Μελέτη καταγραφής αποβλήτων στα ξενοδοχεία του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου
Πρόκειται για το πρώτο βήμα από μια σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη βιώσιμη διαχείριση των μονάδων φιλοξενίας …..Photo by Lisa Fotios on Pexels.com

Ο νεοϊδρυθείς Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου, με αίσθημα ευθύνης για την βιώσιμη περιβαλλοντική διαχείριση, υλοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία TreSus Environmental Services μελέτη καταγραφής αποβλήτων στα ξενοδοχεία του Συνδέσμου με σκοπό την καταγραφή των παραγόμενων ποσοτήτων ανά  ατομοδιανυκτέρευση, εντοπισμό των καλών πρακτικών υφιστάμενων καταλυμάτων  και καταγραφή του πραγματικού κόστους διαχείρισής τους.

Η ολοκλήρωση της καταγραφής αναμένεται τον Οκτώβριο του 2024 και τα αποτελέσματα της μελέτης θα ορίσουν το πλαίσιο περαιτέρω δράσεων σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, τον σύννομο τρόπο χρέωσης δημοτικών τελών με βάση την αρχή «πληρώνω όσο πετάω», καθώς και μια σειρά πρωτοβουλιών για μείωση του αποτυπώματος του Τουρισμού.

Ο νομός Λασιθίου αποτελεί σημείο αναφοράς στον τουρισμό διαθέτοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που συνδυάζονται με ένα τοπίο απόλυτου φυσικού κάλους που έχουμε χρέος όλοι μας να προστατέψουμε.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου ευχαριστεί τους συνάδελφους ξενοδόχους, το Δ.Σ. και τα μέλη του που με αίσθημα ευθύνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΣ του Συνδέσμου και τις επιταγές των καιρών, προκειμένου να εκκινήσει ένα πρωτοποριακό  πρόγραμμα καταγραφής στερεών αποβλήτων στα ξενοδοχειακά καταλύματα του συνδέσμου.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα από μια σειρά ενεργειών που αποσκοπούν στη βιώσιμη διαχείριση των μονάδων φιλοξενίας και τη διατήρηση του φυσικού πλούτου και της αισθητικής του περιβάλλοντός μας, τα οποία αποτελούν και το βασικό προϊόν του Τουρισμού.  Το κόστος της συγκεκριμένης δράσης θα καλυφθεί πλήρως από τα  9 μέλη το ΔΣ του Συνδέσμου χωρίς να επιβαρυνθούν τα υπόλοιπα μέλη.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους ξενοδόχους  του δήμου Αγίου Νικολάου να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να συμβάλουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης. Η ενέργεια αυτή θα αποτελέσει την απαρχή του στόχου της πιστοποίησης των ξενοδοχείων της περιοχής ως Green Destinations.

Προκοπάκης Ιωάννης Προέδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων ΛασιθίουΚοκοτός Φώτης Ταμίας Συνδέσμου – Υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος