Χρειάστηκαν 13 χρόνια συνεχών δικαστικών διενέξεων για να κατοχυρωθεί επιτέλους η «φέτα» ως αποκλειστικό ελληνικό προϊόν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο επικύρωσε τον κοινοτικό κανονισμό, που είχε υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2002, ο οποίος απαγόρευε την παραγωγή της φέτας οπουδήποτε αλλού εκτός της Ελλάδας.
Η Επιτροπή είχε καταχωρίσει την ονομασία «φέτα» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το λευκό τυρί άλμης από την Ελλάδα.
Η Γερμανία και η Δανία με την υποστήριξη της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποστηρίζοντας, ότι την ονομασία «φέτα» μπορούν να τη χρησιμοποιούν όλοι ανεξαρτήτως , αφού τη θεωρούσαν γενικής χρήσεως. Είχαν ζητήσει την ακύρωση της καταχώρισης της «φέτας» υπέρ της Ελλάδας.
Όμως οι δικαστές έκριναν ότι η ονομασία είναι μόνο ελληνική, δίνοντας ένα τέλος στην πολύχρονη διαμάχη. Ειδικότερα, η ονομασία «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονομασία ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου και, επομένως, δεν αποτελεί ονομασία γένους.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει ακόμη ότι λευκά τυριά άλμης παρασκευάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όμως, τα τυριά αυτά είναι γνωστά στις ώρες αυτές με άλλες ονομασίες και όχι με την ονομασία «φέτα».
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Δανία παρασκευάζουν εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες ποσότητες φέτας με αγελαδινό γάλα και μάχονται για να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοπιούν την ονομασία «φέτα».
Η ονομασία είχε καταχωρηθεί για πρώτη φορά το 1996 με αίτηση της Ελλάδας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε «Μετά από μακροχρόνιους αγώνες, οι συντονισμένοι και συστηματικοί χειρισμοί της Ελληνικής Κυβέρνησης και των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ιδιαίτερα στην τελική φάση τους, μέχρι την έκδοση της σημερινής απόφασης, στέφθηκαν από επιτυχία. Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με τη σημερινή ιστορική Απόφασή του, αποφαίνεται οριστικά και αμετάκλητα ότι η ονομασία «φέτα» δεν αποτελεί κοινή ονομασία και είναι αποκλειστικά ελληνική».
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι