Καθαρό, κουφάλα Εγγλέζου, Αστιβιδωπό
….για να μπούμε σε μονοπάτι αρκετά καλά σηματοδοτημένο …..

Μια πολύ όμορφη κι εύκολη διαδρομή επέλεξε να πραγματοποιήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου στις 15 Οκτωβρίου 2023, δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στην περιοχή του μαγευτικού Καθαρού, κοντά στην πόλη μας.

Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το κιόσκι, κοντά στη θέση Δάμακας, λίγο πριν φτάσουμε στο οροπέδιο του Καθαρού, και από ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι ανάμεσα στους πρίνους με τα πολλά εντυπωσιακά σχήματά τους, ανεβαίνουμε στην πλαγιά της Τσίβης, στη βόρεια πλευρά της Δίκτης, μέχρι το παλιό μιτάτο του Μπρόκου, όπου ξαποσταίνουμε για λίγο, μέχρι να μαζευτεί όλη η ομάδα. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς τα ανατολικά τραβερσάροντας την πλαγιά μέχρι που συναντάμε τα πρώτα μεγάλα κυπαρίσσια στην περιοχή “Aσφεντάμι“. Εκεί αναζητήσαμε, μέσα στο κυπαρισσόδάσος, την σπηλιά, γνωστή  ως «του Εγγλέζου η Κουφάλα», στην οποία κρυβόταν αντιστασιακοί και Άγγλοι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (φημολογείται επίσης ότι λειτουργούσε εκεί κρυφά ασύρματος επικοινωνίας με τα συμμαχικά στρατεύματα). Αφού μπήκαμε όλοι στη σπηλιά, που είναι αρκετά μεγάλη κι εντυπωσιακή και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, κατηφορίσαμε και κοντοσταθήκαμε να δούμε ένα παλιό πηγάδι νερού από αυτά που έκτιζαν παλιά οι ντόπιοι με πέτρες του βουνού, για να φυλάξουν το νερό, που ήταν τόσο πολύτιμο για τα ζώα της περιοχής. Συνεχίσαμε προς τη ‘Θέση θέας’, ένα φυσικό μπαλκόνι απ’ όπου θαυμάζει κανείς όλον τον κόλπο του Μεραμπέλλου,  περνώντας ανάμεσα από ερειπωμένα μιτάτα κι άλλα αρχιτεκτονικά λείψανα ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Καθαρό, κουφάλα Εγγλέζου, Αστιβιδωπό
του Εγγλέζου η Κουφάλα

Επιστρέψαμε κατόπιν, για να μπούμε σε μονοπάτι αρκετά καλά σηματοδοτημένο με αχνά σημάδια, τα οποία όμως χάνονται σε αρκετά σημεία και θέλει προσοχή.  Περνάμε μέσα από το μοναδικής αξίας κι ομορφιάς κυπαρισσόδασος της περιοχής (το κυπαρισσόδασος του Καθαρού Κριτσάς είναι σημαντικό μνημείο της φύσης, καθώς είναι το μοναδικό της ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχουν μερικά ακόμα στα Λευκά Όρη. Κάποτε όλο το νησί ήταν καλυμμένο με αυτό. Οφείλουμε να το προστατέψουμε!).

Μετά από αρκετή ώρα περπατήματος βρισκόμαστε στο πανέμορφο στρωμένο με πέτρες καλντερίμι, που ένωνε το Καθαρό με τη Κριτσά, και ήταν σαν να βγήκαμε σε λεωφόρο. Φτάνοντας στο Αστιβιδωπό, χώρο ειδικά φτιαγμένο με πέτρινα παγκάκια και κερκίδες, για  να γιορτάζονται οι φεγγαροβραδιές,  βγήκαν τα καλούδια, που βαστούσε ο καθένας, κι άρχισε αυτό το όμορφο κουβεντολόι της παρέας,  που χαλαρώνει, καθώς βρίσκεται στο τέλος της πεζοπορίας.

Τελικά μετά από τέσσερις ώρες και μια τελευταία ανηφόρα βγήκαμε στο άλλο κιόσκι λίγο πιο κάτω κι ολοκληρώσαμε μια βόλτα 8 χιλιομέτρων μέσα σε όμορφο δασικό περιβάλλον.

Ευχαριστούμε πολύ την αρχηγό, Σοφία Σιδηροπούλου, για την υπομονή της, καθώς και τα πεντανόστιμα σιροπιαστά –αυτή τη φορά καρυδόπιτα- που μας κερνά φτιαγμένα πάντα απ’ τα χεράκια της. Άξια!!!

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες στο blog του Συλλόγου:  https://orsian.blogspot.com/2023/10/15-2023.html  

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos