Παράκτια και Θαλάσσια Ρύπανση: απειλές κι ευκαιρίες
από την ημερίδα στο Κ.Α.Μ.

Η Προστασία του Περιβάλλοντος και η Κλιματική Αλλαγή που αλλάζει καθημερινά τα δεδομένα γύρω μας με «βίαιο» τρόπο, βρέθηκαν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα «Παράκτια και Θαλάσσια Ρύπανση: απειλές κι ευκαιρίες» που οργάνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Ηρακλείου, τη Δευτέρα 13/11/2023 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Στη διάρκεια της, επιστήμονες από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, ανέλυσαν όλα τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν αυτή την ώρα την επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους φορείς που εμπλέκονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διάβρωση των ακτών στην Κρήτη και τα σοβαρά προβλήματα που απορρέουν από την κατάσταση που διαμορφώνεται σε πολλές περιοχές του νησιού, ήταν ένα από το θέματα που απασχόλησαν την ενδιαφέρουσα ημερίδα.

«Η Κρήτη, λόγω και της τουριστικής ανάπτυξης που σαφώς επηρεάζει σημαντικά, είναι ένα από τα μέρη που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σε ότι αφορά την διάβρωση των ακτών. Η νέα τάση που διαμορφώνεται συνδυαστικά με την κλιματική αλλαγή, είναι δυσοίωνη. Ο ανθρώπινος παράγοντας, παραμένει ίσως ο πιο σημαντικός στην «εξίσωση». Όπως για παράδειγμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη, υπάρχουν λιμενικά έργα που έχουν συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στο φαινόμενο της διάβρωσης. Υπάρχουν όμως λύσεις, που προκύπτουν από την ακτομηχανική, οι οποίες προφανώς κι έχουν κόστος,  χρειάζονται προσοχή και κυρίως σωστό σχεδιασμό», ανέφερε μεταξύ άλλων στο περιθώριο της ημερίδας ο. κ. Θεοφάνης Καραμπάς, Καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ Θεόδωρος Νίνος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο ΟΑΚ πρεσβεύει αταλάντευτα την ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας. Ημερίδες με θεματική διάρθρωση όπως η σημερινή  μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά, από τη μια στο να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και από την άλλη, να συγκεκριμενοποιήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε τα βήματα και τις παρεμβάσεις εκείνες που θα «απαντήσουν» άμεσα στις ανάγκες του «σήμερα» και  πολύ περισσότερο του «αύριο», που τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς».

Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού σχεδίου συνεργασίας «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Παράκτιες Απειλές & Αλιεία».

                                Από το Γραφείο Τύπου του Ο.Α.Κ. Α.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos