AMBER ALERT… Ένα παιδί εξαφανίστηκε - 13 Ιανουαρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης

Η 13η Ιανουαρίου είναι καθιερωμένη ως Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Amber Alert. 

Το Amber Alert είναι Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης / απαγωγής ανηλίκων, το οποίο πρώτο εισήγαγε στην Ευρώπη «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την εφαρμογή του στην Ελλάδα το 2007.

Την ενεργοποίηση του Προγράμματος αναλαμβάνει «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, και όπου απαιτείται με Εισαγγελική εντολή.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στη σταθερή και πολυετή συνεργασία του με το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά στις Η.Π.Α. (National Centre for Missing & Exploited Children – NCMEC), έχει αποκτήσει τεχνογνωσία στη διαχείριση περιστατικών εξαφανίσεων. 

Βασικός στόχος της συνεργασίας του Οργανισμού με το Εθνικό Κέντρο στις Η.Π.Α., μέλη και οι δύο φορείς του Διεθνούς Δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Global Missing Children’s Network), είναι η αναβάθμιση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, η εξεύρεση λύσεων και η εφαρμογή προγραμμάτων παγκοσμίως με στόχο την εξάλειψη των φαινομένων εξαφάνισης και εκμετάλλευσης ανηλίκων. 

Το Amber Alert στην Ελλάδα 

Το σύστημα λειτουργεί στις Η.Π.Α. και σε 31 χώρες σε όλο τον κόσμο. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ο πρώτος Οργανισμός που εισήγαγε το Πρόγραμμα στην Ευρώπη, το 2007 το Amber Alert Hellas στην Ελλάδα, και οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων για τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί το Amber Alert Hellas θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

§    Μικρή ηλικία του παιδιού.
§    Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού.
§    Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.
§    Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού
§    Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.

Το Amber Alert Hellas — επί του παρόντος — λειτουργεί μέσω της σύμπραξης περισσότερων των 154 φορέων, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στην Ελλάδα και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 2016

«Tο Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε ο συνεργαζόμενος φορέας της Facebook στην Ελλάδα για τη δημοσιοποίηση Amber Alert.

Τις υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων χειρίζεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Νομικούς, και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Το 2016 η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των Γραμμών 116000 πανευρωπαϊκά, πιστοποιήθηκε συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία 100%. Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί 96 Amber Alert Hellas.

AMBER ALERT… Ένα παιδί εξαφανίστηκε - 13 Ιανουαρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης
AMBER ALERT… Ένα παιδί εξαφανίστηκε - 13 Ιανουαρίου: Ημέρα Ευαισθητοποίησης

Ιστορία
Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas στις Η.Π.Α.. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas, Texas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas / Fort Worth (Dallas / Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής. Οι στατιστικές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός σε περιστατικά απαγωγής ανηλίκων είναι ο χρόνος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 ή επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.hamogelo.gr/gr/el/eksafanismena-paidia:ambert-alert-hellas/ 

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 11040
press@hamogelo.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos