Χρυσοί Σκούφοι 2023
athinorama ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ “30 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ” ΒΡΑΒΕΥΣΗ 2023 ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ Σε Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και με βαθμολογία 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο βραβεύθηκαν οι (από αριστερά) : Άλμπερτ Χάσμα και Μάριος Νικηφορίδης («Dionysos», ξεν. «Elounda Beach»,…

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια συγκινητική, επετειακή τελετή, καθώς φέτος ο θεσμός των ελληνικών βραβείων γαστρονομίας συμπληρώνει 30 χρόνια πορείας.

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20. Στη διάρκεια της τελετής, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία»,βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κρήτη. Τα new entries για το 2023 είναι 9: «Delta», «Botrini’s Santorini», «Varoulko Santorini», «Baos», «Fiore», «Kooc Secrets», «Makris Dégustation», «Melia» και «Le Pavillon».

Την επετειακή βραδιά επιμελήθηκε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και παρουσίασαν τρία ζευγάρια εξαιρετικών ηθοποιών, που είχαν μεταξύ τους κάτι κοινό: Στη διάρκεια των 30 χρόνων του θεσμού έχουν ξαναβρεθεί (κάποιοι παραπάνω από μία φορά) στη σκηνή ως masters of ceremony των Χρυσών Σκούφων. Η βραδιά άνοιξε με τον Στέλιο Μάινα και τον Άκη Σακελλαρίου, συνεχίστηκε με τη Ναταλία Δραγούμη και την Εβελίνα Παπούλια και έκλεισε με τον Γιώργο Καραμίχο και τον Κρατερό Κατσούλη.

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994, στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας («τρελά πράγματα δηλαδή» για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό που ανοίγει την 30η τελετή “ενος θεσμού που βοήθησε από την εποχή της ελληνικής κουζίνας, να περάσουμε σε αυτή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής διεθνούς εμβέλειας. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τη γαστρονομία ως βασική εμπειρία του τουρισμού μας, προβάλλοντάς την όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό”. 

Η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: «Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο. Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο τους συνανθρώπους μας αλλά και τη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Η ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας». Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού: «Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία», τόνισε. «Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή».

Τέλος, σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της βραδιάς, η Άννη Ηλιοπούλου παρουσίασε στο κοινό –για πρώτη φορά στην ιστορία των 30 χρόνων του θεσμού– όλα τα μέλη της αξιολογητικής επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, από το 1993 μέχρι σήμερα, τα οποία και καταχειροκροτήθηκαν.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε στο κοινό η 30χρονη πορεία του θεσμού, οι 19 πρωτοπόροι επιχειρηματίες και σεφ, που στη διάρκεια αυτών των ετών άνοιξαν καινούργιους γαστρονομικούς δρόμους, οι μεγάλοι διάστεροι και τριάστεροι σεφ του εξωτερικού, οι οποίοι ήρθαν προκειμένου να δημιουργήσουν τα ανεπανάληπτα dîner de gala των τελετών απονομής, αλλά και οι μεγάλοι μας Έλληνες σεφ οι οποίοι, στις τελετές απονομής αυτών των 30 χρόνων, μας ενθουσίασαν με τα μοναδικά τους μενού.

Επίσης, οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια ευρηματική συρραφή από τα καλύτερα στιγμιότυπα των παρουσιάσεων των τελετών απονομής, με πρωταγωνιστές την αφρόκρεμα των Ελλήνων ηθοποιών και υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα κορυφαίων δημιουργών του θεάτρου μας.

Το εντυπωσιακό δείπνο της φετινής τελετής δημιούργησαν οι 11 επιδραστικότεροι σεφ της Ελλάδας, έτσι όπως τους ανέδειξαν μέσα από μια μεγάλη ψηφοφορία οι 220 βραβευμένοι με Χρυσό Σκούφο (ή υποψήφιοι για Χρυσό Σκούφο) σεφ αυτών των 30 χρόνων. Είναι οι: Έκτορας Μποτρίνι, Σωτήρης Ευαγγέλου, Αθηναγόρας Κωστάκος, Τάσος Μαντής, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Μπαξεβάνης, Χριστόφορος Πέσκιας, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Παύλος Κυριάκης, Ερβέ Προνζάτο και Θάνος Φέσκος. Και οι 11 σεφ, μαζί με τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη, καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος του δείπνου, τόσο για τη διάκριση που απέσπασαν (η οποία σηματοδοτείται επιπλέον από το γεγονός ότι δόθηκε έπειτα από επιλογή των συναδέλφων τους) όσο και για τα πιάτα που δημιούργησαν, αποδεικνύοντας ότι δικαίως βρέθηκαν τόσο ψηλά στην εκτίμηση των επαγγελματιών της γαστρονομίας.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Μαρία Γάτσου, o Αλέξανδρος Θάνος, εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Σοφία Δήμτσα, διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, ο Ορέστης Μαρκόπουλος, Junior Brand Manager – Mythos Family & Kaiser Brands, η Αγγελίνα Δελή, Β2Β Marketing manager της Συνέργια Α.Ε. (αποκλειστικού αντιπρόσωπου της Nespresso Professional), ο Νίκος Γραμματικός, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης της The Mart, ο Αναστάσης Καραφουλίδης, Brand ambassador Flor de Cana, o Γρηγόρης Μανωλέλης, Bars & Restaurants Sales manager της Nestlé Waters, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αντωνόπουλος εκ μέρους της γευσιγνωστικής επιτροπής του «Αθηνοράματος», ο εκδότης του «Αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων Άννη Ηλιοπούλου.

Τα βραβεία Top Notch, στα εστιατόρια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 14,5 στα 20 και βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο, θα απονεμηθούν στις 2 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Grand Hyatt Athens».

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2023» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2023 είναι: ΔΕΗ, S.Pellegrino – Acqua Panna, Kaiser, The Mart, Nespresso Professional, Δωδώνη, Οινοποιία Μπουτάρη, Flor de Cana.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2023

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Delta, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος  New Entry

Herve , Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Botrini’s Santorini, Ξεν. «Katikies Santorini», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος  New Entry

CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Varoulko Santorini, Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος  New Entry

The Ziller’s Ξεν. «The Zillers», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Anama, Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος

Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος  New Entry

Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Fiore, Ξεν. «Lesante Cape Resort &Villas», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος  New Entry

GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Kooc Secrets, Ξεν. «Costa Navarino», Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος  New Entry

Lauda, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Lycabettus Restaurant, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Makris Dégustation, Ξεν. «Domes Miramare Corfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος  New Entry

Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος  New Entry

Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

Le Pavillon, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφοs  New Entry

Petra Restaurant, Ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Première, Ξεν. «Athenaeum Intercontinental», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφοs

Salonica Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Tomata Ξεν.«Sani Marina – Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Βραβείο One To Watch 2023: Seeds (Αθήνα)

Chef Pâtissier 2023: Σπύρος Πεδιαδιτάκης

Βραβείο κοινού 2023: Byblos (Μύκονος)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: