Black Friday – Ημέρα παγκόσμιας απεργίας στην Amazon

Με σύνθημα #MakeAmazonPay
απεργούν σήμερα 30 εκατομμύρια άνθρωποι
από το Βιετνάμ μέχρι το Σιάτλ.

Η Amazon είναι η πιο ισχυρή, πανίσχυρη, πολυεθνική σήμερα. Πρόκειται για εταιρεία κολοσσό που δίνει νέο νόημα στην λέξη «εκμετάλλευση» σε κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας του 21ου αιώνα, αποσπώντας και την τελευταία σταγόνα αξίας που παράγουν άλλοι.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon:

• Ξεζουμίζει τους εργαζόμενούς της (τριπλασιάζει τους καθαρούς τζίρους υποβάλλοντας τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τους οδηγούς σε απάνθρωπες μορφές εκμετάλλευσης, οι οποίες τραυματίζουν το σώμα και σκοτώνουν τις ψυχές τους – έως ότου αναγκαστούν να παραιτηθούν).
  • Στήνει ψηφιακά σκλαβοπάζαρα για άλλους εργοδότες (Π.χ. το MechanicalTurk όπου, καθημερινά, όποιος εργοδότης θέλει μπορεί να εκμεταλλεύεται γύρω στα 40 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται «με το κομμάτι» – χωρίς καμία ασφάλιση).
  • Καταληστεύει κράτη και κοινωνίες (Ενώ είχε έσοδα 50 δισ. ευρώ το 2022, η Amazon δεν πλήρωσε φόρους για πέμπτη συνεχή χρονιά στην ευρωπαϊκή έδρα της στο Λουξεμβούργο).
  • Ενισχύει τον Ιμπεριαλισμό με υπηρεσίες που προσφέρει το υπολογιστικό της νέφος (CloudServices) στους στρατούς και τις μυστικές υπηρεσίες κυβερνήσεων όπως εκείνη του Ισραήλ (π.χ. το ProjectNimbus αξίας $1,2 δις που προσφέρει στη κυβέρνηση του Νετανυάχου).
  • Καταστρέφει την Φύση (Ενώ μιλάει για εκμηδενισμό των καθαρών εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, καταθέτει πλάνο με το οποίο, η ίδια η εταιρεία παραδέχεται, θα επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του 2040 το…  2378).

Για αυτούς τους λόγους, όπως κάθε BlackFriday (από την 24η Νοέμβρη 2020 και κάθε 24η Νοέμβρη), σήμερα, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, η Προοδευτική Διεθνής (στη ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησαν το DiEM25 και το ΜέΡΑ25) οργανώνει την διεθνή καμπάνια #MakeAmazonPay.

#MakeAmazonPay σημαίνει ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ σε κάθε αποθήκη της Amazon – μια απεργία, στην οποία συμμετέχουν 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι, που ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας στο Βιετνάμ, προχώρησε στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Ευρώπη (με επίκεντρο την Γερμανία), κατόπιν στο NewJersey πριν καταλήξει στο Seattle – την έδρα της Amazon. [Δείτε τον χάρτη των κινητοποιήσεων εδώ]

#MakeAmazonPay σημαίνει Ψηφιακή Πικετοφορία: Κανείς να μην χρησιμοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία της Amazonσήμερα

#MakeAmazonPay σημαίνει διεθνής αλληλεγγύη

Το ΜέΡΑ25 καλεί όλες και όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα συνδικάτα, τα οικολογικά κινήματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα προοδευτικά κόμματα της Μεγάλης Συμμαχίας για να επιβληθεί στην Amazon να πληρώσει – #MakeAmazonPay.

Σήμερα, BlackFriday, βάζουμε στο στόχαστρο την Amazon. Είναι μια καλή αρχή ώστε ο διεθνισμός να βάλει φρένο, και κάποια στιγμή να ανατρέψει, την χυδαία εκμετάλλευση Ανθρώπων και Φύσης.