Με δέσμευση την ενδυνάμωση της υπάρχουσας συνεργασίας για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών της ευρύτερης περιοχής, υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, κ. Εμμανουήλ Μενεγάκης, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024.

Στo πλαίσιo της εποικοδομητικής τους συζήτησης, αναφέρθηκαν στις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, όπως:  η δράση Προληπτικής Ιατρικής & Οδοντιατρικής, Ενημερώσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και στη στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας και παιδιών και των οικογενειών τους με προβλήματα διαβίωσης. Οι δύο πλευρές προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δράσεις και η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», συναποφάσισαν την ανάπτυξη αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών, τόσο στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, όσο και στο πεδίο της παρέμβασης και προστασίας των παιδιών.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από την πλευρά του Δήμου, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κος Εμμανουήλ Μενεγάλης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα πρόληψης, οργάνωσης και υποστήριξης Πρωτοβάθμιας Υγείας Ιωάννης Ρουκουνάκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και στήριξης ΑΜΕΑ κος Αντώνης Μαυρής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κος Στέργιος Ατσαλάκης, η Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κα Γεωργία Πολυχρονάκη, και ο Μιχάλης Λεμονής, Παραολυμπιονίκης και εθελοντής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Από την πλευρά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, η Συντονίστρια των Κέντρων Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Κρήτης, κ. Χρυσή Μπομποδάκη και η Υπεύθυνη Κέντρου Ευάλωτων Οικογενειών και Νέων Ηρακλείου, κ. Γαρυφαλλιά Δρακοπούλου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κος Εμμανουήλ Μενεγάκης ευχαρίστησε τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για το έργο του προς τα παιδιά και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και τόνισε την αξία της συνεργασίας αυτής.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με όλα τα τμήματα του Δήμου όπου έρχονται σε πρώτη επαφή με τις ανάγκες των πολιτών και μια τέτοιου είδους συνεργασία μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει το μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε πως όλα αυτά τα χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει συμπληρωματικά το έργο του Δήμου προς όφελος των παιδιών καθώς τα προβλήματα δεν σταματάνε αλλά δίνουν καθημερινά  το παρόν σε διάφορα σοβαρά θέματα, όπως είναι το Bullying, η κακοποίηση, τα προβλήματα υγείας των παιδιών κ.ά.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «Το Χαμόγελο του παιδιού» έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία, πολύτιμα εργαλεία, τα οποία είναι στην διάθεση του Δήμου και των πολιτών του ώστε η συνέργεια αυτή να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά και τις οικογένειες τους που έχουν ανάγκη.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Αγίου Νικολάου το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μεταξύ άλλων, θέτει στη διάθεσή του Δήμου:

Την Εθνική Τηλεφωνική  Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική  Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000

Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111

Την Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους ενήλικες 1017

Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ

Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργεί στο Ηράκλειο

Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Τον  «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων

Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού

Την υπηρεσία της επιτόπιας παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.

Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.

Την πραγματοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο.

Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναλαμβάνει:

Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

Την ενημέρωση  όλων των αρμόδιων διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στο Δήμο.

Την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

Την ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos