«Η Κρήτη με τα μεγάλα έργα και τις υποδομές που ξεκίνησαν μπαίνει σε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υποδεχόμενος τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα στην Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Υπουργός υποδομών επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη και μετά την ενημέρωση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης ενώ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις δέκα μεγάλες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών στην Κρήτη, παρουσία του υφυπουργού υποδομών Νίκου Ταχιάου, του Υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη, του βουλευτή Ηρακλείου Κώστα Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειαρχών και εκπροσώπων τοπικών φορέων.
Καλωσορίζοντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μεγάλα και μικρότερα έργα που εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν στην Κρήτη, συνολικού ύψους 3,5 δις ευρώ.
«Βλέπουμε με ικανοποίηση ότι ξεκινούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Ο Βόρειος Οδικός άξονας και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Το δικαστικό μέγαρο στο Ηράκλειο και η ανακαίνιση του δικαστικού μεγάρου στο Ρέθυμνο. Αλλά και το φράγμα του Πλατύ Ποταμού που για οκτώ χρόνια διεκδικούμε και τώρα χρηματοδοτήθηκε, όπως επίσης και το Φράγμα Μπραμιανών και η προσαγωγός διώρυγα στην Ιεράπετρα για τους αγρότες μας για το οποίο είχε δεσμευτεί ο υπουργός», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Αποκατάσταση γεφυρών ΒΟΑΚ
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών και τη χρηματοδότηση σ’ ένα ακόμα σημαντικό έργο που ζήτησε η Περιφέρεια Κρήτης, «τις 21 γέφυρες του ΒΟΑΚ, η συντήρηση των οποίων είναι αναγκαιότητα να υλοποιηθεί μέχρι να γίνει ο βόρειος οδικός άξονας. Χρηματοδοτείται σήμερα το έργο, με 10 εκατομμύρια ευρώ. Έργο που είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών και γίνεται πραγματικότητα γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί», δήλωσε.
ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία
Παράλληλα υπογράμμισε πως για την Περιφέρεια Κρήτης ο βόρειος οδικός άξονας εκτείνεται από την Κίσσαμο έως τη Σητεία και ζήτησε να προχωρήσει το έργο και μετά τον Άγιο Νικόλαο όπου υπάρχουν έτοιμες μελέτες μέχρι την Παχιά Άμμο, σημείωσε πως θα πρέπει να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα καθώς επίσης να γίνει και η μελέτη από την Παχειά Άμμο έως τη Σητεία όπως είχε ζητηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Αντιπρόεδρο της βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη και να αναλάβει τεχνικός σύμβουλος για να προχωρήσει το έργο.
Σύνδεση αεροδρομίου – ΒΟΑΚ
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο μετά και από εισήγηση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, έχει ζητήσει να γίνει τούνελ στο δρόμο του νέου αεροδρομίου, για να μπορεί να σωθεί περιβαλλοντικά μια σημαντική περιοχή και να συνδεθεί το αεροδρόμιο του Καστελίου με τον βόρειο οδικό άξονα, χωρίς προβλήματα.
Οι συνδέσεις των πόλεων
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπενθύμισε πως παραμένουν ενεργά τα θέματα που έχουν τεθεί από Δημοτικά Συμβούλια για τη σύνδεση των πόλεων με το νέο ΒΟΑΚ. Το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για την υπογειοποίηση στην είσοδο της πόλης, όπως και το αίτημα του Δήμου Ρεθύμνου για τη σύνδεση με τον ΒΟΑΚ. Αιτήματα που έχουν στηριχθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Όπως εκτίμησε ο Περιφερειάρχης, τα ζητήματα αυτά θα μπορούν να συζητηθούν με ουσιαστικό τρόπο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
«Ενώνουμε δυνάμεις για τα μεγάλα έργα»
Τόσο στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία όσο και στην δημόσια τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε την σημασία που έχει η συνένωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ.
«Πάντα μέσα από τη συνεργασία λειτουργούμε και το έχουμε αποδείξει. Κι όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε από τα Χανιά τον βόρειο οδικό άξονα, θέλω να υπενθυμίσω ότι στην τοποθέτησή μου ανέφερα ότι εμείς θέλουμε να συμβάλουμε θετικά μαζί με όλους τους δημάρχους της Κρήτης, μαζί με τα τεχνικά επιμελητήρια, για να μπορεί να γίνει αυτό το μεγάλο έργο. Δεν μπορούμε εμείς να είμαστε απέναντι. Είμαστε μαζί, γι’ αυτό ενώνουμε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για να διεκδικούμε καλύτερα και να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Κρήτη», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης. Τέλος, αναφέρθηκε στην αξία της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού με την διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας πως η επόμενη δεκαετία θα είναι μια δεκαετία ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, αλλά και ευκαιριών εργασίας για το νησί με τη στήριξη και τη συνέργεια όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων του νησιού.