Αντίδραση κατά αιολικού πάρκου και λατομείου στη Σητεία
ανεμογεννήτριες στη Σητεία

Τη Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020, συνεδρίασε η διευρυμένη Επιτροπή Αγώνα κατά του αιολικού πάρκου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ισχύος 89,1 MW στον ορεινό όγκο της Σητείας και του λατομείου αδρανών υλικών έκτασης 335 στρεμμάτων,  στη θέση «Πλατύβολα» της Τοπικής Κοινότητας Κατσιδωνίου, του Δήμου Σητείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  μετά τη πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους λατομείου αδρανών υλικών έκτασης 335 στρεμμάτων και επιμέρους μονάδων παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και λεπτόκοκκων ασβεστολιθικών υλικών, στη θέση «Πλατύβολα» της Τοπικής Κοινότητας Κατσιδωνίου, του Δήμου Σητείας της εταιρείας «Γ. Βλαμάκης & Σια Μινωική Κατοικία Ο.Ε.».

Η απόφαση  υπογράφηκε από τον Υπουργό παρά τις ενστάσεις πολιτών και φορέων της περιοχής, τις επισημάνσεις και επιφυλάξεις διαφόρων υπηρεσιών κυρίως για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Το γιγαντιαίο λατομείο αδρανών υλικών και οι λοιπές δραστηριότητες χωροθετούνται εντός του γεωπάρκου Σητείας και εντός της υδρογεωλογικής λεκάνης της πηγής Ζου  (Μελέτη Πολυτεχνείου Κρήτης) σε απόσταση 1.300 μέτρων από τη πηγή, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται από τους ρύπους και τις δονήσεις και γενικότερα για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, τους οικισμούς, τις καλλιέργειες κ.λ.π.

Από τη πηγή Ζού υδρεύονται με φυσική ροή χωρίς κανένα κόστος η πόλη της Σητείας και τα χωριά Σταυρωμένος και Πισκοκέφαλο (περίπου 11.000 κάτοικοι)  για αρκετούς μήνες το χρόνο ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων.

Η  Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Να ζητήσει από το Δήμο Σητείας την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί  το θέμα του λατομείου αδρανών υλικών και να ληφθούν αποφάσεις.
  2. Να προσφύγει μαζί με πολίτες και φορείς της περιοχής στο Συμβούλιο της Επκρατείας κατά της ανωτέρω απόφασης του Υπουργού.
  3. Να ενημερώσει την  UNESCO για το σχεδιαζόμενο νέο έγκλημα σε βάρος του Γεωπάρκου Σητείας.
  4. Να δημοσιοποιήσει τις  θέσεις των φορέων και των κατοίκων του Δήμου Σητείας σε τοπικά, περιφερειακά και εθνικά Μέσα Ενημέρωσης.
  5. Να καλέσει τους πολίτες και τους φορείς της Σητείας να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τονίζοντας την αντίθεση τους για τη σχεδιαζόμενη επένδυση.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos