
Μέσα σε γενικευμένο κλίμα συγκίνησης, παρόντων, του προέδρου του Πα.Σο.Κ., Υπουργών, πολλών άλλων προσωπικοτήτων, αλλά και πλήθους κόσμου, τόσο από τη Κάρπαθο, όσο και πό τη Κρήτη, έγιναν το μεσημέρι της Τετάρτης, (23/5), τα αποκαλυπτήρια του μνημείου με το οποίο ο Δήμος Καρπάθου, τίμησε τον πιλότο που έχασε τη ζωή του υπερασπιζόμενος το Αιγαίο.
Το μνημείο βρίσκεται στο παραλιακό δρόμο στα Πηγάδια, που φέρει πλέον το όνοα του χειριστή.
Στη προσφώνησή του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, κάτι που οφείλει να κάνει και η Τουρκία. Ζήτησε από τη γειτονική χώρα να τερματίσει την πρακτική της παραβίασης των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και να εργαστεί για την ασφάλει στην περιοχή και στην προοπτική της ένταξής της στην Ε.Ε.. Η ένταση στο Αιγαίο, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, δεν βοηθάει κανέναν, η αδιαλλαξία και οι απειλές δεν ωφελούν.

Ο Πρόεδρος του Πα.Σο.Κ. Γιωργος Παπανδρέου τόνισε ότι χρέος μα είναι η ουσιαστική και ηθική στήριξη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια, αλλά και θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα εθνικά μας δίκαια. Μιλώντας για το σμηναγό Ηλιάκη ανέφερε φράση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος είχε πει πως “η ελευθερία δεν προσφέρεται, κατακτάται“.
Στη συνέχεια ο Υπουργός ¶μυνας αποκάλυψε το μνημείο στην αρχή κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας του νησιού, που φέρει πλέον το όνομα του σμηναγού Κώστ Ηλιάκη.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν διελεύσεις πάνω από την Κάρπαθο, από το σημείο όπου γινόταν η τελετή.