Με πρωτοβουλία της UNESCO από το 2019 η 26/11 γιορτάζεται ως παγκόσμια ημέρα ελιάς και ελαιόλαδου στοχεύοντας στην προστασία του πολύτιμου αυτού αγαθού.
Η Σητεία γιορτάζει αυτή την ημέρα αφού δικαίως έχει κατακτήσει τον τίτλο της πόλης του ελαιόλαδο.
Ο Σητειακός ελαιώνας ίσως ο αρχαιότερος ελαιώνας της Ελλάδας που αναπτύσσεται σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο με τις ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες παράγει εδώ και πολλούς αιώνες το εξαιρετικό Σητειακό ελαιόλαδο.
Ένα ελαιόλαδο που με τις δεκάδες διακρίσεις του, έχει κατακτήσει τις πιο διάσημες κουζίνες του κόσμου.
Το Σητειακό ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα την ιστορία και την ίδια τη ζωή αυτού του τόπου.
Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου που πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, ήρθε να επισφραγίσει τον τίτλο της και να ανοίξει δρόμους προβολής της περιοχής αλλά κυρίως προώθησης του Σητειακού αυτού θησαυρού με άλλους όρους. Υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε το πολύτιμο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τόπου αυτού και να το αναδείξουμε ως στοιχείο πολιτιστικής οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής κληρονομιάς για ολόκληρη την ανθρωπότητα.