η επιμνημόσυνη δέηση
η επιμνημόσυνη δέηση

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο χώρο του μνημείου στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 71η επέτειο του Ολοκαυτώματος

και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η ΠΕ Ηρακλείου, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ενώ κατάθεση στεφάνων έκαναν οι: Υφυπουργός Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτές Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, δήμαρχος Βιάννου, εκπρόσωποι στρατιωτικών, λιμενικών αρχών, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης, απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς.

πολύς κόσμος τίμησε την επέτειο
πολύς κόσμος τίμησε την επέτειο

Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε η φιλόλογος Μαρία Τσουρακάκη, στη συνέχεια έγινε Προσκλητήριο Νεκρών ενώ τον ύμνο της Βιάννου απέδωσε η μικτή χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατάθεση στεφάνου έκαναν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Η νεολαία χτίζει το μέλλον» της ΤΕΔΚ Ρηνανίας Γερμανίας.

Ανακοίνωση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη για τα 71 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου:

«Τιμούμε και φέτος τη μνήμη των 461 νεκρών της Βιάννου, από το Ολοκαύτωμα των ναζί, 71 χρόνια πριν.

Οι μνήμες δεν σβήνουν και δεν ξεχνούμε την ναζιστική θηριωδία στην Βιάννο, την γενοκτονία των 461 Βιαννιτών συμπατριωτών μας.

Σήμερα, στην Ελλάδα, δεν χωρούν ακρότητες που έσπειραν, κατά την νεότερη ιστορία της χώρας μας, την καταστροφή.

Από την άλλη είναι χρέος των λαών της Ευρώπης, να απαλλαγούμε από το κακό παρελθόν των συγκρούσεων και να εξασφαλίσουμε ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια.»

ο βουλευτής Νότης Μαριάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Δεν λησμονούμε τις γερμανικές θηριωδίες και τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κατά της πατρίδας μας. Διεκδικούμε την άμεση εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις έχουμε ήδη θέσει το εθνικό αυτό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Γερμανοί, με πρωτοστάτη τον Γιοακίμ Φούχτελ, με δημόσιες σχέσεις και άλλα τερτίπια προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή των οφειλών τους. Να γνωρίζουν όμως ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δε μπορούν να συμψηφιστούν με καθρεφτάκια για Ιθαγενείς που σκοπεύει να προσφέρει ο Γκάουκ με το περίφημο Γερμανοελληνικό Ίδρυμα για το Μέλλον που είναι γνωστό τοις πάσι ότι αποτελεί Δούρειο Ίππο της γερμανικής πολιτικής.»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: