Εκπαιδευτικοί από Πολωνία και Τουρκία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου
…..χορεύοντας σιγανό….

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου φιλοξενήθηκαν εκπαιδευτικοί από την Πολωνία και την Τουρκία στο χρονικό διάστημα από 27/3 έως 1/4/23 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος  Erasmus + 2021-1-PL01-KA210-SCH-000031417 , Practical consumption ways for a supporting a sustainable development, ολοκληρώνοντας την τρίτη κινητικότητα του προγράμματος.

Η έναρξη των εργασιών έγινε με την υποδοχή των εταίρων από την Πολωνία και την Τουρκία στο 2Ο Δημοτικό υπό τους ήχους της κρητικής λύρας και τη μελωδία του Ερωτόκριτου, ενώ μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές χόρεψαν κρητικούς χορούς, υπό την καθοδήγηση της σχολής χορού Γιαννίκου-Ταμιωλάκη. ‘Ολοι μαζί οι εταίροι εκπαιδευτικοί  και επίσημοι καλεσμένοι χόρεψαν έναν σιγανό ως ένδειξη φιλίας και καλής συνεργασίας.

 Ακολούθησε η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του προγράμματος από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν, παρουσία  γονέων των μαθητών, τοπικών αρχών και σχολικών συμβούλων , ενώ σε ζωντανή σύνδεση μαθητές και εκπαιδευτικοί και των τριών χωρών χόρεψαν ταυτόχρονα ελληνικούς χορούς, ως ένδειξη καλής επικοινωνίας. Μετά τη λήξη των εργασιών παρατέθηκε γεύμα καλωσορίσματος στους φιλοξενούμενος και έγινε μια σύντομη ξενάγηση στην πόλη του Αγίου Νικολάου.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Δήμο Αγίου Νικολάου και να συνομιλήσουν με τον Δήμαρχο κ. Αντώνιο Ζερβό και την Αντιδήμαρχο κα. Ευαγγελία Φανουράκη για τα περιβαλλοντικά προγράμματα στην περιοχή μας, ενώ με την ευγενική χορηγία του Δήμου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη νησί της Σπιναλόγκας και να ξεναγηθούν στα σοκάκια του.

Εκπαιδευτικοί από Πολωνία και Τουρκία στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου
Οι εκπαιδευτικοί με τις βεβαιώσεις συμμετοχής μετά το τέλος της εβδομάδας φιλοξενίας

Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί δίδαξαν στοιχεία από τη γλώσσα τους σε μαθητές του 2ου Δημοτικού υπό το πρίσμα μιας διευρυμένης διδακτικής πρακτικής, ενώ παράλληλα συμμετείχαν μαζί με τους μαθητές του σχολείου σε εκστρατεία καθαρισμού της παραλίας Άμμος και σε μια βιωματική δράση ‘Citizen Science’ υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη, σε συνεργασία με την διοίκηση του οργανισμού της Μαρίνας . Ο διευθυντής της Μαρίνας κος Μιχάλης Γαρεφαλάκης στη συνέχεια παρουσίασε με το υπεύθυνο  προσωπικό τα συστήματα καθαρισμού σε περίπτωση θαλάσσιας επιμόλυνσης και τις περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζονται από τον οργανισμό τους.

Οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Κριτσά, όπου γεύτηκαν παραδοσιακές κρητικές γεύσεις στον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό και  το Μουσείο Βοτάνων Ροδάνθη, ερχόμενοι σε επαφή με τους θησαυρούς της κρητικής γης , τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και τα απολιθώματα , ενώ  γεύτηκαν  κρητικά  αφεψήματα από τον κο Γιώργο Αφορδακό.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί θαύμασαν το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της Μινωικής Εποχής, ενώ ξεναγήθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ερχόμενοι σε επαφή με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κρήτης. Μια βόλτα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου ήταν το κατευόδιο για την αποχώρησή τους από τον τόπο μας. Με το ταξίδι αυτό ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, από το οποίο όλες οι συμμετέχουσες χώρες αποκόμισαν πολλαπλά οφέλη, ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Από giorgos