Για το φράγμα Μπραμιανών
το φράγμα Μπραμιανών

Η ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φράγμα Μπραμιανών λόγω των πολύ χαμηλών ποσοτήτων νερού απασχόλησε ιδιαίτερα τόσο τον δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη

όσο και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Μανώλη Παπαδάκη και τον πολιτευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Λασίθι, κ. Αντώνη Βγόντζα στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησαν.

Οι εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες νερού αφενός και οι αυξημένες ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών αφετέρου εν όψει μάλιστα και της νέας καλλιεργητικής περιόδου δημιουργούν ιδιαίτερους προβληματισμούς και έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της Ιεράπετρας, κάνοντας επιτακτική πλέον την ανάγκη για την υλοποίηση των συμπληρωματικών έργων του φράγματος ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την επίσκεψή του  ο Δήμαρχος.

Όπως τόνισε την έλλειψη νερού έρχεται να επιδεινώσει και η έλλειψη έργων που από χρόνια χρειάζεται η Ιεράπετρα με την κατάσταση να γίνεται πλέον ιδιαίτερα ανησυχητική, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο.

Επιτακτικό αίτημά μας υπογράμμισε  είναι η στήριξη από πλευράς πολιτείας  για την πραγματοποίηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού για την υλοποίηση της προσαγωγού από τους Μύθους προς το Φράγμα, έργο που θα δώσει μεγαλύτερες και καλύτερες ποσότητες νερού στις καλλιέργειες της Ιεράπετρας, σε έναν δήμο με αυξημένες ανάγκες λόγω των χιλιάδων στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης τόνισε ο κ. Καλαντζάκης πρέπει να αποτελέσει η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων. Είναι υποχρέωσή της  και απαιτούμε να υποστηριχθεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας σε  μια άκρως παραγωγική περιοχή, όπως η Ιεράπετρα.

από τον δήμο Ιεράπετρας

Συνάντηση Θραψανιώτη με Δήμαρχο Ιεράπετρας για την κατάσταση στο φράγμα Μπραμιανών.

Για το φράγμα Μπραμιανών
από τη συνάντηση στο γραφείο του βουλευτή

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Καλατζάκη στα γραφείο του στον Άγιο Νικόλαο την Τρίτη 22/8/2017. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχαλάκης και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλλιντέρης.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ ενημέρωσαν το Βουλευτή για την πολλή χαμηλή στάθμη του νερού στο φράγμα Μπραμιανών και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις καλλιέργειες της περιοχής μια παρατεταμένη ανομβρία. Ζήτησαν την υποστήριξη του Βουλευτή για την επιτάχυνση της κατασκευής της προσαγωγού διώρυγας από τους Μύθους προς το φράγμα και επεσήμαναν τη σπουδαιότητα που έχει το έργο για την δυναμική αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης συμφώνησε με τη σπουδαιότητα του έργου και ενημέρωσε ότι το έργο είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για το νομό και πρόκειται άμεσα να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και θα γίνει κάθε προσπάθεια για υπέρβαση των όποιων γραφειοκρατικών καθυστερήσεων για γρήγορη υλοποίηση.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα γενικότερα προβλήματα της διαχείρισης του νερού στην Κρήτη και στην ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και εξοικονόμησης καθώς το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον έντονο. Οι ανάγκες του νομού και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του σημαντικότατου ζητήματος θα είναι αντικείμενο και της διαβούλευσης που θα γίνει για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης που θα γίνει στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, και πρέπει να προταθούν και να ιεραρχηθούν οι αναγκαίες δράσεις.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχαλάκης έθεσε το θέμα της απασχόλησης των παράτυπων αλλοδαπών και συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί ο νόμος της Κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης τους, να συγκεντρωθούν οι ανάγκες της περιοχής και να απαιτηθεί από την Περιφέρεια η ουσιαστική αύξηση του πλαφόν, όπως έχει γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

από το γραφείο του βουλευτή

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos