αναστέλλεται η τέλεση όλων των Ιερών Ακολουθιών στη μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
τα γραφεία της Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας

Η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας ανακοινώνει στο ευσεβές πλήρωμά της ότι, κατόπιν της υπ’ αριθ. 2867/Υ1 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας (Φ.Ε.Κ. 872/Β´/16.3.2020) περί προσωρινής απαγορεύσεως της τελέσεως «κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών» σε όλους ανεξαιρέτως τους  Ιερούς Ναούς της Ελληνικής Επικράτειας αναστέλλεται η τέλεση όλων των Ιερών Ακολουθιών (Θείες Λειτουργίες, Όρθροι, Μεγάλα Απόδειπνα, Χαιρετισμοί, Κατανυκτικοί Εσπερινοί, Πανηγύρεις) από 16 έως και 30 Μαρτίου 2020 στο σύνολο των Ιερών Ναών των Ενοριών, των Ιερών Μονών και των Ησυχαστηρίων της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας. 

Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή με σύντομη παραμονή τους στο ναό, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά δέκα (10) τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους και όλων των προβλεπομένων μέτρων υγιεινής που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές.

Οι Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια το ως άνω διάστημα θα παραμείνουν κλειστά για τους προσκυνητές, οργανωμένους και μη. 

Για τα Ιερά Μνημόσυνα των κεκοιμημένων αδελφών μας, οι συγγενείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Εφημέριο της Ενορίας τους, καθώς θα τελούνται σε στενό οικογενειακό περιβάλλον επί του τάφου, μετά κολλύβου. 

Η Ακολουθία της Κηδείας θα τελείται στον Ενοριακό Ναό από ένα Ιερέα και με τη συμμετοχή μόνο των συγγενών.

Λόγω της κρισιμότητος της καταστάσεως και των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, εφέτος ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Φιλήμων Σταυρονικητιανός δεν θα προσέλθει για να εξομολογήσει στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, σύμφωνα με την Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, θα παραμείνουν ανοικτά για την εξυπηρέτηση του κοινού, καθημερινά από ώρα 10.00´ π.μ. έως ώρα 12.00 μεσημβρινή.

Προτρέπουμε το ευσεβές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας να παραμείνει στα σπίτια του και να παρακολουθεί τις Ιερές Ακολουθίες από τα Μ.Μ.Ε. και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως στις συχνότητες 102,2 FM και 90,1 FM.

Το μόνο φάρμακο αυτή τη στιγμή που συστήνει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού είναι η απομόνωση όλων στα σπίτια μας για να σταματήσει η εκθετική εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όπως επισημαίνει η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, οφείλουμε «να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τους οποίους υπαγορεύουν οι κρατικές και ιδιαιτέρως οι υγειονομικές Αρχές. Η Εκκλησία προτρέπει να προσευχόμεθα. Να είμαστε νομοταγείς. Να ακούμε αυτό που λέει η Πολιτεία, όταν μάλιστα αυτό αφορά και την προσωπική μας υγεία».

Από την Ιερά Μητρόπολη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos