Το "Πολιτιστικό Διαβατήριο" της διαδρομής "Destination Napoleon" παρέλαβε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας
ο δήμαρχος Ιεράπετρας με την Ελεονόρα Μπέρτι στη Σορβόνη

Το “Πολιτιστικό Διαβατήριο” του δικτύου της διαδρομής “Destination Napoleon” παρέλαβε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Εμμανουήλ Φραγκούλης από τη Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ναπολεόντειων Πόλεων (Fédération Européenne de Cités Napoléoniennes) Ελεονόρα Μπέρτι στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Μουσεία και πεδία μάχης. Προκλήσεις και ευκαιρίες στη μετάδοση της ιστορίας του Ναπολέοντα στην Ευρώπη».

Το συνέδριο  πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι (FR), στις 20 Ιουνίου 2024 και διοργανώθηκε από το FECN σε στενή συνεργασία με τον καθηγητή  Jacques-Olivier Boudon, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του FECN- Destination Napoleon, το Ινστιτούτο  Napoleon  και το Πανεπιστήμιο του Παρισιού-Σορβόννης.

Στους ομιλητές εκτός από το Δήμαρχο συμπεριλαμβάνονταν εκπρόσωποι χώρων πολιτισμού παγκοσμίου φήμης, όπως το μουσείο του Λούβρου, το μουσείο Ντελ  Πράδο και το παλάτι των Βερσαλλιών.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος: “Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του συνεδρίου, το οποίο επιβραβεύει τις προσπάθειες του δήμου και επιβεβαιώνει την παρουσία του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα.  Ήταν μια ευκαιρία να γίνουν χρήσιμες συζητήσεις και επαφές με ανθρώπους, με τους οποίους ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις για μια κοινή πορεία με επίκεντρο την ιστορία του Ναπολέοντα.”

Η ομιλία και η παρουσίαση για το “Σπίτι του Ναπολέοντα” έτυχε  ένθερμης  ανταπόκρισης με τους συμμετέχοντες να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιεράπετρας για την ανάδειξή του με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου υπό τη διεύθυνση της  Χρύσας Σοφιανού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη.

Επόμενος στόχος είναι τα εγκαίνια,  η απόδοση του “Σπιτιού” στο κοινό και η απόκτηση της επίσημης “σφραγίδας” ως η τεσσαρακοστή έβδομη (47η) πόλη μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ναπολεόντειων Πόλεων”.

Ο Δήμαρχος προσέφερε στον Πρόεδρο και τη Διευθύντρια της Ομοσπονδίας γκραβούρες με θέμα την Κρήτη, την Ιεράπετρα και το Σπίτι του Ναπολέοντα.

Το Δήμαρχο συνόδευσαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαρία Φραντζεσκάκη και η υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ειρήνη Λάμπρου.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος ευχαριστεί τη Δώρα Φραγκούλη για τη διερμηνεία στα γαλλικά και τη Σοφία Παπαγγελή και τον Ανδρέα Μιχελαράκη για την ουσιαστική τους βοήθεια για την προετοιμασία της παρουσίασης του Δήμου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos