Το Γυμνάσιο Νεάπολης για τη παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η 3η  Δεκεμβρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία από το έτος 1992. Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό των εθνών στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η ημέρα αυτή δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα ενημέρωσης και προβληματισμού. Είναι ημέρα που η μαθητική κοινότητα οφείλει να εστιάσει  στα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην αναγκαιότητα σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας. Είναι η χρονική στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια να αφυπνίσουμε τους πάντες. Γιατί η αναπηρία δεν γνωρίζει φύλο, σεξουαλική προτίμηση, φυλή ή καταγωγή. Δεν την αγγίζουν τα χρήματα, η δουλειά που κάνεις, η θέση που κατέχεις, το ποιος νομίζεις ότι είσαι. Η αναπηρία μας αφορά όλους, γιατί κάποια στιγμή στη ζωή σου, θα σε προσεγγίσει!

Το σχολείο μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί  δράση στις 3 Δεκεμβρίου  επιχειρώντας να προσεγγίσει το θέμα με υπευθυνότητα και ευαισθησία, ενεργοποιώντας τη σκέψη των μαθητών/τριων σε ζητήματα διαφορετικότητας και αποδοχής  και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προβληματισμού μέσα από το οποίο οι μαθητές/τριες θα συνειδητοποιήσουν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στα άτομα με αναπηρίες.

Φέτος, στην ειδική κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τη δράση στο σχολείο, όμως μέσα από την τηλεκπαίδευση με ένα ενημερωτικό και με ένα βίντεο τα παιδιά θα ενημερωθούν από τους καθηγητές τους, και στο τέλος μπορεί να ακολούθησε συζήτηση.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos