Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου την Παρασκευή 18/3/22 κατά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική συρρίκνωσης του νοσοκομείου και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας.
Η αν. Υπουργός υγείας πέρασε μπροστά από τη συγκέντρωση χωρίς καν να κοιτάξει τους εργαζόμενους και στη συνέχεια επισκέφτηκε τμήματα του νοσοκομείου και έκανε δηλώσεις προσπαθώντας να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, το οποίο παρουσιάζει τεράστια κενά στελέχωσης και λειτουργίας σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες, σε νοσηλευτικό προσωπικό και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η κα. Γκάγκα αναφέρθηκε αόριστα σε μελλοντική ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό, χωρίς να δώσει κανένα συγκεκριμένο αριθμό, καμία λεπτομέρεια και κανένα χρονοδιάγραμμα.
Κατόπιν των αιτημάτων και των διαμαρτυριών των εργαζομένων έγινε συνάντηση της υπουργού με τον πρόεδρο και τη γραμματέα του συλλόγου εργαζομένων και με μία εργαζόμενη σε αναστολή. H συνάντηση έγινε στο όρθιο, για λιγότερο από πέντε λεπτά και από τους εκπροσώπους των εργαζομένων ζητήθηκε απάντηση στο φλέγον πρόβλημα με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση και των τριμηνιτών επικουρικών ζητώντας κανένας εργαζόμενος να μην φύγει από το νοσοκομείο και να μην παραχωρηθούν υπηρεσίες του νοσοκομείου σε εργολάβους, αφού το κόστος με τις εργολαβίες είναι πολύ μεγαλύτερο (1700 ευρώ στο μήνα στοιχίζει ο υπάλληλος με εργολαβία, 1300 ευρώ το μήνα στοιχίζει με σύμβαση του νοσοκομείου).
Ζητήθηκε ακόμη να γίνει άρση αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και να επιστρέψουν στη δουλειά με υποχρεωτικά τακτικά τεστ, αφού με την υπερμεταδοτικότητα της νόσου covid λόγω της μετάλλαξης Ο δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προστασίας της δημόσιας υγείας που να δικαιολογεί τις αναστολες και τις απολύσεις των ανεμβολίαστων (στο ΓΝΑΝ έχουν απολυθεί ήδη δύο συμβασιούχοι που ήταν σε αναστολή και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να απολυθούν άλλοι 14).
Ζητήθηκε ακόμη η άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αφού καλύπτουν πάγιες αναγκες του νοσοκομείου.
Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας δεν έδωσε έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Ανέφερε μόνο ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για τρίμηνη παράταση των ΣΟΧ και των τριμηνιτών επικουρικών.
Για το θέμα των αναστολών εργασίας είπε ότι είναι υπό συζήτηση.
Για το αν θα εγκριθεί το αίτημα του νοσοκομείου για πρόσληψη επιπλέον 34 ατόμων στη νοσηλευτική υπηρεσία δεν απάντησε.
Για το αν θα προσληφθεί επιπλέον επικουρικό παραιατρικό, διοικητικό, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό απάντησε αρνητικά γιατί δεν υπάρχει σχετική πράξη υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) για πρόσληψη επικουρικών στις ειδικότητες αυτές.
Για το πόσες μόνιμες θέσεις ιατρών θα προκηρυχθούν για το ΓΝΑΝ δεν απάντησε.
Για το πόσες θέσεις θα έχει το ΓΝΑΝ στην επόμενη προκήρυξη μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού δεν απάντησε.
Η γενικότερη στάση της υπουργού απέναντι στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους ήταν απαξιωτική, ενώ απ΄ότι φαίνεται ήταν μια επίσκεψη για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα,
Από την πλευρά μας οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για την προστασία της εργασίας όλων των συναδέλφων και για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, με συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ τη Δευτέρα 21/3/22 από τις 11.00 ως τις 15.00 και με συγκέντρωση στις 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ στο Ηράκλειο.
Ακολουθεί το υπόμνημα του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου που δόθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό υγείας κα. Μ. Γκάγκα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
Υπόμνημα προς την αν. Υπουργό υγείας κα. Μ. Γκάγκα
Θα θέλαμε αρχικά να σας επισημάνουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης προσωπικού. Το νοσοκομείο πριν την πανδημία ήταν το πιο υποστελεχωμένο της Κρήτης με το μεγαλύτερο κατά μέσο όρο αριθμό οφειλόμενων ρεπό και αδειών ανά εργαζόμενο.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, όμως ταυτόχρονα αυξήθηκαν και οι ανάγκες σε βάρδιες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανάπτυξης σχετικών τμημάτων(τμήματα covid, εμβολιαστικά). Επίσης συνεχίστηκαν οι αποχωρήσεις, είτε λόγω παραιτήσεων, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε λόγω μετακινήσεων σε άλλες μονάδες, και από 1/9/2021 υπήρξαν 37 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 16 εκ των οποίων εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, ενώ με τρίμηνες συμβάσεις προσελήφθησαν μόνο 12 επικουρικοί εργαζόμενοι. Δύο συμβασιούχοι σε αναστολή (μία καθαρίστρια και μία νοσηλεύτρια) απολύθηκαν τγιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους και το επόμενο διάστημα (αν δεν αλλάξει κάτι) θα απολυθούν άλλοι 12 συμβασιούχοι επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί. Ουσιαστικά, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 το ενεργό δυναμικό του ΓΝΑΝ έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20 εργαζόμενους που ισοδυναμεί με το 5% του προσωπικού του Νοσοκομείου.
Έτσι αυτή την περίοδο η κατάσταση είναι οριακή και η λειτουργία του Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ενώ το Νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, περισσότερες από τις μισές ημέρες δεν υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διενεργούνται αξονικές τομογραφίες και ημερηχογραφήματα, κάτι που επιρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και την ασφαλή εφημέρευση του. Καμιά ημέρα του μήνα δεν εκτελούνται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες και ηπερηχογραφήματα για εξωτερικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να προσφεύγουν είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια, είτε στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Ακόμη κάποιες ημέρες το μήνα δεν υπάρχει δυνατότητα να εφημερεύει καρδιολόγος, κάτι που επίσης επηρεάζει όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.
Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό ο οποίος πρέπει να καλύπτει ταυτόχρονα το χειρουργικό ΤΕΠ, το παθολογικό ΤΕΠ και το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής εξέτασης των ασθενών.
Ακόμη, έχουν πλέον απομείνει μόλις 4 ιατροί για ΜΕΘ και ΜΕΘ COVID.
Στα νοσηλευτικά τμήματα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, μ,ε αποτέλεσμα να μην μπορούν να δίνονται καθόλου άδειες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε κάθε εργαζόμενο της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ οφείλονται κατά μέσο όρο 80 ημέρες αδειών και ρεπό.
Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στη στελέχωση της διοίκησης και των υποστηρικτικών υπηρεσιών (εστίαση, καθαριότητα, ιματισμός, φύλαξη). Μάλιστα σε αυτά τα τμήματα υπάρχει στους συναδέλφους ανασφάλεια σχετικά με τη συνέχιση της εργασίας τους αφού η παράταση για τους ΣΟΧ είναι μόνο μέχρι 31/3/2022 και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δηλώνει ότι θα επιβάλει εμμέσως την ανάθεση σε εργολάβους, από τους οποίους έχουμε στο παρελθόν πικρή πείρα (με απλήρωτες αμοιβές, με υπερτιμολογήσεις αποδοχών και εξαναγκασμό σε επιστροφές αμοιβών), ενώ το κόστος για το Νοσοκομείο και το δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερο.
Η ίδια εργασιακή ανασφάλεια επικρατεί και στο επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου που και γι΄αυτό η παράταση είναι μέχρι 31/12/202.
Επίσης από τη μεθεπόμενη εβδομάδα λήγουν οι παρατάσεις συμβάσεων 12 επικουρικών που προσλήφθηκαν με τρίμηνες συμβάσεςι και είχαν παραταθεί κατά τρεις μήνες, χωρίς να ξέρουμε αν θα παραταθούν και άλλο.
Συνολικά, το 1/3 των εργαζομένων του Νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι, κάτι που σημαίνει ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε στοιχιωδώς.
Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει στείλει δύο έγγραφα με αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, το ένα στις 10-5-2021 για πρόσληψη 11 επικουρικών εργαζομένων διοικητικών και τεχνικών και το άλλο τον Ιανουάριο του 2022 για πρόσληψη 34 επικουρικών στη νοσηλευτική υπηρεσία. Κανένα από τα δύο αιτήματα δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και κανένας επικουρικός εργαζόμενος δεν έχει προσληφθεί στο ΓΝΑΝ από το Μάιο του 2021 και μετά, εκτός από τους 12 τριμηνίτες που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των αναστολών εργασίας.
Από μόνιμες προσλήψεις για το Νοσοκομείο μας προβλέπονταν 28 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού στην προκήρυξη 6Κ/2020 που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2020, όμως ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και υπάρχουν μεγάλες ανάγκες προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δεν έχουν βγει ακόμα τα τελικά αποτελέσματα της 6Κ, παρότι έχουν περάσει 16 μήνες από την προκήρυξη. Αυτό προξενεί μεγάλη εντύπωση αφού το αναμενόμενο θα ήταν το ΑΣΕΠ να έδινε προτεραιτότητα στη δικεραίωση της προκήρυξης για την υγεία, και όχι να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποτελεσμάτων μεγαλύτερη ακόμα και από τις περιόδους πριν την πανδημία!!!
Επίσης για την νέα προκήρυξη ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατανομή των θέσεων και αν θα υπάρξουν θέσεις για το Νοσοκομείο μας.
Για τις μόνιμες θέσεις ιατρών αυτό που παρατηρείται στα περιφερειακά νοσοκομεία είναι η ανακύκλωση θέσεων, αφού ιατροί εκτός ΕΣΥ δεν υποβάλουν αιτήσεις και απλά ανακυκλώνονται οι υπηρετούντες ιατροί του ΕΣΥ από τη μία θέση στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Αν δεν αυξηθούν οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ και δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, η κατάσταση θα χειροτερέψει αφού οι νέοι ιατροί προτιμούν την εργασία είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό.
Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να λειτουργεί πλήρως και με ασφάλεια για ασθενείς και εργαζόμενους.
Ζητούμε να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ), που ούτως ή άλλως ήδη πληρώνονται και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να μην επιστρέψουν στα Νοσοκομεία οι εργολάβοι με τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας.
Zητούμε να αρθούν οι αναστολές εργασίας και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας με περιοδικούς τακτικούς ελέγχους.
Ζητούμε να εγκριθούν και να υλοποιηθούν τα αιτήματα της διοίκησης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με 12μηνες ή 24μηνες συμβάσεις, αφού με τις τρίμηνες δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Ζητούμε να προχωρήσει άμεσα η διεκπεραίωση και υλοποίηση της προκήρυξης 6Κ/2020, ενώ στις νέες προκηρύξεις να υπάρξει κατανομή θέσεων για τα Νοσοκομεία ανάλογα με το ποσοστό στελέχωσης τους (όπως έγινε με την 6Κ).
Ζητούμε να γίνουν επιτέλους κρίσεις προϊσταμένων και διευθυντών και να τοποθετηθούν προσωρινά αναπληρωτές προϊστάμενοι στα τμήματα του Νοσοκομείου που έχουν κενωθεί.
Ζητούμε επίσης να υπάρξουν οικονομικά και άλλα κίνητρα ώστε οι προκηρύξεις για τις ιατρικές θέσεις να καλύπτονται και από ιατρούς εκτός ΕΣΥ και να μη γίνεται απλά ανακύκλωση θέσεων εις βάρος των περιφερειακών νοσοκομείων.
η Αν. Υπουργός Yγείας κ. Μίνα Γκάγκα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου – 104fm.gr