Ο εθνικός κοριός του Μητσοτάκη και ο ψόφιος κοριός της Δικαιοσύνης
Από το 2022 ο Γ. Βαρουφάκης είχε εκθέσει στη Βουλή την μετατροπή της ΕΥΠ σε κυβερνητικό παραμάγαζο

Δύο μέρες πριν την “επίσημη” θερινή ραστώνη, η ηγεσία της Δικαιοσύνης έσπευσε να κλείσει άρον-άρον το ζήτημα των Υποκλοπών, βγάζοντας “λάδι” την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τι κι αν η ΕΥΠ μετατράπηκε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της κυβέρνησης από τον Κ. Μητσοτάκη σε παραμάγαζό του, παίρνοντας την στην ευθύνη του;
Τι κι αν άλλαξε νομοθετικά τα ελάχιστα τυπικά προσόντα για τον επικεφαλής της ΕΥΠ, ώστε να μπορεί να τοποθετήσει στη θέση τον εκλεκτό του;
Η Δικαιοσύνη απεφάνθη πως όλα ήταν καλώς καμωμένα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για ποιον λόγο έκρινε έτσι; Μα επειδή η ηγεσία της δικαιοσύνης διορίζεται από την εκτελεστική εξουσία, την εκάστοτε δηλαδή κυβέρνηση, άρα είναι πλήρως εξαρτημένη από αυτήν.

Για άλλη μια φορά η «ανεξάρτητη» ελληνική δικαιοσύνη έδειξε ότι αδυνατεί να κάνει τη δουλειά της γιατί λειτουργεί σαν υπάλληλος της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση. Όπως και με τη Novartis έτσι και τώρα έβαλαν την υπόθεση στο αρχείο για να βγάλουν άλλη μια φορά λάδι και να συγκαλύψουν τα ανομήματά της κυβέρνησης.

Το θράσος της κυβέρνησης είναι μάλιστα τόσο απύθμενο που στη Βουλή οι τρεις καμπαλέρος από το ΛΑΟΣ ξεσπάθωναν και απαιτούσαν συγνώμη από όσους είχαν στραφεί κατά του ανιψιού και του σεκιουριτά που κρυφάκουγαν συνομιλίες πολιτικών αντιπάλων και φίλων για χάρη του θείου-αφεντικού. Όχι μόνο συγνώμη δεν θα ζητήσουμε αλλά θα καταγγείλουμε ακόμα πιο δυνατά αυτήν την ειδική σχέση διεφθαρμένης κυβέρνησης διορισμένης δικαιοσύνης.

Μόνο το ύφος της ανακοίνωσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου φανερώνει ότι θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει

* Ήδη από τα τέλη Αυγούστου 2022, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε εκθέσει όλο το ιστορικό μετατροπής της ΕΥΠ σε κυβερνητικό παραμάγαζο. Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναφέρει:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, τον «εξορμπανισμό» εσείς προσωπικά τον εγκαθιδρύσατε μαζί με τα απολειφάδια του ΛΑ.Ο.Σ., του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του κυρίου κορμού της σημερινής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί αναφέρομαι στο ΛΑ.Ο.Σ.; Φλεβάρης του 2008. Ο δικός σας τότε Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο αφαιρούσε τις δικλείδες δημοκρατικού ελέγχου επί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της ΕΥΠ, που προβλέπονταν με τον σχετικά καλό νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1994. Ο κ. Παυλόπουλος το έκανε τον Φλεβάρη του 2008. Μόνο ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μαζί με εσάς της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό που σπάει κόκκαλα —σήμερα ιδίως— είναι ότι τότε, τον Φλεβάρη του 2008, η μόνη αντίρρηση του ΛΑΟΣ στο νομοσχέδιο του Παυλόπουλου, με επιχειρηματολογούντες τους κ. Πλεύρη, ο κ. Γεωργιάδη και κ. Βελόπουλο ήταν ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπαχθεί στον Πρωθυπουργό. Και τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε απαντήσει πως «δεν είναι δουλειά του Πρωθυπουργού στο κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα να είναι θεσμικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αυτό θα ταίριαζε σε άλλα καθεστώτα, όχι σε δημοκρατικό καθεστώς».

Εσείς επιλέξατε να κάνετε αυτό που ο Προκόπης Παυλόπουλος τότε το 2008 —που τον κατέκρινε ο ΛΑ.Ο.Σ. τότε— είχε χαρακτηρίσει δικτατορική κίνηση.

Και όταν τώρα πλέον έσκασε η βόμβα στα χέρια σας, προσπαθήσατε να τα νίψετε, «δεν γνώριζα, αν το ήξερα, δεν θα το είχα επιτρέψει». Έχετε, βέβαια, μια οικογενειακή παράδοση σ’ αυτό και νιώσατε την ανάγκη να την τιμήσετε. Ό,τι ήταν ο Στρατηγός Γρυλλάκης για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1990-1993, δηλαδή ο στενότερος των εξ απορρήτων συνεργάτης του, ήταν για εσάς ο Γρηγόρης Δημητριάδης και όπως ο Μαυρίκης ήταν τότε ο κοριός του πατέρας σας, εσείς είχατε τον Κοντολέοντα, για τον οποίο βέβαια η «Μητσοτάκης Α.Ε.» έφτιαξε «customize» νομοθεσία για να τον μεταμορφώσετε από εταιρικό σας και οικογενειακό σας κοριό, σε εθνικό κοριό».

Εμείς στο ΜέΡΑ25 παλεύουμε για διαφανή κρατική εξουσία και πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που θα προστατεύει τους πολίτες, τους δημοσιογράφους, τους ακτιβιστές και τους πολιτικούς από κυβερνήσεις τύπου Μητσοτάκη.