Η Βουλευτής του Πα.Σο.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων την απόφαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης αναφορικά με την ραγδαία μείωση του προϋπολογισμού και του ποσοστού επιδότησης στη Δράση «Μεταφορικό Ισοδύναμο– Μ.Ι.» για τις επιχειρήσεις της Κρήτης.

Την Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Βουλευτή του Πα.Σο.Κ. – Κινήματος Αλλαγής, κ. Κατερίνας Σπυριδάκη, υποστηρίζουν συνυπογράφοντας και οι Βουλευτές: κ. Παύλος Γερουλάνος – Βουλευτής Α’ Αθηνών και Τομεάρχης Οικονομίας, κ. Σταύρος Μιχαηλίδης – Βουλευτής Χίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας, κ. Ελένη Βατσινά – Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, κ. Φραγκίσκος Παρασύρης – Βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Ενέργειας, και ο κ. Μανόλης Χνάρης – Βουλευτής Ρεθύμνης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για πλήγμα στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων της Κρήτης κάνει λόγο το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της Κρήτης, καθώς βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κατανεμημένος προϋπολογισμός του ΜΙ για το 2023 και το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ως προς το Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) σημειώνουν ραγδαία μείωση. Συγκεκριμένα, το μερίδιο του προϋπολογισμού για το ΜΙ για το 2023 ορίζεται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού και «το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ως προς το Α.ΝΗ.ΚΟ σε κάθε παραστατικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της επιλέξιμης αξίας» ενώ το 2022 το ποσοστό ανερχόταν στο 60% και την ίδια στιγμή το ποσό αυτό για τις υπόλοιπες νησιωτικές επιχειρήσεις κυμαίνεται στο 40%-70%.

Απευθυνόμενοι προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι Βουλευτές του Πα.Σο.Κ. – Κινήματος Αλλαγής αιτούνται την άμεση δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής, αναφορικά με τα αιτήματα του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης που αφορούν: την αύξηση του συνολικού Προϋπολογισμού της Δράσης «Μεταφορικό Ισοδύναμο για το έτος 2023» με επαρκείς για την ισομερή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κρήτης, με τροποποίηση της εν λόγω Πρόσκλησης και απαλοιφή των περιορισμών, τόσο της κατανομής του Προϋπολογισμού, όσο και της ανώτατης χρηματοδότησης Α.ΝΗ.ΚΟ. για της επιχειρήσεις της Κρήτης, και την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου εκκρεμών αιτήσεων επιχειρήσεων που αφορούν στη δράση του Μεταφορικού Ισοδύναμου έτους 2022 και άμεση εκταμίευση των ποσών της επιχορήγησης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos