Νήσος Χρυσή: έργο καθαρισμού των στερεών αποβλήτων από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την περιφέρεια Κρήτης
Υπεραιωνόβιος Άρκευθος στη νήσο Χρυσή ©Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2024 – Στον καθαρισμό της Νήσου Χρυσής από τα στερεά απόβλητα και τα υπολείμματα κατασκευών που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες προχωρά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Για τον σκοπό αυτό, οι δύο φορείς υπέγραψαν την Πέμπτη 1 Αυγούστου, στο Ηράκλειο, προγραμματική σύμβαση, παρουσία και του κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, συντονιστή της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης της Νήσου Χρυσής. Στο πλαίσιο της σύμβασης, ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα χρηματοδοτήσει με 150.000 ευρώ το έργο καθαρισμού, με την Περιφέρεια Κρήτης να αναλαμβάνει την υλοποίησή του.

Στη Νήσο Χρυσή, γνωστή αλλιώς και ως Γαϊδουρονήσι, πριν από τρία χρόνια γκρεμίστηκαν και απομακρύνθηκαν είκοσι παραπήγματα. Ωστόσο, πολλά υπολείμματα πρόχειρων κατασκευών, όπως και άλλα στερεά απόβλητα (ξύλα, λαμαρίνες, λάστιχα, ομπρέλες, γεννήτριες και άλλα απορρίμματα), παραμένουν διάσπαρτα σε όλο το νησί. Οι θέσεις όπου βρίσκονται τα απόβλητα αυτά έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο αυτοψιών και με τη βοήθεια αεροφωτογραφιών, ενώ προβλέπεται να γίνει εντατική έρευνα από τα συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο, ώστε τα στερεά απόβλητα να απομακρυνθούν στο σύνολό τους.

«Η απομάκρυνση των αποβλήτων στη Νήσο Χρυσή είναι μία εκκρεμότητα δεκαετιών. Ως ΟΦΥΠΕΚΑ, παρέχουμε κάθε δυνατό μέσο για την αποκατάσταση του πολύτιμου οικοσυστήματος της Νήσου Χρυσή, το οποίο υποβαθμίζεται έντονα επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Κώστας, Τριάντης, με την ευκαιρία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης.

Νήσος Χρυσή: έργο καθαρισμού των στερεών αποβλήτων από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την περιφέρεια Κρήτης
Επανάκαμψη χλωρίδας μετά τα μέτρα προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της νήσου Χρυσής © Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Νήσος Χρυσή έχει χαρακτηριστεί Αρχαιολογικός Χώρος, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Καταφύγιο Άγριας ζωής και αναδασωτέα έκταση, ενώ μαζί με τη γειτονική βραχώδη νησίδα Μικρονήσι, αποτελούν περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι οι εκτάσεις αμμοθινών με άρκευθους (κεδρόδασος), οι οποίες ανήκουν στους φυσικούς τύπους οικοτόπων προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια κινδύνευσαν με μη αντιστρέψιμη υποβάθμιση λόγω της έντονης και ανεξέλεγκτης τουριστικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2021 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της Νήσου Χρυσής και εγκρίθηκε Σχέδιο Δράσης για το σκοπό αυτό. Για την παρακολούθηση της εφαρμογής του συγκροτήθηκε και λειτουργεί αρμόδια επιτροπή.

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, μεταξύ των άλλων, απαγορεύτηκε κατά τη θερινή περίοδο η αποβίβαση επισκεπτών από τουριστικά πλοία και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μέσω των αυθαίρετων προβλητών που υπάρχουν στο νησί, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά μόνο ο περίπλους του νησιού, καθώς και στάσεις κοντά στις παραλίες.

3.	Επανάκαμψη χλωρίδας μετά τα μέτρα προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της νήσου Χρυσής © Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης
από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ©Αρχείο Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ, τα τελευταία τρία έτη, έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στις προσπάθειες προστασίας και αποκατάστασης του οικοσυστήματος της Χρυσής και στην υλοποίηση μέρους των μέτρων διατήρησης που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης. Παραδείγματα αποτελούν η χρηματοδότηση της περίφραξης του κεδροδάσους, η τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης, καθώς και η διάθεση σκάφους για περιπολίες στη Δασική Υπηρεσία.

ΟΦΥΠΕΚΑ Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos