Κ. Σπυριδάκη: «Είναι οξύμωρο να δίνουμε κίνητρα και να προωθούμε την παραγωγή νέων ταινιών και να μην έχουμε χώρους να τις προβάλουμε».
Σινέ Αλεξάνδρα στη Καλλιθέα, τίτλοι τέλους !!!!

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα την «ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό».

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, τόνισε το πόσο το ευρωπαϊκό σινεμά χρειάζεται την στήριξη της Πολιτείας λέγοντας: «Το ευρωπαϊκό σινεμά χρειάζεται στήριξη. Εξάγεται δύσκολα, ακόμα και μεταξύ κρατών μελών, αλλά και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πολίτες προτιμούν περισσότερο τον αμερικάνικο κινηματογράφο, έναντι του Ευρωπαϊκού και του Εθνικού. Οι περισσότερες ταινίες, που «βγαίνουν» από την χώρα προέλευσής τους, το επιτυγχάνουν με τη στήριξη κοινοτικών προγραμμάτων της Ε.Ε».

Κριτική άσκησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφορικά με την έλλειψη κινήτρων για νέες παραγωγές ιδιαίτερα στην Ελλάδα αναφέροντας πως: «Τα τελευταία χρόνια, αυξήθηκαν οι ξένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, που επέλεξαν την Ελλάδα για γυρίσματα, ως αποτέλεσμα θετικής ανταπόκρισης της διεθνούς αγοράς  σε κίνητρα, όπως το «cash rebate», που ισχύουν εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες, ενώ στην Ελλάδα μόλις  τα τελευταία χρόνια».

Επιπρόσθετα, η κα Σπυριδάκη εστίασε στην απουσία χρηματοδότησης, την ανυπαρξία των studios, τις γραφειοκρατικές παθογένειες και την έλλειψη μίας ενιαίας πολιτικής για τον ελληνικό κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά έργα, που καθηλώνουν το συγκεκριμένο πολιτιστικό χώρο.

Αυστηρή κριτική άσκησε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατά της κυβερνητικής επιλογής για τη σύσταση του νέου φορέα για το βιβλίο λέγοντας: «συστήνεται ένας νέος γιγαντιαίος φορέας, που ουσιαστικά προκύπτει από τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ. Η ενσωμάτωση  δύο φορέων με διαφορετική κουλτούρα, ρόλο, προβλήματα και ιστορία, μόνο ευοίωνο μέλλον δεν προοιωνίζει».

Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΚΟΜΕ αναφέρει η Λασιθιώτισσα Βουλευτής «από την άλλη, το ΕΚΟΜΕ, έχει φτάσει στα όρια του. Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία «έβαλε το χεράκι της» καταργώντας τον διπλό έλεγχο, που διασφάλιζε τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επενδυτικών σχεδίων. Ενώ μείωσε τα ελάχιστα επενδυτικά όρια, με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν παραγωγές με μικρό στελεχιακό δυναμικό, που λάμβανε απαξιωτικές αμοιβές. Το ΕΚΟΜΕ είναι χρήσιμο επενδυτικό «εργαλείο» για τον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα, αρκεί να λειτουργεί με διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Η στρεβλή χρήση του και η σπατάλη πόρων σε επενδυτικά σχέδια αμφιβόλου ποιότητας, έπληξαν την βιωσιμότητά του. Τα ιδιωτικά κανάλια παρήγαγαν  σειρές με χρηματοδότηση του ΕΚΟΜΕ, δηλαδή με κρατικό χρήμα. Αποτέλεσμα,  καθυστερήσεις,  πάγωμα πληρωμών και παραγωγών και έλλειμμα από 90 – 150 εκ. ευρώ».

Κλείνοντας, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το κλείσιμο ιστορικών κινηματογραφικών αιθουσών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω πως καλό είναι να δίνουμε χρήματα για να γίνονται νέες παραγωγές. Καλό είναι να δίνουμε χρήματα για να γίνονται νέες ταινίες. Αλλά βασικό ζητούμενο είναι να στηρίξουμε και τους χώρους που αυτές προβάλλονται. Οι χώροι αυτοί είναι ζωντανοί χώροι πολιτισμού τους οποίους οφείλουμε να προφυλάξουμε. Ιστορικά σινεμά κλείνουν καθημερινά, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Σινέ-Αλεξάνδρα, η τελευταία χειμερινή κινηματογραφική αίθουσα στην Καλλιθέα, όπου σήμερα είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της. Και από εδώ και πέρα θα παύσει οριστικά να λειτουργεί ως σινεμά.

Τέτοια σινεμά αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού που θα πάψουν να υπάρχουν. Οι εργαζόμενοί τους θα βρεθούν στον δρόμο και μία εστία πολιτισμού απλά θα σβήσει. Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας και υποστήριξης. Ήδη περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν υπογράψει για να διατηρηθεί το ιστορικό ψ ζωντανό. Ήρθε η στιγμή η Πολιτεία να στηρίξει τους χώρους αυτούς, είναι η στιγμή να κηρύξει τα χειμερινά σινεμά Διατηρητέα. Είναι οξύμωρο να δίνουμε κίνητρα και να προωθούμε την παραγωγή νέων ταινιών και να μην έχουμε χώρους να τις προβάλουμε».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos