Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής για τη Σητεία και την ευρύτερη περιοχή, που επλήγη από τις  πλημμύρες του Οκτωβρίου 2022
εικόνα από τη πλημμύρα στη Σητεία

Η Βουλευτής Αικατερίνη Σπυριδάκη κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία- Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τα έργα υποδομής για τη Σητεία και την ευρύτερη περιοχή, που επλήγη από τις  πλημμύρες του Οκτωβρίου 2022.

Η κ. Σπυριδάκη, στην ερώτησή της, αφού αναφέρεται συγκεκριμένα στη αθέτηση των υποσχέσεων της Κυβέρνησης, θέτει κρίσιμα ερωτήματα προκειμένου, επιτέλους, να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι πολίτες καθώς και να δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής που θα θωρακίσουν την περιοχή από ανάλογα φαινόμενα.    

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

«Η  πρόσφατη καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου από πλημμύρες θέτει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, που δεν είναι άλλες από την πρόληψη, την καλύτερη προετοιμασία, την αποτελεσματική και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών αλλά και γενικότερα των  επιπτώσεων, που προκαλεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Δυστυχώς, πριν την καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου, υπήρξαν πλημμύρες και καταστροφές και σε άλλες περιοχές της χώρας, μικρότερης βέβαια έντασης αλλά και πάλι με τραγικές συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό και τις υποδομές της περιοχής.  Μία από αυτές ήταν και η Σητεία.

Όπως είναι γνωστό, οι καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου του 2022, που έπληξαν τη Σητεία και την ευρύτερη περιοχή προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εμπορικές και τουριστικές, καθώς και επιχειρήσεις επισιτισμού υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής αλλά και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μεγάλες ήταν επίσης οι καταστροφές σε δημοτικές υποδομές αλλά και σε υποδομές πάσης φύσεως. Οικοσκευές, προσωπικά αντικείμενα, επαγγελματικά, αγροτικά και ιδιωτικά οχήματα  καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στη Σητεία, όπως και αλλού, δεν υπήρχαν έργα υποδομών αλλά και η κατάλληλη προετοιμασία ώστε οι επιπτώσεις του φαινομένου να αμβλυνθούν και δυστυχώς δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμη σοβαρή αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι , πέραν των αρχικών προκαταβολών αποζημίωσης, οι αγρότες, οι επαγγελματίες αλλά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ακόμη όλο το ποσόν της αποζημίωσης. Επιπλέον, στους πληγέντες επαγγελματίες της Σητείας δόθηκε δε φορολογική διευκόλυνση, όπως προβλέπεται από την αντίστοιχη νομοθεσία, αλλά μόνο παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για 3 μήνες και αυτή όχι με ουσιαστικά κριτήρια, ενώ δεν έγιναν ενέργειες προς διευκόλυνση όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα αρκετοί επαγγελματίες να χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Μόλις στις 9 Αυγούστου του 2023, μετά από ένα χρόνο σχεδόν από τις πλημμύρες στη Σητεία,  ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υπέγραψε την υπ’ αριθμ.13944/2023 (ΦΕΚ Β’ 5019/09-08-2023) Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία χορηγείται επιχορήγηση με τη μορφή δεύτερης (2ης )προκαταβολής  για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 σε περιοχές του Δήμου Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου του 2022, τη Σητεία επισκέφτηκε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό  Ναυτιλίας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας , τη Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος  και τη Γενική Γραμματέα Υποδομών .

Τότε, η  Κυβέρνηση υποσχέθηκε έργα αποκατάστασης και έργα πρόληψης. Δυστυχώς, τα έργα υποδομών, αγροτικοί δρόμοι κλπ καρκινοβατούν και δεν έχουν προχωρήσει ακόμη. Το ίδιο συμβαίνει και με απλά προληπτικά έργα, όπως π.χ. ο έγκαιρος  καθαρισμός των ποταμών Παντέλη και Σκλαβεδιάκου.

  Ανάμεσα στις  εξαγγελίες των Υπουργών ήταν και εκείνη του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για χρηματοδότηση 400.000€, με σκοπό τον καθαρισμό του βυθού και την αποκατάσταση της Λιμενικής ζώνης από τα φερτά υλικά, η οποία χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί έως και σήμερα.

Επειδή, η καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου ουσιαστικά μεταβάλλει τον παραγωγικό χάρτη της χώρας και δεν υπάρχει η πολυτέλεια, αγροτικές και παραγωγικές περιοχές, όπως  η  Σητεία  και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, να παραμένουν καθηλωμένες ενώ θα μπορούσαν να συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην παραγωγή της χώρας

Επειδή, δεν έχουν  γίνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα και δεν έχουν βελτιωθεί οι υποδομές της περιοχήςώστε να μην βρεθεί ξανά η Σητεία και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στην ίδια θέση 

Επειδή, αγρότες,  επαγγελματίες και επιχειρήσεις ουσιαστικά δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη 

    Ερωτάσθε κ. κ Υπουργοί :

  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες  των αποζημιώσεων;
  • Πότε θα εισπράξουν οι πληγέντες από τη πλημμύρα, πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, το σύνολο των αποζημιώσεων;
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός σας για την υλοποίηση  σημαντικών  έργων  υποδομής  στην ευρύτερη περιοχή καθώς και αντιπλημμυρικών έργων;
  • Tι πρόκειται να πράξετε σχετικά με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (αστικού, επαρχιακού και αγροτικού);

Τι θα πράξετε ώστε, αν ξανασυμβεί παρόμοιο, ακραίο καιρικό φαινόμενο, να έχει θωρακιστεί η περιοχή, από πλευράς πολιτικής προστασίας;

Από giorgos