Συγχαρητήρια Θραψανιώτη στις νέες και τους νέους φοιτητές
ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και  τους μαθητές που κατάφεραν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες την εισαγωγή τους στα δημόσια Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγχαρητήρια και σε όλα τα παιδιά που έδωσαν την μάχη τους και δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Οι ευκαιρίες δεν σταματάνε σε μια δοκιμασία.

Σε μια δύσκολη χρονιά λόγω κορωνοϊού και κυρίως μετά την πρωτοφανή απόφαση αλλαγής του συστήματος  των εξετάσεων στη μέση του σχολικού έτους και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και άφησε εκτός  πανεπιστημίων ακόμα και αριστούχους Μαθητές. 

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, διπλάσιο με τα μέχρι ως τώρα δεδομένα που μένουν εκτός πανεπιστημιακών σχολών, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με αποτέλεσμα πολλά περιφερειακά τμήματα να μην συγκεντρώσουν ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν στην συνέχεια. Αυτό συνέβη και στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο, όπου  μόνο ένα μικρό μέρος των θέσεων καλύφθηκαν. Μετά και την κατάργηση του ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο και της Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, η απαξίωση και η υποβάθμιση του νομού Λασιθίου από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλήρης.

Και η κ. Υπουργός προτρέπει όσους αποκλείστηκαν να γραφτούν στα δημόσια ΙΕΚ ή στα Ιδιωτικά κολέγια.

Η κατάργηση των 67 διετών τμημάτων  επαγγελματικής εκπαίδευσης, υψηλής εξειδίκευσης σε κρίσιμους τομείς,  με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στέρησε αυτήν την δυνατότητα σε 1500 περίπου αποφοίτους. Είναι εκείνα για τα τα οποία ο κ. Γεραπετρίτης θεώρησε επιτυχία της κυβέρνησης του την  κατάργηση τους .

 Είναι γνωστό ότι η εξίσωση των  πτυχίων πανεπιστημίων  με των κολεγίων όπου μπορούν να γραφούν χωρίς προαπαιτούμενο Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής αποτελεί προνομιακή απόφαση για τα συμφέροντα των κολεγίων.

Προφανώς αυτά τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να πάρουν το Αεροπλάνο για να τα “εγκαταστήσουν” οι γονείς τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να στερεί από τους νέους μας το όνειρο και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Μανόλης Θραψανιώτης
29/8/2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: