Πεζοπορία από Αβδού στο σπήλαιο Αγίας Φωτεινής
όλη η ομάδα στο σπήλαιο της Αγίας Φωτεινής

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου περπάτησε στην περιοχή του οικισμού Αβδού στον Δήμο Χερσονήσου, κοντά στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Με μεγάλη παρέα σχεδόν 30 πεζοπόρων, ξεκινήσαμε από το κέντρο του παραδοσιακού οικισμού. Αφού ανάψαμε ένα κερί κατά την θεία λειτουργία της ενορίας, πήραμε το μονοπάτι που οδηγεί προς το σπήλαιο Αγίας Φωτεινής στο ύψωμα Λουλουδάκι. Περνώντας τις περιποιημένες αυλές μας καλημέρισαν με τον τρόπο τους οι σκυλίσιοι φύλακες του οικισμού. 

Μετά από μικρό ανηφορικό περπάτημα, στην πορεία μας περάσαμε το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και φτάσαμε στην παραδοσιακό ξενώνα Βελάνι. Φτάσαμε πάνω στην ώρα που ο φούρνος ανέβαζε θερμοκρασία και είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά τα άλογα που ταΐζονταν και άλλους ένοικους της φάρμας.

Εισερχόμενοι στον κεντρικό χώρο του σπηλαιώδη ναού, βρίσκουμε πιθάρι στο οποίο στάζει αγίασμα. Όπως μας εξιστορεί ο αρχηγός μας, η στάθμη του υγρού στο δοχείο μένει πάντα σταθερή, ενώ αν κάποιος προσεγγίσει πάνω από το πιθάρι με πίστη και υπομονή, θα τρέξει στο χέρι του αγίασμα.

Η ιστορία του σπηλαίου πάει πίσω στον χρόνο, όπου αποτελούσε καταφύγιο κατά την Κρητική επανάσταση. Από τον τοίχο του ιερού υψώνεται συμπαγής σταλαγμίτης, που στηρίζει ανώτερο διαμέρισμα του σπηλαίου. Εισερχόμενοι στο ιερό του ναού βλέπουμε στην οροφή ξύλινο δοκάρι που είχε χρήση βαρούλκου, για πρόσβαση στο ανώτερο διαμέρισμα, όπου και ξεκινά μήκος διαδρομών 700 μέτρων. 

Ανάβουμε άλλο ένα κερί πριν την έξοδο μας, και κάνουμε μια στάση για κολατσιό και ρακόμελο που μας κέρασε ο αρχηγός. Αφού γεμίσαμε ενέργεια, είμαστε έτοιμοι να ανεβούμε στο επόμενο γεωλογικό μνημείο της περιοχής. Κατεβαίνοντας από την Αγία Φωτεινή, βρίσκουμε το μοναστήρι της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με την σπηλαιώδη οροφή και τα περίτεχνα καμαρικά.

Συνεχίζοντας, παίρνουμε τον ανηφορικό δρόμο της πλαγιάς και το παλιό μονοπάτι προς την Τρυπητή, που η φύση το έχει σχεδόν καλύψει. Μετά από μερικά μέτρα απότομης αναρρίχησης, βρίσκουμε το ανοικτό σπήλαιο της Τρυπητής. Το άνοιγμα του βλέπει από την μία πλευρά την περιοχή της Κουκούλας και την Αγία Άννα, ενώ από την άλλη, τα χωριά της Λαγκάδας και της Μεσάδας.

Το καταφύγιο έχει παραχωρήσει πλέον τις κορυφές στους γυπαετούς που πετούν πολύ κοντά μας, και έχουν φτιάξει τις φωλιές τους στις εσοχές της σμιλευμένης πλαγιάς.

Αφού θαυμάσαμε την θέα και παρακινούμενοι από τις πρώτες στάλες βροχής, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Μια και η βροχή δυνάμωνε, εφοδιαστήκαμε με τα αδιάβροχα και τις κουκούλες μας, αλλά ευτυχώς βγαίνοντας από την αφούρα της κορυφής, η βροχή σταμάτησε ώσπου φτάσαμε στον κάμπο. Δεν παράλειψε όμως να μας ανοίξει την όρεξη, οπότε και οδηγηθήκαμε σε τοπική ταβέρνα μετά μουσικής στις Γωνιές.Διανύσαμε σχεδόν 14χμ με υψομετρική διαφορά 980μ. Άλλη μια Κυριακή, η βόλτα μας έφτιαξε την διάθεση και μας γέμισε εμπειρίες, μέσα από την περιήγηση στην φυσική ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Ευχαριστούμε τον αρχηγό μας Γιάννη Ψαλλιδάκη που μας ξενάγησε στις ομορφιές της περιοχής του.

Και στην άλλη με το καλό!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Γιώργος Αρναουτάκης
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο της διαδρομής στο blog του Συλλόγου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos