Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, Αλληγορίες, Φόβοι και Μουσικά Ταξίδια

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου διοργανώνει κινηματογραφικό σεμινάριο στις 19, 20 και 21 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, με θέμα “Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, Αλληγορίες, Φόβοι και Μουσικά Ταξίδια”. Εισηγητής ο σκηνοθέτης, παραγωγός Πάνος Παππάς.

  • Συμμετοχή στο σεμινάριο 20 €,
  • Παρακολούθηση μιας μόνο συνεδρίας 7 €,
  • Δωρεάν η συμμετοχή την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 21:00

Σύντομη εισαγωγή στην ιστορία των οπτικών εφέ

Από την εποχή του βωβού κινηματογράφου, η ιστορία των οπτικών εφέ είναι παράλληλη με την ιστορία του. Με ποιο τρόπο και γιατί χρειάζεται οι κινηματογραφικές εικόνες να “ενισχυθούν”;

Σάββατο 20 Απριλίου, στις 11:00

Ο Φανταστικός Κινηματογράφος, η Επιστημονική Φαντασία, ο Τρόμος, το Παραμύθι, οι πολιτικές επιδράσεις. Το διεθνές πολιτικό κλίμα και οι ανθρώπινοι φόβοι αντανακλώνται παραμορφωμένοι στη φανταστική μυθοπλασία, και αυτός είναι ο σκοπός της. Πώς οι ταινίες καθρεφτίζουν τον κόσμο γύρω μας; Μια συνολική ματιά στο πιο τολμηρό κινηματογραφικό είδος.

Σάββατο 20 Απριλίου, στις 18:30

Προβολή της ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Richard Fleischer “Νέα Υόρκη Έτος 2022 μ.Χ. – Soylent Green”, που κυκλοφόρησε το 1973.

Ο πολύ σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός συνέλαβε με σοβαρότητα και πολιτική ωριμότητα μια μνημειώδη και προφητική ιστορία οικολογικής καταστροφής και πληθυσμιακής έκρηξης, με τη λιτότητα και το ρεαλισμό του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70. Είναι πρότυπο όλων των παρόμοιων δυστοπικών ιστοριών, που ακολούθησαν αλλά που ποτέ δεν πλησίασαν την ιδιαιτερότητα και την πρωτοτυπία του. Θαυμάσιοι πρωταγωνιστές ο Τσάρλτον Ήστον, η Λη Τέηλορ Γιανγκ, ο Τζόζεφ Κόττεν και ο μυθικός “Μικρός Καίσαρ” Έντουαρντ Ρόμπινσον.

Κυριακή 21 Απριλίου, στις 11:00

Η Μουσική των Εικόνων

Ο ρόλος που παίζει η Μουσική, στο ρυθμό μιας ταινίας και στην καθοδήγηση της συναισθηματικής μας πορείας ως θεατών. Αστείρευτος πλούτος της κινηματογραφικής μουσικής είναι η κληρονομιά της Όπερας, το κατάλληλο μουσικό ύφος για κάθε ταινία, η διαφορετική γλώσσα κάθε εποχής, όσο και ο σημερινός ηχητικός σχεδιασμός και η αξία της σιωπής. Οι μεγάλοι συνθέτες του κινηματογράφου αλαζονικά και δίκαια θεωρούσαν και θεωρούν τους εαυτούς τους, τους αφανείς του αφηγητές.

Κυριακή 21 Απριλίου, στις 18:30 

Προβολή της σατιρικής αλληγορίας του Federico Fellini “Πρόβα Ορχήστρας – Prova D’Orchestra”, που κυκλοφόρησε το 1978.

Το χάος και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μουσικών των διαφόρων οργάνων μιας ορχήστρας, ο βαρβαρισμός, η δικτατορία του μαέστρου και η σχεδόν θεϊκή οργή μέσα στο χώρο μιας παλιάς εκκλησίας, συνθέτουν μια προσομοίωση της παρακμής της ιταλικής κοινωνίας. Η ταινία είναι δομημένη σε μέρη, όπως μια Συμφωνία, ο κόσμος του μεγάλου Ιταλού όμως είναι ποιητικός και πολύ πιο σύνθετος από πολιτικές ερμηνείες. Πρωταγωνίστρια είναι η ονειρική μουσική του Νίνο Ρότα, η τελευταία που έγραψε πριν τον πρόωρο θάνατό του και είναι γραμμένη ειδικά για την ταινία έτσι, ώστε να υποκριθεί το προϋπάρχον συμφωνικό έργο που προβάρει η ορχήστρα.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, βιογραφικό σημείωμα

Ο Πάνος Παππάς ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης, παραγωγός, storyboard artist και sound designer. Σπούδασε Νομική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης και παρακολούθησε πολλά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ταινιών. Σαν σκηνοθέτης κάνει ταινίες μυθοπλασίας και δημιουργικά ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους που έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Έχει δουλέψει ως ραδιοφωνικός παραγωγός, έχει γράψει άρθρα κριτικής για τον κινηματογράφο, έχει διδάξει σκηνοθεσία και storyboard σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Θερμές ευχαριστίες στο Επιμελητήριο Λασιθίου για την παραχώρηση της αίθουσας, στην fani batzaki-design studio για τον σχεδιασμό της αφίσας και στους χορηγούς επικοινωνίας: εφημερίδα Ανατολή, fonien.gr, cna.gr και Ρ.Σ 104,4 fm & 103,3 fm.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του σεμιναρίου, για τις ταινίες και τον Πάνο Παππά στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos