Συλλογή ειδών για τους πληγέντες της ευρύτερης περιοχής Αρκαλοχωρίου

   Νωπός είναι ακόμα ο μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου της  27ης Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς  θρηνήσαμε έναν νεκρό και πολλές υλικές ζημιές. Έως τώρα 756  κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνες για χρήση και 2.727 ως προσωρινά ακατάλληλες. Οι ανάγκες, των κατοίκων που πλήγηκαν, σε στέγαση και αγαθά  ήταν και είναι μεγάλες και άμεσες.

  Μετά την άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αξιοποιήθηκε το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, στήθηκαν σκηνές και περίπου 30 κοντέινερ. Η λύση της διαμονής σε ξενοδοχεία με την λήξη της τουριστικής περιόδου αποδείχθηκε προσωρινή, ενώ η αξιοποίηση υπέρ των σεισμόπληκτων του ευρωπαϊκού προγράμματος “εστία”,  στέρησε αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας/στέγασης από αιτούντες άσυλο. Ταυτόχρονα, χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση ιδιωτών και συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, και δημιουργήθηκε χώρος για την αποθήκευσή τους. Άμεσα προσέτρεξε στην περιοχή και η συλλογικότητα “Ο άλλος άνθρωπος κοινωνική κουζίνα”, που με δικά της μέσα έστησε κοινωνική κουζίνα για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των πληγέντων. 

   Για την διάθεση των αγαθών και την εξασφάλιση στέγασης τέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές κριτήρια (π.χ. υγειονομικά για την επιλογή προσωρινής στέγης, ιδιοκτησιακά/τεχνικά για την εξασφάλιση σίτισης και ειδών πρώτης ανάγκης, κλπ) τα οποία, ενώ μπορεί να στοχεύουν σε υγειονομική ασφάλεια και αναλογική κάλυψη των αναγκών, καταλήγουν να αποκλείουν ανθρώπους από την λήψη της απαραίτητης βοήθειας. Π.χ. άνθρωποι που δεν είναι ιδιοκτήτες, αλλά διαμένουν σε σπίτια που έχουν πληγεί δεν δικαιούνται βοήθειας, στο εκθεσιακό κέντρο μπορούν να στεγάζονται μόνο εμβολιασμένοι κ.ο.κ. Στη σκληρή καθημερινότητα έρχεται να προστεθεί και η ανυπέρβλητη γραφειοκρατία για την πιστοποίηση της ζημιάς των κτιρίων και την λήψη οικονομικής ενίσχυσης για την αποκατάστασή τους. Δεν εξασφαλίστηκε το ζητούμενο, πρωτίστως σε περιπτώσεις τέτοιων φυσικών καταστροφών, η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ανθρώπων. Μια αντιπρόταση για την άμεση ανακούφιση των υλικών αναγκών και την εξίσου σημαντική ψυχολογική στήριξη των πληγέντων είναι η επαφή με τους ίδιους, που πρώτοι από όλους μπορούν να επικοινωνήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες, με οριζόντιες και αδιαμεσολάβητες από θεσμούς διαδικασίες.

   Μέλη της ομάδας του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών. Μετά από κουβέντα με τους κατοίκους των περιοχών αυτών διαπιστώθηκε πως υπάρχει άμεση ανάγκη αλλά και συνεχής για το επόμενο τρίμηνο σε διάφορα είδη όπως: βρεφικές & παιδικές τροφές, γάλα σε σκόνη, εγκυτιωμένες και κονσερβοποιημένες τροφές μακράς διαρκείας, απορρυπαντικά και γενικά είδη καθαριότητας, είδη προσωπικής υγιεινής & φροντίδας όπως βρεφικές πάνες (κυρίως Νο 3, 4, 5), πάνες ακράτειας, σερβιέτες, ταμπόν, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη οικογενειακού φαρμακείου, όπως μάσκες, αντισηπτικά και depon. 

   Καλούμε όποι@ θέλει να βοηθήσει στη συλλογή των παραπάνω αγαθών να τα παραδίδει στο κατάστημα “skouliki”(κοσμηματοπωλείο, Ηρώων Πολυτεχνείου 1), καθημερινές 10:00-13:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17:00-21:00 έως 15 Δεκέμβρη.  Όποιος επιθυμεί μπορεί επίσης να συμμετέχει εθελοντικά  στην άμεση πόρτα-πόρτα διανομή  των αγαθών στους πληγέντες και στην καταγραφή των αναγκών τους καθώς και την ψυχολογικής τους στήριξη αυτές τις δύσκολες ώρες.

   Οι τελευταίες μεγάλες καταστροφές σε Β. Εύβοια και Αρκαλοχωρι δυστυχώς μας θύμισαν πόσο εύκολα μπορεί να ανατραπεί η καθημερινότητά μας και να βρεθούμε στην ίδια ή και πιο δεινή θέση. Μένουμε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε το Αρκαλοχώρι και τις πληγείσες περιοχές υλικά και ψυχολογικά.

αντιφασίστες/ριες λασιθίου

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Αρκαλοχώρι, προκαλεί ζημιές, αισθητή σ’ όλη τη Κρήτη

Μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, ένας νεκρός

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos