και κανάτες όπου μετά το τέλος του Εσπερινού ευλόγησε ο Αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Φραγκιαδάκης Εμμ.

Στην συνέχεια έγινε στην ταβέρνα και στο καφενείο η βράβευση για το καλύτερο κρασί.

Παραμονή του Άη Γιώργη του Μεθυστή στο Παρασπόρι
….στη ταβέρνα και στο καφενείο…..

Ευχαριστούμε θερμώς που μας τίμησαν με την παρουσία τους το Δήμαρχο Κον Ζερβάκη,την πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου Κα Γιαννακάκη και τον πρόεδρο της Τ.Κ Αχλαδίων Κον Ρεμπελάκη, καθώς και τους μουσικούς που μας διασκέδασαν Πρωτογεράκη Γιάννη και Κωνσταντίνο Νικάκη Δημήτρη, Κοξαράκη Στέλιο και τον Παθιάκη Δημ. με φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση καθώς και όλους όσους παραβρέθηκαν στη αποψινή γιορτή.

Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου Σητείας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ | Facebook

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos