Κάτοικοι του Κάτω Χωριού, με συμπαράσταση από τη Σητεία και τον Άγιο Νικόλαο, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης (20/05) έξω από τα γραφεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο, κατ’ αυτούς, χειρίστηκε η υπηρεσία το θέμα των ανεμογεννητριών απέναντι από το Κάτω Χωριό.
Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές παρατυπίες στο όλο έργο και θα έπρεπε η υπηρεσία να το έχει σταματήσει.
Η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού μας είπε μετά τη συνάντηση με τους διαμαρτυρόμενους:
Το έγγραφο που διένειμαν στους διερχόμενους:
ΝΑΙ στην ανανεώσιμη ενέργεια
ΟΧΙ στα Βιομηχανικά αιολικά Πάρκα
Α.Π.Ε = Ανεώσιμες Πηγές Ενέργειας =Πράσινη Ενέργεια Β.Α.Π.Ε = ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Οι Βιομηχανικές Α.Π.Ε χρειάζονται απαραιτήτως την υποστήριξη συμβατικών ηλ/παραγωγικών μονάδων(όπως αυτή στον Αθερινόλακκο), οι οποίες κάνουν χρήση υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου ή μαζούτ, ΑΡΑ η ενέργεια δεν είναι ΠΡΑΣΙΝΗ αφού αντί να μειώνει την κατανάλωση του πετρελαίου την αυξάνει.
Το ρεύμα παράγεται με χρήματα δικά μας (ρίξτε μια ματιά στο ΕΤΜΕΑΡ στον οικιακό σας λογαριασμό της ΔΕΗ) ενώ το μεγαλύτερο μέρος της θα διοχετεύεται σε άλλες χώρες.
Οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν υπόηχους προκαλώντας προβλήματα υγείας (πονοκεφάλους, ημικρανίες). Η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών καταθέτει και κερδίζει αγωγές ζητώντας τετραπλασιασμό των ελάχιστων ορίων από κατοικημένες περιοχές. Η ΒΑΠΕ στην Επισκοπή Ιεράπετρας απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό.
Επίσης οι Β.Α.Π.Ε υποβαθμίζουν το περιβάλλον δίνοντας όψη βιομηχανικού τοπίου με αντίκτυπο στον τουρισμό, καθώς και στην αξία και ζήτηση ακινήτων χωρίς καμία θετική επίπτωση στην τοπική κοινωνία. Είναι παράλογο να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης(αποψίλωση βουνών, εξαφάνιση χλωρίδας και πανίδας) για να σωθεί το περιβάλλον γενικά.
Η Επισκοπή είναι ΜΟΝΟ π ΑΡΧΗ! Είναι το πρώτο βιομηχανικό αιολικό πάρκο του Δήμου Ιεράπετρας, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί και σε άλλες περιοχές (Οροπέδιο Λασιθίου κα) στα γύρω βουνά του νομού Λασιθιού, αφού ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη διευκολύνει πολύ τις διαδικασίες αδειοδότησης για τις εταιρείες.
Βρίσκεται στην ΕΙΣΟΔΟ της Ιεράπετρας και ορατό απο ολους τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Είναι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. δίπλα σε διεθνώς γνωστές αρχαιολογικές θέσεις, ΟΡΑΤΟ απο ΟΛΟΥΣ τους αρχαιολογικούς χώρους του Ισθμού της Ιεράπετρας. Ολοι οι όροι που έθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιεράπετρας παραβιάσθηκαν. Στο ΦΕΚ του 2000 το σημείο χαρακτηρίζεται ως Μεγάλης Σπουδαιότητας Αρχαιολογικό Σύνολο. Ο Ισθμός της Ιεράπετρας κατοικείται και ακμάζει απο το 5000 π.Χ μέχρι και σήμερα.
Η τοποθέτηση αιολικού πάρκου ΑΚΥΡΩΝΕΙ οποιαδήποτε μελλοντική ανάδειξη των αρχαιοτήτων εκεί.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με κίνητρα για τους πολίτες και τις παραγωγικές μονάδες. Φωτοβολταϊκά σε στέγες, δημοτικός φωτισμός και σε δημόσια κτίρια, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά δίπλα σε παραγωγικές μονάδες και θερμοκήπια, έτσι ώστε να υπάρχουν ΟΦΕΛΗ για τις τοπικές κοινωνίες και να δουλεύουν ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας.
ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Στο βόρειο μέρος μπορεί να δημιουργηθεί ενα ενιαίο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ που θα συνδέεται με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους (Παχεια Αμμος, Γουρνιό, Καβούσι) και που θα αποτελέσει ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ επισκεπτών σε όλο το Λασίθι. Αυτό το αρχαιολογικό πάρκο θα προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης για τα χωριά και την τοπική κοινωνία.
Επικοινωνήστε μαζί μας:
Επικοινωνήστε μαζί μας:
Email: [email protected]
Ομάδα Fb: Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΙΣΘΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ