Διευρυμένη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, στην οποία συμμετείχαν, κλιμάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, οι Δήμοι  Σητείας , Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου,  καθώς και εκπρόσωποι των ξενοδόχων του Νομού.

Αντικείμενο της συζήτησης,  ήταν τα ζητήματα που προκύπτουν από την   τοποθέτηση των σχεδιαζόμενων εγκαταστάσεων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή  του Λασιθίου.

Πολυδιάστατες  οι αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφραστεί μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και εντονότερες αυτές των ξενοδόχων του Νομού.

Ο Δήμος Σητείας εμμένει στην ήδη αρνητική στάση του απέναντι στις όποιες αποφάσεις και αυτό εξέφρασε με ιδιαίτερη έμφαση ο Δήμαρχος Σητείας, κ. Γιώργος Ζερβάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Ως περιοχή, έχει ήδη συνεισφέρει τα μέγιστα και όσο κανείς άλλος Δήμος της Κρήτης στην πολυπόθητη ενεργειακή μετάβαση και αυτό δεν αμφισβητείται. Είναι όμως η στιγμή, που ο Δήμος Σητείας θα πρέπει να θέσει τους όρους και να βάλει τα όρια των σχεδιαζόμενων επενδύσεων ΑΠΕ στην  περιοχή.

Το γεγονός αυτό εκφράστηκε μετ’ επιτάσεως  εκ μέρους του Δημάρχου Σητείας και αποτέλεσε την αφορμή για πρόταση εκ μέρους του Υπουργού, μιας κατ’ ιδίαν, εκτενούς συζήτησης με τους εμπλεκόμενους Δημάρχους και την Περιφέρεια, η οποία θα οριστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

από τον δήμο Σητείας

Τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και  Ενέργειας

Σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη συμμετείχε σήμερα το μεσημέρι ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου και Σητείας καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Λασιθίου.

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ένα ζήτημα που καίει όλο το νομό δεδομένου του ότι υπάρχουν προβλέψεις για τέτοιες δομές παραγωγής ενέργειας ακόμα και κοντά σε τουριστικές περιοχές.

Ξεχωριστά το Δήμο Οροπεδίου απασχολεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη οροσειρά της Δίκτης, ενέργεια με την οποία διαφωνεί και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να τη δεχθεί  άνευ όρων, όπως προωθείται.

Ο κ. Αθανασάκης μάλιστα ζήτησε το διήμερο 4-5 Μαρτίου, που θα μεταβεί στην Αθήνα για σειρά επαφών σε υπουργεία, να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη για να του εκθέσει τις αντιρρήσεις του Δήμου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε πάντως να ενημερώσουν αρμόδια στελέχη του Υπουργείου του, μέσω εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Λασίθι, σε χρόνο που θα οριστεί σύντομα, και την τοπική κοινωνία καθώς η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ένα  ζήτημα που την αφορά άμεσα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos