3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μηνύματα

Κάθε χρόνο, στις 3 του Δεκέμβρη, παγκόσμια στρέφουμε το βλέμμα στα άτομα με αναπηρία. Ένας αριθμός συνανθρώπων μας, με διαφορετικές ανάγκες και εκφάνσεις σε σχέση με τους “κανονικούς”. Ως είθισται, μια σειρά μηνύματα έρχονται και δημοσιεύονται.

7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης

Η 3η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε το 1992 από τα Ηνωμένα Έθνη ως «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία». Αποτελεί ημέρα γόνιμου προβληματισμού και πρόσκλησης, προκειμένου να υιοθετήσουμε νέες στάσεις και συμπεριφορές έναντι στην αναπηρία. Να εξαλείψουμε τις διακρίσεις, να άρουμε προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αναπηρία, αποτελεί  ένα παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας. Κυρίως όμως αποτελεί ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία του ΠΟΥ 2014–2021.)

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης θέτοντας ως προτεραιότητα την ισότιμη προσβασιμότητα των πολιτών, τόσο στη γενική ιατρική φροντίδα, όσο και σε κατάλληλες υπηρεσίες αποκατάστασης,

  • Υλοποιεί Τμήμα Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Λασιθίου, στο ΓΝ –Κ.Υ. Νεάπολης Διαλυνάκειο, το πρώτο στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.
  • Δημιουργεί Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού στην Κρήτης
  • Υποστηρίζει τις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας, με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό
  • Παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλευτική μέσω της Διεπιστημονικής Επιτροπής στις Δομές Κοινωνικής Φροντίδας, έναντι της διασποράς της πανδημίας.
  • Συνεργάζεται με τις δομές, τους συλλόγους και τα κέντρα στήριξης αναπήρων της Κρήτης.
  •  Διευκολύνει την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των αναπήρων συμπολιτών μας σε όλες τις υγειονομικές δομές ευθύνης της.

Σκοπός μας,  η προώθηση και κατανόηση σε θέματα αναπηρίας.  Η κινητοποίηση όλων μας, ώστε να εστιάσουμε στην αναγκαιότητα σεβασμού της ετερογένειας και τις ικανότητες του ατόμου, τεκμηριώνοντας ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο, είναι τρόπος ζωής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε τη παρακάτω δήλωση:

«Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, δεν πρέπει να αποτελεί το άλλοθι υπερεθνικών  θεσμών  και οργάνων, κρατών  και  κυβερνήσεων, πολιτικών φορέων αλλά και του καθενός από εμάς, προκειμένου να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε και μεριμνούμε για τα Άτομα  με Αναπηρία.

Ο αγώνας ώστε τα Άτομα  με Αναπηρία να έχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, πρέπει να είναι συνεχής και καθημερινός. Δεν εξαντλείται σε μια μέρα, ούτε αρκούν τα όμορφα λόγια . Απαιτείται βούληση, σχέδιο και πράξεις.

Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση προχώρησε σε τομές που εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια και αντιμετώπισε παθογένειες ετών. Το έργο του, στους τομείς της Εκπαίδευσης, της υγείας , της εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης της κατάρτισης  αλλά  και η συμβολή του στην  γενικότερη  θεσμική αναγνώριση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία,  ήταν σπουδαίο.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως η ιστορική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, είναι προσηλωμένο σταθερά στην αρχή της κοινωνικής ισότητας, της αλληλεγγύης  αλλά και στον αγώνα για διεύρυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

Το 2011, η Ε.Ε επικύρωσε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD). Η σύμβαση αντιμετωπίζει την αναπηρία ως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων-και όχι από ιατρική ή φιλανθρωπική σκοπιά. Καλύπτει τα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, καθώς και ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής: από τη δικαιοσύνη ως τις μεταφορές, από την απασχόληση ως την τεχνολογία κλπ.

Απαιτείται λοιπόν σοβαρή προσπάθεια από όλους μας και κυρίως από τους κυβερνώντες για να μπορέσουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις προς όφελος όχι μόνο των Ατόμων με Αναπηρίες αλλά όλης της  κοινωνίας διότι το  ζήτημα των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία  είναι θέμα  Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικής Συνοχής».

ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την αγωνία μας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την πανδημία οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες, οι οικογένειές τους.

Προειδοποιήσαμε έγκαιρα ως ΚΚΕ, το ίδιο έκαναν και οι εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Πρόνοιας, αλλά και το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, για την ανάγκη να στηριχθούν οι ανάπηροι, που ζουν μόνοι τους, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν. Το ίδιο και για αυτούς που ζουν στα ιδρύματα, Δημόσια, Ιδιωτικά, αλλά και για τους ηλικιωμένους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, γιατί στην πραγματικότητα άφησε ανυπεράσπιστους τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους στα Ιδρύματα Πρόνοιας και στους οίκους ευγηρίας.

Έστω και τώρα οφείλει να πάρει κατεπείγοντα μέτρα για τη θωράκιση αυτού του κόσμου.

            –Άνοιγμα νέων δομών, γιατί όλες οι δομές είναι υπεράριθμες.

            –Μαζικές προσλήψεις προσωπικού ΤΩΡΑ.

            –Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ.

Να πάρει τώρα όλα τα μέτρα ώστε να στηριχθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας οι χρόνια πάσχοντες, που έχουν εξοβελιστεί κυριολεκτικά από αυτό, με τεράστιους κινδύνους για την ίδια τους τη ζωή, με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία αποκλειστικά κορονοϊού.            

Για όλα αυτά σήμερα πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες, όμως αυτό που χρειάζεται είναι ακόμη περισσότεροι να μπουν στον μεγάλο αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που θεωρεί τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία “κόστος”.

Μήνυμα του προέδρου της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), Γιώργου Φουντουλάκη και των Παραολυμπιονικών, Δήμητρας Κοροκίδα και Κώστα Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες (3 Δεκεμβρίου).  

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

%d