Συνάντηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κο Λευτέρη Αυγενάκη, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο, με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε καίρια ζητήματα που απασχολούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τον αγροδιατροφικό κλάδο του τόπου μας.

Τον ΣΕΚ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, ο Αντιπρόεδρος, κος Μανώλης Καρπαδάκης, και ο Υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΕΚ, κος Γιώργος Καργάκης. Με προτροπή του κου Υπουργού, ακολούθησαν συναντήσεις με τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ,  κο Στρατάκο, και την Νομική Σύμβουλο, καθώς και με εξειδικευμένα στελέχη, αρμόδια για τα θέματα που συζητήθηκαν, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες  για την εξεύρεση λύσεων των θεμάτων που τέθηκαν στον Υπουργό.

Ο ΣΕΚ κατέθεσε υπόμνημα με σαφείς και τεκμηριωμένες προτάσεις κατά προτεραιότητα, με κύριους άξονες την ενίσχυση των εξαγωγών και την καθοδήγηση των εξαγωγικών μας  επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου και προϊόντος, και την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Επίσης, πρότεινε την λειτουργία ενιαίας πλατφόρμας καταγραφών παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου για την προστασία του επώνυμου ελαιολάδου και τον έλεγχο της αγοράς, την προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, όπως αυτές συνδέονται με την ποιότητα των προϊόντων και την χρήση κατάλληλων φυτοπροσταυτευτικών σκευασμάτων και την δακοκτονία. Τέλος, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης εθνικής θέσης για τα συστήματα Επισήμανσης Εμπρόσθιας ετικέτας (FOPL) και το Nutri – Score, τα οποία όπως προωθούνται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά, υποβαθμίζουν βασικά ελληνικά προϊόντα όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, το μέλι, κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θετικό και εγκάρδιο, με εμφανή διάθεση από πλευράς του κου Υπουργού για συνεργασία και εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στα θέματα που συζητήθηκαν και είναι αρμοδιότητάς του. Ο κος Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση υλοποίηση κάποιων από τις προτάσεις που κατατέθηκαν με προτεραιότητα, δίνοντας στα παριστάμενα στελέχη του Υπουργείου κατευθύνσεις για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών. Η γνώση των θεμάτων από πλευράς Υπουργού, σε συνδυασμό με την θέλησή του, δημιουργεί την αισιοδοξία  για τις καλύτερες δυνατές λύσεις στα προβλήματα που αφορούν το νησί μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα μέλη μας που συμμετείχαν στην ανάπτυξη προτάσεων ανά εξαγωγικό κλάδο για την προετοιμασία της συνάντησης.

Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos