Διευθυντές σχολείων για αξιολόγηση ....
σχολική αίθουσα

Προς την Υπουργό Παιδείας απευθύνονται οι διευθυντές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι, θέτοντας μια σειρά θέματα:

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Οι υπογράφοντες Δ/ντές Σχολικών μονάδων της ΔΔΕ Λασιθίου μετά τη δημοσίευση της απόφασης «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο», την παρακολούθηση των ενημερωτικών διασκέψεων του ΙΕΠ και τις συζητήσεις που διεξάγονται στα σχολεία μας, με συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα, σας καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας και τις προτάσεις μας:

 1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης από την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου στα σχολεία , που πριν λίγο άνοιξαν, δεν έχει να προσφέρει θετικά στοιχεία στον εναπομείναντα χρόνο ως τη λήξη του έτους. Ελάχιστες δράσεις από τον αρχικό προγραμματισμό ξεκίνησαν να υλοποιούνται και πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθούν ,αφού το πιο δημιουργικό χρονικό διάστημα βρισκόμασταν  στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης! (Νοέμβριος- Φεβρουάριος)

Η επιστροφή στο σχολείο αυτή τη χρονική περίοδο είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από ηρεμία στους εκπαιδευτικούς και απαλλαγή από πρόσθετα βάρη, προκειμένου να ολοκληρώσουν το διδακτικό τους έργο και να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην εμπέδωση της γνώσης και την κατανόηση της ύλης που διδάχτηκε εξ αποστάσεως. Οι μαθητές μας χρειάζονται την προσοχή των εκπαιδευτικών στραμμένη πάνω τους, ώστε να μπορέσουν να θεραπεύσουν τις συνέπειες του εγκλεισμού τόσο στο γνωστικό επίπεδο όσο και στο ψυχολογικό.(Ο χρόνος δεν είναι πολύς, η ύλη πρέπει να ολοκληρωθεί τόσο στις τάξεις του Λυκείου για τις επερχόμενες εξετάσεις, όσο και του Γυμνασίου, με δεδομένο ότι και την προηγούμενη χρονιά οι απώλειες ήταν σημαντικές)

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης για το τρέχον έτος.

Ταυτόχρονα προτείνουμε την συνέχιση του διαλόγου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει, στους συλλόγους καθηγητών, ώστε να υπάρχουν οι ανάλογες ζυμώσεις και πιθανόν  κατάθεση στο ΙΕΠ συγκεκριμένων προτάσεων βελτίωσης ορισμένων δεικτών ή τυχόν σύμπτυξης μερικών εξ αυτών ή και αφαίρεσης κάποιων, ώστε να οδηγηθούμε  στην έναρξη της νέας χρονιάς στο σύστημα αξιολόγησης με θετικό πρόσημο. 

Παράλληλα  αιτούμαστε να επανεξεταστεί το ζήτημα της  οριζόντιας αξιολόγησης των σχολείων, καθότι όλα τα σχολεία δεν ευρίσκονται στην ίδια θέση. Σχολεία απομακρυσμένα, σχολεία που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό, σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών, σχολεία νεοϊδρυθέντα, κλπ, είναι δίκαιο να έχουν διαφοροποιημένους  και λιγότερους δείκτες.

 • ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η εξωτερική αξιολόγηση όπως προτείνεται ανατρέπει τη σχέση εκπαιδευτικών και ΣΕΕ, όπως έχει διαμορφωθεί τα πολλά τελευταία χρόνια. Δηλαδή από συνεργάτες και συνοδοιπόροι στο έργο μας μεταβάλλονται σε κριτές μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες στη συνέχεια θα οδηγούν τα σχολεία στην κατάταξη της αριθμητικής κλίμακας 1-10, χωρίς σαφή κριτήρια, μιας κλίμακας διαφορετικής από αυτής της εσωτερικής αξιολόγησης, η οποία –ειρήσθω εν παρόδω- δεν φαίνεται να έχει λόγο ύπαρξης μιας και το τελικό αποτέλεσμα θα εξάγεται από την εξωτερική αξιολόγηση.

Πιστεύουμε ότι είναι χρησιμότερο  να παραμείνουν οι ΣΕΕ στο ρόλο τους, δηλ. να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις επιμόρφωσης και υποστήριξης για τους εκπαιδευτικούς που τόσο έχουν ανάγκη. Το υπόμνημα του ΠΕΚΕΣ Κρήτης εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας.

Κυρία Υπουργέ,

             Επειδή ο στόχος όλων είναι η ουσιαστική και ποιοτική εκπαίδευση, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστούμε

Με εκτίμηση

                2/3/2021

Δ/ντές Σχολείων Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου

 1. ΒΟΓΙΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΖΕΡΜΙΑΔΩΝ
 2. ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
 3. ΘΑΝΑΣΙΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΑΙΚΑΣΤΡΟΥ
 4. ΚΑΛΕΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΓΕΛ ΣΗΤΕΙΑΣ
 5. ΚΟΥΤΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΕΠΑΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
 6. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΕΛ ΤΖΕΡΜΙΑΔΩΝ
 7. ΚΩΣΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
 8. ΚΩΣΤΑΚΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ
 9. ΛΑΠΟΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΣΗΤΕΙΑΣ
 10. ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, 2ο ΓΕΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
 11. ΝΤΑΟΥΚΑ-ΔΑΟΥΚΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
 12. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
 13. ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΓΕΛ ΜΑΚΡΥ ΓΥΑΛΟΥ
 14. ΠΡΟΪΣΤΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΕΠΑΛ ΣΗΤΕΙΑΣ
 15. ΠΥΘΑΡΟΥΛΗ ΟΛΓΑ, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 16. ΡΕΪΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ
 17. ΣΑΡΙΚΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥΡΛΩΤΗΣ
 18. ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, 2ο ΓΕΛ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
 19. ΧΑΒΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
 20. ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 21. ΧΡΗΣΤΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΔΡΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos