Πεζοπορία με πανσέληνο στο Καθαρό
η ομάδα κατά τη δύση

Την πρώτη απογευματινή πεζοπορία του φετινού καλοκαιριού πραγματοποίησε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023 στην αγαπημένη μας περιοχή για επόπτευση του ουράνιου θόλου, στις κορυφές της Δίκτης, ‘Ανεφελάκοι’  (1.512 μέτρα) και ‘Πλατιά Κορυφή’ (1.489 μέτρα) του γειτονικού μας οροπεδίου του Καθαρού.

Οι απογευματινές πεζοπορίες είναι πάντα ξεχωριστές και συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο, που δελεάζεται από τον ρομαντισμό της όλης ‘φάσης’. Έτσι και τώρα μαζευτήκαμε καμιά 30ριά επίδοξοι πεζοπόροι και από τη θέση Δάμακας, πριν το Καθαρό κατά τις 6.30 το απόγευμα ξεκινάμε την πεζοπορία μας. Η βραδιά είναι δροσερή και φυσάει αεράκι, καμιά σχέση με την κάψα των τελευταίων ημερών. Ακολουθούμε παλιό μονοπάτι, που ελίσσεται ανάμεσα από μυρωδάτους θάμνους, θεόρατα πουρνάρια κι εντυπωσιακά βράχια. Όσο ανεβαίνουμε, τόσο ξετυλίγεται μπροστά μας από σημεία-‘μπαλκόνια’ η θέα όλου του κόλπου του Μιραμπέλλου  από τον κόλπο της Ελούντας ως τον Άγιο Νικόλαο, την Παχειάμμο, το Θόλος και τα βουνά της Θρυπτής και της Λάστρου. Τα χρώματα, καθώς περνάει η ώρα, ‘γλυκαίνουν’ και γίνονται πιο ζεστά προσφέροντας μας όμορφες εικόνες της φύσης. Στο πέρασμά μας συναντάμε κοπάδια αιγοπροβάτων, που μασουλάνε το χορτάρι και τους θάμνους, περνάμε από παλιά ερειπωμένα μαντριά, οικήματα και κυκλικές στέρνες/ πηγάδια (έκπληξη που παρά τη φετινή ανομβρία είχαν ακόμα λίγο νερό), αποδείξεις ότι η περιοχή βασιζόταν τότε και σήμερα στην κτηνοτροφία.

Πρώτα φτάνουμε στην Πλατιά κορυφή κι έπειτα στην λίγο ψηλότερη κορυφή ‘Ανεφαλάκοι’ (‘ανέφαλα’ είναι τα σύννεφα στην ντόπια διάλεκτο, αφού οι κορφές έχουν την ιδιότητα να μαζεύουν νέφη ακόμα και το καλοκαίρι). Κάνουμε μια ανάπαυλα και στις δύο, για να θαυμάσουμε το φανταστικό ηλιοβασίλεμα, καθώς ο ήλιος δύει πίσω απ’ τις ΒΔ πλαγιές πνίγοντας στο κόκκινο τον ορίζοντα και την ανατολή ενός –σχεδόν- ολόγιομου φεγγαριού, να δεσπόζει στον νυχτερινό ουρανό από τα ΒΑ. Είμαστε μια μέρα πριν απ’ την πρώτη Υπερπανσέληνο του Αυγούστου, την Πανσέληνο του Οξύρρυγχου, όπως αποκαλείται επισήμως, καθώς κάποτε οι ιθαγενείς της Β. Αμερικής χρησιμοποιούσαν την λάμψη της, για να ψαρεύουν μεγάλες ποσότητες  του συγκεκριμένου ψαριού (‘μουρούνα’ στην κοινή ονομασία) στις λίμνες της περιοχής τους. Υπερπανσέληνος, γιατί το φεγγάρι είναι στο πιο κοντινό σημείο με τη Γη κι ειδικά τις πρώτες βραδινές ώρες φαντάζει τεράστιο και πιο λαμπερό, απ’ ότι συνήθως. 

Κι αν δεν σας πείσαμε με όλ’ αυτά, γιατί μια απογευματινή καλοκαιρινή πεζοπορία με τον Ορειβατικό είναι must, τι άλλο να πούμε; Επιπλέον φέτος βοήθησε πολύ κι η καθαρή ατμόσφαιρα, που πρόσφερε μαγευτική θέα ως το σημείο που έφτανε το μάτι μας. Και για όποιον βρίσκει δικαιολογία ότι το καλοκαίρι είναι για τη θάλασσα, επειδή έχει ζέστη, μια ματιά στην ομαδική μας φωτογραφία, όπου όλοι είμαστε κουκουλωμένοι στα αντιανεμικά μας, δίνει την απάντηση: στο βουνό είναι πάντα δροσερά!  Έξτρα bonus στη μαγεία της βραδιάς η επιστροφή νυχτιάτικα με τους φακούς!

Η όμορφη κι ανέγγιχτη φύση, η καλή παρεΐστικη διάθεση, η μαγευτική  δύση του ηλίου κι η ταυτόχρονη ανατολή του φεγγαριού είναι κάποια απ’ τα παράπλευρα οφέλη, που προσφέρει η ορειβασία, εκτός από τη σωματική άσκηση. Γι’ αυτό όλοι εμείς, που ζούμε τέτοιες ανεπανάληπτες στιγμές, δίνουμε πάντα την ευχή να είμαστε γεροί ως την επόμενη ευλογημένη εξόρμηση. Ευχαριστούμε θερμά τον βετεράνο αρχηγό κι εμπνευστή αυτής της πεζοπορίας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Λεωνίδα Κλώντζα! Για την ιστορία περπατήσαμε γύρω στα 5 χιλιόμετρα σε τρεις ώρες με τις στάσεις!

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, χάρτη διαδρομής, βίντεο στο blog του Συλλόγου: https://orsian.blogspot.com/2023/07/31-2023-1.html

Κείμενο: Μαρία Μετζογιαννάκη

Το βίντεο της εξόρμησης (Γιάννης Πάγκαλος):

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: