Εσείς τι ξέρετε για τον Πετρά; Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Σητείας στον Αρχαιολογικό χώρο;
στην οικία με τα υφαντικά

Τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης μας, που αποδεικνύει την συνεχή κατοίκηση της στα βάθη των αιώνων (από το 3.400 π.Χ.), αυτόν του ανακτόρου του Πετρά επισκέφθηκε η Α’ τάξη του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος της Αρχαίας Ιστορίας, αλλά και των δράσεων Τοπικής Ιστορίας, που εκπονείται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να γνωρίσουμε τους δικούς μας αρχαίους τόπους, αυτούς που περνάμε δίπλα τους καθημερινά, χωρίς να ξέρουμε την αξία τους.

Είχαμε φέτος την ξεχωριστή τιμή να μας ξεναγήσει στον χώρο η αρχαιολόγος που τον ανακάλυψε, τον ανέσκαψε και αφιέρωσε την ζωή της στο να τον αναδείξει και να τον παραδώσει στις επόμενες γενιές, την κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, την οποία και υπερευχαριστούμε! Ας δώσουμε όμως τον λόγο στα παιδιά:

«Την Δευτέρα, που μας πέρασε, 13 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας εκπαιδευτική εκδρομή (στο μάθημα της Ιστορίας). Μαζί με την κυρία Μετζογιαννάκη, την κυρία Τρυποσκούφη, την κυρία Χαννς και την κυρία Δαούκα, αρχίσαμε την διαδρομή μας, περάσαμε μέσα από ωραία δρομάκια, που δεν βλέπουμε κάθε μέρα. Δρομάκια με ζώα, πρόβατα κι άλογα, καθώς και κήπους με διάφορα πολύχρωμα όμορφα λουλούδια. Όταν φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο (μετά από τουλάχιστον μισή ώρα) είχαμε λίγο χρόνο για ξεκούραση και για να τσιμπήσουμε κάτι. Τότε ήρθε και μας άνοιξε η κυρία Τσιποπούλου κι άρχισε η ξενάγησή μας. Ξεκινήσαμε κάπως βιαστικά, επειδή είχαμε ήδη αργήσει. Καθώς προχωρούσαμε το τοπίο γινότανε όλο και πιο συναρπαστικό».

«Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το ανάκτορο του Πετρά, που βρίσκεται στην κορφή του λόφου, στο πιο ψηλό σημείο και η θέα είναι καταπληκτική. Στο ανάκτορο (εκτός απ’ την χαρακτηριστική κεντρική αυλή) υπήρχαν πολλές αποθήκες, όπου βρέθηκαν πολύτιμα αγγεία, που βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας. Άλλο ένα σημαντικό σημείο ήταν ο χώρος, όπου βρέθηκαν πινακίδες με ιερογλυφικά (το πληρέστερα σωζόμενο αρχείο ως τώρα) σημαντικές για το εμπόριο, που τις γράφανε μετά σε μια περγαμηνή από δέρμα ζώου. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και ήταν τιμή μας, που μια τόσο σπουδαία αρχαιολόγος, η κυρία Μεταξία Τσιποπούλου ήρθε, μας ξενάγησε και μας είπε τόσο σημαντικά πράγματα για τον Πετρά.»

Εσείς τι ξέρετε για τον Πετρά; Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Σητείας στον Αρχαιολογικό χώρο;
ξενάγηση στο ανάκτορο

«Ήταν μια ευχάριστη εκπαιδευτική εκδρομή. Μπορέσαμε να δούμε τα ερείπια κτιρίων οικισμού της μινωικής εποχής (σύμφωνα με την κυρία Τσιποπούλου ο πληθυσμός της μινωικής πόλης έφτανε τους 10.000!!!). Εκεί υπήρχε παλιότερα ανάκτορο κι ο λόφος ήταν γεμάτος σπίτια. Επιπλέον η περιοχή είχε λιμάνι, αφού τριγύρω υπήρχε θάλασσα»

«Δεν είχα ξαναπάει στον Πετρά, αν και ήταν δίπλα. Μου άρεσε το μέρος, όπου ήταν κτισμένο, αλλά και η θέα απ’ το ανάκτορο στην κορυφή του λόφου. Φαντάστηκα πως θα ήταν εκείνη την εποχή. Η κυρία Μεταξία μου φάνηκε πολύ καλή κι ευγενική. Οι κλίμακες, η κεντρική αυλή του ανακτόρου ήταν όπως τα είχαμε δει απ’ το βιβλίο. Θα ήθελα να ξαναπάω στον Πετρά, αν και θέλει ..πολύ δρόμο!»

«Η κυρία Μεταξία Τσιποπούλου μας αφηγήθηκε πώς ζούσαν οι αρχαίοι. Μας έδειξε τα ανάκτορα και τα σπίτια που ζούσαν. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε αυτό που μας αφηγήθηκε ότι από τα πρόβατα έπαιρναν το μαλλί, το καθάριζαν κι έφτιαχναν ρούχα, τα οποία ‘πουλούσαν’ για να πάρουν κάτι άλλο, αφού δεν είχαν χρήματα»

«Στα δρομάκια είδαμε ένα τέλειο σπίτι, που είχε αποθήκες, πατητήρι. Είχε γίνει σεισμός και σπάσανε τα πιάτα, μάλλον τότε έπεσε κι ο δεύτερος όροφος. Να μην τα πολυλογώ πέρασα τέλεια, αν και μας τα χάλασε λίγο ο καιρός»

«Μου άρεσε η πολύ όμορφη διαδρομή, όταν πηγαίναμε στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά κι οι πληροφορίες που μάθαμε, όπως για το σπίτι που βρέθηκαν πάρα πολλά βαρίδια (υφαντικά) για τον κάθετο αργαλειό, που σημαίνει ότι φτιάχνανε πολλά μάλλινα ρούχα και τα ανταλλάζανε με πολύτιμους λίθους»

Εσείς τι ξέρετε για τον Πετρά; Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Σητείας στον Αρχαιολογικό χώρο;
στην είσοδο του Πετρά με την αρχαιολόγο Μεταξία Τσιποπούλου

«Η κυρία Τσιποπούλου μας έκανε μια εξαιρετική ξενάγηση και μας έδινε παραδείγματα για όλα, ώστε να τα καταλάβουμε πολύ καλά. Η θέα από εκεί ήταν υπέροχη»

«Για μένα η εκδρομή στον Πετρά ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία, αφού ήταν η πρώτη εκδρομή εκτός σχολείου, που έκανα στο Γυμνάσιο. Το ανάκτορο ήταν ωραίο, αλλά πιο πολύ μου άρεσε, ότι διασκέδαζα με τους φίλους μου. Η επιστροφή ήταν γεμάτη εμπόδια, αφού έβρεχε, είχε αέρα κι έκανε λίγο κρύο, αλλά δεν πειράζει, γιατί έφτασα στο σπίτι μου ασφαλής».

«Μου άρεσε γιατί κάναμε κάτι ομαδικό»

«Εμένα μου άρεσε ο δρόμος ως εκεί. Ήταν τέλειος γιατί μιλούσα με τους φίλους μου, ακόμα είδαμε και κάμποσα πρόβατα.  Κι η ιδέα να χτυπάμε τα πόδια μας στην ξύλινη γέφυρα, για να κάνουμε θόρυβο. Όταν φτάσαμε ήταν αρκετά ενδιαφέρον στην αρχή, αλλά μετά ήμουν τελευταίος στη σειρά και δεν άκουγα πολύ, οπότε βαρέθηκα. Κάτι που με ενόχλησε ακόμα ήταν η υπερβολή στο να προσέχουμε τον χώρο»

«Με εντυπωσίασε πως η κυρία Μεταξία κατάφερε ν’ ανακαλύψει τον Πετρά, μόνο που περπατούσε κι έβλεπε τις πέτρες εκεί και σκέφτηκε ότι αυτές οι πέτρες ήταν κάτι σημαντικό!»

«Εμένα μού έκανε περισσότερο εντύπωση βέβαια ο χώρος του νεκροταφείου (στον διπλανό λόφο βρέθηκε ασύλητο νεκροταφείο ελίτ σε έκταση 4 στρεμμάτων!!!), τον οποίο δεν επισκεφθήκαμε γιατί είναι απαγορευμένο, αλλά ότι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο έχουν βρεθεί πολλά σημαντικά αντικείμενα και δεν έχει κλαπεί κανένα, μού τράβηξε την προσοχή. Η εκδρομή ήταν μοναδική, ελπίζω να είμαστε τυχεροί για να ξαναπάμε.

Ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας τόσο την ακούραστη κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, που παράτησε για λίγο τις έρευνες για τις οποίες ήρθε ξανά στον τόπο μας, για να μας ξεναγήσει, όσο και τα παιδιά, που νίκησαν τον έμφυτο παρορμητισμό τους κι έδειξαν χαρακτήρα. Επίσης τη διεύθυνση του σχολείου και όλους τους εκπαιδευτικούς που διευκόλυναν το έργο μας, καθώς και τους γονείς για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos