ανυπεράσπιστα ζώα, ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου
το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, καταδικάζει κάθε πράξη κακοποίησης και βάναυσης συμπεριφοράς εις βάρος της ζωής των ανυπεράσπιστων ζώων δεσποζομένων και αδεσπότων

Ομόφωνα αποφάσισε χθες (17/01/2017) το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την έκδοση ψηφίσματος με αφορμή τα τελευταία  κρούσματα  κακοποίησης  και θανάτωσης ανυπεράσπιστών ζώων.

Αφού κηρύχθηκε η έναρξη της συνεδρίασης, δόθηκε ο λόγος στον αρχηγό της μειοψηφίας  κ. Μιχάλη Χανιώτη ,  ο οποίος πρότεινε στο Σώμα την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Την πρόταση του κ. Χανιώτη αποδέχθηκε ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος, ο οποίος καταδίκασε τέτοιου είδους πράξεις και ζήτησε την ευαισθητοποίηση όλων για να εκλείψουν τέτοια φαινόµενα.

Αφού προηγήθηκε διαλογική συζήτηση, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο του Δήμου ΚαρπάθουΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσµατος:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ανυπεράσπιστα ζώα

  1. Καταδικάζει κάθε πράξη κακοποίησης και βάναυσης συμπεριφοράς εις βάρος της ζωής των ανυπεράσπιστων ζώων δεσποζομένων και αδεσπότων.
  2. Επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η σχετική νομοθεσία (νόμοι 1197/81, 3940/2012 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4435/2014) προβλέπει αυστηρές ποινές και πρόστιμα για κάθε αδίκημα παραμέλησης, κακομεταχείρισης, βάναυσης συμπεριφοράς, κακοποίησης, τραυματισμού και θανάτωσης ζώου.
  3. Προτείνεται ο Δήμος να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής για την προστασία των ζώων, η οποία θα στελεχωθεί και από πολίτες – εθελοντές που έχουν γνώση του αντικειμένου (φροντίδας και προστασίας ζώων) καθώς και από το επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τόπο μας και καθ οιονδήποτε τρόπο επιθυμεί να συμβάλει στην προσπάθεια του Δήμου.
  4. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες καθώς και την Επιτροπή Παιδείας και του Διευθυντές των Σχολείων να οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και διαφώτισης προς όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα στον μαθητικό πληθυσμό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων και τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιδίωξη να ενημερωθούν όλοι πως πρέπει να φροντίζουν τα κατοικίδια, πως πρέπει να προσεγγίζονται τα αδέσποτα και τέλος ποιες ποινές και πρόστιμα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τους παραβάτες.
  5. Προτείνουμε να στηριχθούν ηθικά και υλικά οι φιλοζωικές κινήσεις και οργανώσεις και οι εθελοντικές πρωτοβουλίες τους.
  6. Προτρέπουμε κάθε δημότη να καταγγείλει στις αρμόδιες ιδιωτικές αρχές κάθε παράνομη σχετική πράξη. Τα αδικήματα τα σχετικά με την κακοποίηση ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα και δεν απαιτείται επώνυμη καταγγελία.
  7. Ασφαλές περιβάλλον για τα ζώα σημαίνει ασφαλές περιβάλλον και για τον άνθρωπο, η κοινωνία μας δεν μπορεί να στιγματίζεται από τα αποτρόπαια εγκλήματα ολίγων ασυνείδητων πολιτών. Πρέπει όλοι να συμβάλλουν στην εξάλειψη τέτοιων νοσηρών φαινομένων.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 4-2018.

Ο πρόεδρος Γεώργιος Νισύριος

Τα μέλη Φράγκου Φωτεινή (Γραμματέας) Τούμα Γεώργιος

Τσέρκης Εμμανουήλ

Βασιλαράκης Γεώργιος

Σπανός Μιχάλης

Έλληνας Μηνάς

Χριστοδούλου Μαρία

Σαϊτης Εμμανουήλ

Χανιώτης Μιχάλης

Τσαμπουνιεράκης Μιχάλης,

Λυριστής Ιωάννης

Σπανός Νικόλαος

Η γραμματέας Ευδοξία Λυτού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: