Ανακοινώσεις δημάρχου Αγίου Νικολάου, Δ.Σ. 09/10/2024
ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Μανώλης Μενεγάκης

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Δ.Ε. Βραχασίου

Για τους λόγους που έχουν ήδη παρουσιαστεί δημοσίως είναι επιβεβλημένη η κάλυψη κατά υψηλή προτεραιότητα των τριών δημοτικών ενοτήτων µε σχέδια πρώτου επιπέδου του πολεοδομικού σχεδιασμού, δηλαδή με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).

Η αδικαιολόγητη εξαίρεση της Δημοτικής Ενότητας Βραχασίου από το υπό εκπόνηση ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΔΕ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΔΕ ΝΕΑΠΟΛΗΣ) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον Δήμο Αγίου Νικολάου, όπως έχει ήδη εκφραστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά έχω εκφράσει από τη θέση του Δημάρχου. Ανεξάρτητα από τις ευθύνες για την εξαίρεση αυτή θεωρούμε μείζον το θέμα της ένταξης της Δ.Ε. Βραχασίου στην μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η οποιαδήποτε αναμονή για το μέλλον είναι εις βάρος του Δήμου και της Δ.Ε. Βραχασίου.

Γι’ αυτό Εισηγούμαστε στην προτεινόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου που συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου να συμπεριληφθεί έργο που αντιστοιχεί στην μελέτη ΤΠΣ για την Δ.Ε. Βραχασίου για να προχωρήσουμε άμεσα στην ανάθεση μέσω προγραμματικής σύμβασης με αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η απευθείας ανάληψη της μελέτης από τους ίδιους μελετητές – για ευνόητους λόγους ανάγκης ενοποιημένων συμπερασμάτων του τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ως δημοτική αρχή θεωρούμε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε η ανάθεση να χρηματοδοτηθεί από κρατικά κονδύλια λόγω της προφανούς υποχρέωσης του κράτους με πιθανότερη πηγή χρηματοδότησης είναι το Πράσινο Ταμείο.

Αν τυχόν δεν προχωρήσουμε στην ανάθεση της μελέτης θα ήταν μια καταστροφική οπισθοδρόμηση αφού θα είναι σαν να στερείται η ΔΕ Βραχασίου την προοπτική για την ανάπτυξή της εναρμονισμένη με τις άλλες δύο Δ.Ε. Αυτό θα στοίχιζε σε ποιότητα ζωής, βιωσιμότητα των υποδομών, οικονομικούς πόρους και ελπίδα για τον τόπο. Δεν γίνεται να το επιτρέψουμε.

Γνώμονάς μας είναι η ενότητα των δημοτικών μας περιοχών.

Ιστορικό ενεργειών του Δήμου και υπόλοιπα στοιχεία που οδήγησαν στην εξαίρεση της ΔΕ Βραχασίου:

α) Το έτος 2020 εκδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα ΤΠΣ.

β) Ακολούθησε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. 167/2020) που πρότεινε την συμμετοχή και των τριών δημοτικών ενοτήτων στην μελέτη ΤΠΣ με αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δήμου Αγίου Νικολάου το οποίο εστάλη το ίδιο έτος 2020 (10/07/2020).

γ) Έκτοτε δεν καταγράφηκε κάποια αντίδραση του Δήμου, ούτε το έτος 2022 οπότε και δημοσιεύθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης της μελέτης του ΤΠΣ (όπου εξαιρούσε την Δ.Ε. Βραχασίου), ούτε και κατά την υπογραφή της σύμβασης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) με τους μελετητές τον Σεπτέμβριο του 2023. Έτσι, η εγκατεστημένη με την σύμβαση ομάδα μελετητών επιφορτίστηκε με το ΤΠΣ  μόνο των Δ.Ε. Αγίου Νικολάου και Νεάπολης. 

δ) Όταν αναλάβαμε τον Ιανουάριο του 2024 δεν υπήρξε κάποια υπόμνηση προς εμάς από την απελθούσα δημοτική αρχή για το θέμα αυτό. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας στην νέα αυτή περίοδο εντοπίσαμε το πρόβλημα και προβήκαμε άμεσα, τον Μάρτιο του 2024 σε επαφές, και τον Απρίλιο 2024 σε αποστολή σχετικού εγγράφου προς την Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος ζητώντας να γίνει συμπληρωματική σύμβαση ή άλλη ανάλογη ενέργεια για την ένταξη στις μελέτες ΤΠΣ της Δ.Ε. Βραχασίου. Η επίσημη απάντηση που λάβαμε τον Απρίλιο του 2024 είναι ότι η διαδικασία χρηματοδότησης των μελετών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με την οποία έγινε η ανάθεση έχει κλείσει και ότι δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του αντικειμένου της μελέτης μέσω αυτής της οδού. Μας ενημέρωσαν ότι αντί για μελέτη ΤΠΣ, στην Δ.Ε. Βραχασίου έχει ανατεθεί με το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδότησης αυτοτελής Μελέτη Οριοθέτησης Οικισμών – που αποτελεί ένα μικρό κλάσμα αυτού που καλύπτει μια μελέτη ΤΠΣ – και ότι δεν υπάρχει «δυνατότητα» χρηματοδότησης και Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Δ.Ε. Βραχασίου από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί θα αποτελούσε «διπλή χρηματοδότηση» που δεν επιτρέπεται. Επίσης, ότι λόγω ανελαστικών χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί να ακυρωθεί η αυτοτελής μελέτη οριοθέτησης οικισμών για την Δ.Ε. Βραχασίου, ούτε να γίνει επανεκκίνηση της διαδικασίας με ένταξη της Δ.Ε. αυτής με συμπληρωματική σύμβαση στις μελέτες ΤΠΣ. Εντούτοις όμως, μας ενημέρωσαν ότι έχουμε την δυνατότητα από τον νόμο ως Δήμος να αναθέσουμε – με εύρεση άλλης χρηματοδότησης – μελέτη ΤΠΣ και για την Δ.Ε. Βραχασίου η οποία θα προσαρμοστεί και στην υπό εκπόνηση αυτοτελή μελέτη οριοθέτησης οικισμών. 

ε) Θεωρούμε ότι η απάντηση αυτή δεν αιτιολόγησε επαρκώς τον λόγο της εξαίρεσης της Δ.Ε. Βραχασίου από την ανάθεση των ΤΠΣ. Η επίκληση εκ των υστέρων των χρηματοοικονομικών θεμάτων της ανάθεσης δεν δικαιολογεί το γιατί υπήρξε η εξαίρεση αυτή. 

στ) Στο Δημοτικό  Συμβούλιο της 9/10/2024 εισηγούμαστε την ένταξη στον προϋπολογισμό σχετικού έργου για να προβούμε στην συνέχεια άμεσα στην ανάθεση μελέτης ΤΠΣ για την Δ.Ε. Βραχασίου. Διεκδικούμε κρατική χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

Επιστροφή ΕΝΦΙΑ πρ. ΠΑΟΔΑΝ – σχεδιασμός για ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έγινε γνωστό και στα ΜΜΕ, ότι με δικαστική απόφαση του Α΄ Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου έγινε δεκτή η προσφυγή και οι πρόσθετοι λόγοι του Δήμου Αγίου Νικολάου (που απορρόφησε τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου – ΠΑΟΔΑΝ) για το θέμα του καταλογισμού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο Δημοτικό (“Εθνικό”) Στάδιο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021, συνολικού ύψους – μαζί με τις προσαυξήσεις – 1.067.146 ευρώ από τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί από τον Δήμο 864.000 ευρώ περίπου.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στον Δήμο μέρους των χρημάτων που είχαν πληρωθεί μέχρι σήμερα. Αναφέρομαι σε μέρος διότι ο Δήμος, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν είχε συμπεριλάβει το 2022 που κατέθεσε την προσφυγή τα έτη 2014 και 2015, οπότε το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτά (περίπου 170.000 ευρώ) δεν συμπεριλαμβάνεται στην δικαστική απόφαση. Εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσουμε και αυτό το ποσό, καθώς υπάρχει το δεδικασμένο της απόφασης και ελπίζουμε να μην τεθεί οποιοδήποτε νομικό θέμα.

Πέραν από τις πολιτικές ευθύνες για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, η θετική εξέλιξη δίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στην διάθεση του Δήμου ένα ικανό ποσό (περίπου 700.000 ευρώ) το οποίο μπορεί να μας δώσει μια εγγύηση εκτός άλλων και για την δημιουργία εγκαταστάσεων ενός πρότυπου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – Ατόμων Με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ) με την κατάλληλη διαμόρφωση χώρου, το οποίο είχαμε στο πρόγραμμά μας και ως δημοτικός συνδυασμός (όπως π.χ. του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Φλαμουριανών Μέσα Λακωνίων). Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος θεωρούμε ότι πρέπει να είναι κρατική λόγω της προφανούς κοινωνικής ανάγκης και αυτή θα είναι η προτεραιότητά μας. Η επιστροφή του ποσού του ΕΝΦΙΑ που προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια του Δήμου μας δίνει την ευελιξία στον προγραμματισμό και τις γενικότερες οικονομικές υποχρεώσεις του προϋπολογισμού.

Στόχος είναι να προσφέρουμε στα παιδιά μας και ειδικά σε εκείνα που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες ένα δημιουργικό χώρο με ευαισθησία, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Για τον λόγο αυτό εκπονείται μια τεχνική προμελέτη δωρεάν από μια καταξιωμένη τεχνική εταιρεία της περιοχής στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, η οποία σε συνεργασία με τις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες θα παρουσιαστεί όταν θα είναι έτοιμη στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση.

Πρόγραμμα ανάπτυξης προσωπικού του Δήμου

Πριν από μία εβδομάδα περίπου ανακοινώσαμε την διενέργεια ενός προγράμματος ανάπτυξης του προσωπικού του Δήμου μας.  Καλωσορίσαμε στον Δήμο έναν νέο συνεργάτη τον κ. Γιώργο Κεραμιδά, Διευθυντή Εκπαίδευσης της G.KERAMIDAS (Counselling – Training – Development) και Σύμβουλο Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, οποίος υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε χρονική διάρκεια έξι (6) μηνών και περιλαμβάνει διαζώσης συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις, συνολικά 250 ωρών, με στόχο την επίγνωση και υποστήριξη για την αποτελεσματική επικοινωνία, την στοχοθέτηση, την αυτογνωσία και ενδυνάμωση των υπαλλήλων, την αποτελεσματική ηγεσία για τους προϊσταμένους – με απώτερο σκοπό την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών σε επίπεδο προσωπικό και ομαδικό. Θα εξελιχθεί σε εθελοντική βάση αρχικά για 60 μόνιμους υπαλλήλους και συμβασιούχους αορίστου χρόνου κλάδου (Π.Ε, Τ.Ε και Δ.Ε). Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί ανάλογο πρόγραμμα για τον κλάδο των Υ.Ε.

Το προσωπικό είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι του Δήμου και οφείλουμε να το φροντίζουμε και να επενδύουμε στην ανάπτυξή του. Πρόγραμμα τέτοιου είδους πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Δήμο μας.

Ο ρόλος των εργαζομένων στον δήμο είναι πολύ σημαντικός. Διερευνήθηκαν οι επιμορφωτικές ανάγκες τους και αναγνωρίστηκαν οι ελλείψεις και οι δυσκολίες στην εργασιακή τους καθημερινότητα. Κρίναμε ότι στην παρούσα φάση και βάση των αναγκών, έπρεπε να προσανατολιστούμε σε μεθόδους ανάπτυξης που στηρίζουν το προσωπικό πολυπλεύρως. Πραγματοποιήσαμε λοιπόν μια έρευνα και καταλήξαμε στον κ. Γιώργο Κεραμιδά, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και συνεργασίες με οργανισμούς για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, και ακολουθεί συστημική μέθοδο προσέγγισης η οποία μπορεί να εμβαθύνει και ακολούθως να φέρει μία αποτελεσματική επίδραση. Από την προηγούμενη Δευτέρα βρίσκεται στο Δημαρχείο και θα ολοκληρώσει την πρώτη φάση των δια ζώσης συναντήσεων-ενημερώσεων και διερεύνησης αναγκών αυτή την εβδομάδα. Θεωρούμε ότι η παρέμβασή του θα έχει θετικά αποτελέσματα γιατί διαπιστώνουμε ότι χαίρει της αποδοχής του προσωπικού.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Κατ’ επέκταση αυτό είναι καλό και για τους δημότες, αφού ο στόχος είναι πάντα η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας από τον Δήμο.

Από giorgos