Η οροσειρά της Δίκτης (Natura 2000), εκπέμπει SOS. Κορυφή μικρός Αφέντης 1571 μ.
μέλη του ΕΟΣ Λασιθίου μπροστά από τα εργαλεία του συνεργείου

Απετράπη σήμερα ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου η εγκατάσταση ανεμολογικού ιστού για την ΤΕΡΝΑ ύψους 80 μέτρων στην κορυφή Μικρός Αφέντης εφαρμόζοντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Επιλέγοντας την ημέρα Κυριακή! με πολύ κρύο – χιονιάς και χαμηλή νέφωση που έκανε την κορυφογραμμή της Δίκτης αόρατη και την ώρα που ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του επιχειρήθηκε να γίνει η εγκατάσταση του ιστού από ιδιωτική εταιρεία λίγα μέτρα κάτω από την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος.

Στην κορυφή είχαν μεταφερθεί ο ιστός, μηχανήματα ,γεννήτριες και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στην κορυφογραμμή η οποία αποτελεί καταφύγιο της άγριας ορνιθοπανίδας της Δίκτης χαρακτηρισμένης Natura 2000 .

Έπειτα από την παρέμβαση του Δημάρχου αποσύρθηκαν όλα τα παραπάνω μηχανήματα και ο ιστός .

Στην κορυφή έσπευσαν αμέσως ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Οροπεδίου Λασιθίου ο Πρόεδρος κοινότητας Πλάτης, ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λασιθίου επίσης ενημερώθηκε και αμέσως έσπευσε στο μέρος που θα γινόταν η εγκατάσταση ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος και η ομάδα του .

Η οροσειρά της Δίκτης (Natura 2000), εκπέμπει SOS. Κορυφή μικρός Αφέντης 1571 μ.
εργαλεία του συνεργείου, που έχει σταλεί από τη κεντρική Ελλάδα, μιας και κανείς στη Κρήτη δεν δέχεται να αναλάβει τέτοια εργασία

Ο ανεμολογικός ιστός είναι ο προπομπός για αιολικά πάρκα με 88 γιγάντιες ανεμογεννήτριες ΒΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν για την οροσειρά της Δίκτης NATURA 2000 και οι οποίες έχουν καταγγελθεί από την ΕΕ.

Για τις άδειες αυτές υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση από τον Δήμο και αρνητική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης

Τις άδειες έχει προσβάλει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ μαζί με άλλους συλλόγους έχει προσφύγει στο ΣΤΕ .

Όλη η οροσειρά της Δίκτης είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται .

Ο σύλλογος μας μαζί με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου και την τοπική κοινωνία στέλνουμε το μήνυμα προς όλους !!

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να εξαιρεθούν οι προστατευόμενες περιοχές στο σύνολο τους από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και να μείνουν ελεύθερα και αλώβητα τα βουνά μας .

ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ !

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: