Αεροψεκασμός με drone στο Γιόφυρο για καταπολέμηση των κουνουπιών
το drone ψεκάζει πάνω από το ρέμα στο Γιόφυρο

Αεροψεκασμός των κουνουπιών με drone πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο ρέμα του Γιόφυρου στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Καμπάνης, «η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία έχει βάλει στο έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Το ελικοφόρο drone χρησιμοποιείται όπου δεν περνάνε τα επίγεια συνεργεία», δήλωσε.

Ο κ. Καμπάνης ευχαρίστησε την πολιτική αεροπορία και τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Ηρακλείου για την κατ’ εξαίρεση άδεια που χορήγησε για να γίνει ο ψεκασμός.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του προγράμματος υπογράμμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης με την εργολήπτρια εταιρεία και το ΙΤΕ που ελέγχει το πρόγραμμα, έχουν διενεργήσει 300 αιμοληψίες από κοτόπουλα από 50 διαφορετικά σημεία της Κρήτης για να διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα για την διασπορά του ιού.

«Όλες οι δράσεις που κάνουμε οχυρώνουν την Περιφέρεια στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών. Τα αποτελέσματα από το Τμήμα μοριακής εντομολογίας του ΙΤΕ θα τα έχουμε τις επόμενες δέκα μέρες για να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης και να αποφασίσουμε που θα δοθεί προτεραιότητα στη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Καμπάνης.

Η βιολόγος Σάντρα Γκεβέρ υπεύθυνη έρευνας και ανάπτυξης της εργολήπτριας εταιρείας εξηγώντας την διαδικασία για τον ψεκασμό με drone επεσήμανε πως εφαρμόστηκε πιλοτικά στο πρόγραμμα της Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να καλυφθούν οι περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει προσβασιμότητα, ο χώρος καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και δεν μπορεί να γίνει επίγειος ψεκασμός από χειριστές, όπως στην περίπτωση του ρέματος στο Γιόφυρο.

«Κάνουμε προνυμφοκτονία. Σκοτώνουμε τις προνύμφες μέσα στο νερό, αλλά επειδή οι εκτάσεις είναι μικρές για αεροψεκασμό από ελικόπτερο, για αυτό χρησιμοποιούμε το drone, προσπαθώντας να καλύψουμε ένα κενό που υπάρχει ανάμεσα στους επίγειους και τους εναέριους ψεκασμούς», εξήγησε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

%d