Αθανασάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο: Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να μην κλείσει το Δικταίο Άντρο εν μέσω καλοκαιριού
από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οροπεδίου Λασιθίου

Τη διαβεβαίωση, σε όλους τους τόνους, πως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε το σπήλαιο του Δικταίου Άντρου να μην κλείσει στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου προκειμένου να εκτελεστούν με ασφάλεια οι εργασίες βραχοστερέωσης στο πλαίσιο του μεγάλου έργου «Βελτίωση Προσβασιμότητας και Αναβάθμιση Υποδομών του Δικταίου Άντρου» έδωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν τουριστικοί επιχειρηματίες της περιοχής, που αγωνιούν για τις εξελίξεις.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης, είναι και δική του αγωνία το να μην κλείσει για τους επισκέπτες του το σπήλαιο όμως βασίζεται στην καλή συνεργασία που υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και στην πιστή τήρηση από μέρους της νέας Δημοτικής Αρχής των χρονοδιαγραμμάτων του έργου, για να μπορέσει να πείσει τους αρμόδιους ώστε να δοθεί μια μικρή παράταση στο χρόνο έναρξης των βραχοστερεώσεων χωρίς να επηρεαστεί η ίδια η εξέλιξη, η εκτέλεση και χρηματοδότηση του έργου.

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, αλλά και οι επιχειρηματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά του όρια, επιθυμούν το σπουδαίο έργο της αναβάθμισης του Δικταίου Άντρου και της προσβασιμότητας σε αυτό να ολοκληρωθεί αλλά ταυτόχρονα να μην διαταραχθεί η οικονομία του Οροπεδίου.

Κι όπως ειπώθηκε, τόσο από το Δήμαρχο Οροπεδίου όσο και από τον Αντιδήμαρχο Μάνο Περισυνάκη, το σημαντικό αυτό έργο με προϋπολογισμό 15,5 εκατομμυρίων ευρώ κινδύνευσε σοβαρά με απένταξη εξαιτίας της αδράνειας που επέδειξε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Κι αυτό δεν είναι εικασία αλλά η πραγματικότητα που τους μετέφερε η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στις συναντήσεις που είχαν στην Αθήνα.

Μάλιστα όταν ρωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης σε τι συγκεκριμένες ενέργειες προχώρησε για την υλοποίηση του έργου από τις 23 Μαΐου του 2023 μέχρι και τη λήξη της θητείας του, περίοδο κρίσιμη για την εξέλιξη του, απάντηση δεν έδωσε.

Ούτε όταν ψευδώς δήλωνε σε ΜΜΕ πως το έργο στο κομμάτι του που αφορά στο Δήμο γίνεται με απευθείας ανάθεση ενώ είχε προηγηθεί δημοπράτηση και μάλιστα με κατακύρωση στην ίδια εταιρεία στην οποία ο κ. Στεφανάκης είχε αναθέσει ασφαλτικά έργα αξίας 90.000 ευρώ χωρίς τεχνικό δελτίο και νόμιμες διαδικασίες.

Και φυσικά ούτε όταν, επίσης ψευδώς, δήλωνε πως το εν λόγω έργο δεν έχει χρονοδιάγραμμα, το οποίο είναι σαφές στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Μάλιστα ο κ. Στεφανάκης δέχθηκε έντονη κριτική από τον αντιδήμαρχο Μάνο Περισυνάκη για την προσπάθεια που έκανε όταν ήταν δήμαρχος να περάσει την εκτέλεση του μεγάλου έργου του Δικταίου Άντρου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Οροπεδίου που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να ανταποκριθεί σε τέτοια μεγέθη και υποχρεώσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε πάντως, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση του, τον κ. Αθανασάκη να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα αποτρέψουν το «λουκέτο» στο Δικταίο Άντρο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos