Ενώπιον των μελών της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, θέτοντας στο επίκεντρο τις κρίσιμες ανάγκες του Νομού Λασιθίου, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στη διαχείριση των υδατικών πόρων από την Κυβέρνηση.
Η κα Σπυριδάκη αναφέρθηκε τόσο στη λειψυδρία που πλήττει την περιοχή του Λασιθίου όσο και στη σίγουρη αποτυχία μίας Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη σύμφωνα με το μοντέλο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες Περιφέρειες με διαφορετικά υδρολογικά μοτίβα, όπως η Κρήτη και η Θεσσαλία, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Η κα Σπυριδάκη ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην κατάσταση της Αττικής, τονίζοντας την αδράνεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειψυδρίας, αλλά και την ασάφεια γύρω από την υδατική ασφάλεια της περιοχής: «Είδαμε την ανακοίνωση που βγάλατε από κοινού με την ΕΥΔΑΠ στις 27 Αυγούστου όπου αφού ενημερώσατε ότι τα υδατικά αποθέματα της Αττικής αντέχουν για ακόμη τέσσερα χρόνια, στη συνέχεια εξαγγείλατε μία δέσμη ασαφών και γενικόλογων μέτρων υπό τη μορφή ευχολογίου. Ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ομολογεί ότι στην Αττική έχει σημάνει ‘κίτρινος συναγερμός’».
Αναφερόμενη στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Λασίθι, η κα Σπυριδάκη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην 1η και 2η Αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης (2017 και 2018-2019) υπογραμμίζονται οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στη λειψυδρία, οι οποίοι επικεντρώνονται στα παρακάτω: έντονο ξηροθερμικό κλίμα – ιδίως στο Ανατολικό Κομμάτι του νησιού και στο Νομό Λασιθίου με παρατεταμένους καύσωνες και μεταβολές στα κλιματικά μοτίβα που οδήγησαν σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, αυξημένη ζήτηση για νερό σε γεωργικές και οικιακές χρήσεις με αποτέλεσμα την υπεράντληση των υπογείων υδάτινων συστημάτων, περιορισμένες επενδύσεις σε υποδομές όπως φράγματα και ταμιευτήρες και παλαιά και κακώς συντηρημένα δίκτυα».
Η Βουλευτής τόνισε επίσης την ανάγκη για επείγουσες επενδύσεις σε φράγματα και ταμιευτήρες, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση για τα αργά αντανακλαστικά της, αλλά και για τη στασιμότητα καίριων έργων υποδομής αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Με το Φράγμα Μπραμιανών χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο παιχνίδι του εντάσσεται – απεντάσσεται από το ΤΑΑ. Τα έργα όπως οι Λιμνοδεξαμενές Αγ. Ιωάννη – Χοχλακίων, με μελέτη σχεδόν μίας δεκαετίας, μόλις τώρα δημοπρατούνται. Με το Φράγμα των Λιθινών, ένα έργο του οποίου η μελέτη παρουσιάστηκε το 2005 με αρχικό προϋπολογισμό €60,500,000. Έκτοτε, αντιμετώπισε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και προτάθηκε ξανά με νέο προϋπολογισμό €69,150,000 το 2014. Από τότε σε πλήρη αδράνεια το έργο. Η έλλειψη επενδύσεων σε φράγματα και ταμιευτήρες είναι εμφανής και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τους ΤΟΕΒ και τις Ενεργειακές Κοινότητες λέγοντας: «Τους ΤΟΕΒ τους θέλετε απόλυτα εξαρτώμενους πελάτες του ολιγοπωλίου της Πράσινης Ενέργειας που εσείς συντηρείτε και σε καμία περίπτωση δεν τους θέλετε παραγωγούς και καταναλωτές μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Μάλιστα, σχεδόν εμμονικά το ΥΠΕΝ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δίνουν όρους σύνδεσης στις Ενεργειακές Κοινότητες των ΤΟΕΒ Κρήτης λόγω κορεσμού του δικτύου».
Η κριτική της επεκτάθηκε και στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, τον οποίο χαρακτήρισε ως αναποτελεσματικό, λέγοντας: «[…] έρχεστε και ανακοινώνετε πως το ‘επιτυχημένο’ μοντέλο της Θεσσαλίας θα έρθει και στην Κρήτη. Μα εδώ δεν έχει ξεκινήσει καλά – καλά να λειτουργεί και εσείς το έχετε βαφτίσει και ‘επιτυχημένο’. Πώς γίνεται σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, όπως η Θεσσαλία που αντιμετωπίζει πλημμύρες και η Κρήτη που υποφέρει από λειψυδρία, να εφαρμόζετε την ίδια πολιτική;»
Επιπρόσθετα, συνέδεσε την αποτυχία του με την περιβαλλοντική καταστροφή στον Παγασητικό και τη Λίμνη Κάρλα: «Οι εικόνες από την περιβαλλοντική καταστροφή που συνέβη στον Παγασητικό, όπου εκατοντάδες τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν σχηματίζοντας ένα απόκοσμο λευκό στρώμα κάνουν τον γύρω του κόσμου. Οι κάτοικοι του Βόλου έρχονται αντιμέτωποι με την δυσωδία και την εικόνα εγκατάλειψης της πολιτείας, επαφιόμενοι στο φιλότιμο και το καθήκον εθελοντών ψαράδων της περιοχής που συμβάλλουν στην περισυλλογή των νεκρών ψαριών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά, χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας δεν έχει ακόμα στελεχωθεί και λειτουργήσει πλήρως. Βρισκόμαστε 5 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου της σύστασης του Οργανισμού και ακόμα αξιολογούνται τα βιογραφικά για την ηγεσία του». Κλείνοντας την ομιλία της, η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί παθητικά και αυτάρεσκα την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας, χωρίς να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα και χωρίς να απεμπολεί το βασικό της δόγμα που είναι η ατομική ευθύνη και η σταδιακή ιδιωτικοποίησης της περιβαλλοντικής προστασίας» και παράλληλα, την κάλεσε να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαχείρισης των υδάτινων πόρων με επίκεντρο τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.