Δήμαρχος Αγ. Νικολάου και άλλοι δήμαρχοι

Από τη συνεδρίαση

Σε καμία συζήτηση με την Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% στο 0,5%, ενώ προγραμματίζει σειρά δράσεων και αντιδράσεων προκειμένου να αποσυρθεί η πρόσφατη εξαγγελία.
Σ΄ αυτήν τη θέση κατέληξαν ομόφωνα τη Πέμπτη (8/1), κατά τη μαζική, ενημερωτική συνάντηση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας, οι δήμαρχοι πρωτευουσών νομών και τα μέλη του Δικτύου Τουριστικών Δήμων και του Συνδέσμου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου, θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να αποφασίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Στην πρόταση των δημάρχων, εκτός από το κάθετο όχι για οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων, περιλαμβάνονται και τα εξής:
* Συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο, Τουρισμού κ. Κ. Μαρκόπουλο και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, στους οποίους να εκθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για το θέμα που έχει προκύψει, όσο και γενικότερα για τη στήριξη του τουρισμού στην περίοδο της κρίσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
* Αμέσως μετά να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της ΚΕΔΚΕ καθώς και αντίστοιχες ενημερωτικές ενέργειες από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.
* Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων να ζητηθούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
* Παράλληλα η ΚΕΔΚΕ να οργανώσει καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών με όλα τα πρόσφορα μέσα (τύπο, ραδιόφωνο και τηλεόραση).
* Οι δήμαρχοι εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ να αποφασίσει για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, ακόμη και για άμεση σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου.

Νικήτας Κακλαμάνης

Από τη συνεδρίαση

Να σημειωθεί ότι το τέλος παρεπιδημούντων το εισπράττουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους, οι οποίοι το ανταποδίδουν μέσω όλων των τουριστικών υπηρεσιών που εξασφαλίζουν για τις πόλεις τους. Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου – μόνο για τα ξενοδοχεία – συνεπάγεται μείωση των εσόδων των δήμων και των κοινοτήτων της χώρας κατά 120 και πλέον εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Επίσης, όπως προέκυψε από στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το τέλος παρεπιδημούντων αντιστοιχεί σε ποσοστά από 15% έως και 60% επί των εσόδων τους κατ΄ έτος. Όπως τονίστηκε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ειδικά για τους τουριστικούς και νησιωτικούς δήμους που φιλοξενούν ξενοδοχειακές μονάδες, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου πλήττει καίρια και μαζικά τα οικονομικά τους και τους οδηγεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Από manos