Κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγητικά όπλα και πάνω από 26.000 φυσίγγια
Κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγητικά όπλα και πάνω από 26.000 φυσίγγια

Εξαρθρώθηκε από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, από κοινού με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία όπως προέκυψε δραστηριοποιούνταν συστηματικά από το έτος 2007, στην παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και   εμπορία όπλων και πυρομαχικών.

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε σήμερα από το πρωί, συνελήφθησαν, σε διάφορες περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή, συνολικά (18) ημεδαποί ηλικίας 27 έως 59 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται Ειδικός Φρουρός και Αρχιφύλακας, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης καθώς και Ειδικός Φρουρός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα (28) άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και δύο (2) Ειδικοί Φρουροί που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της ειδικεύονταν στην εμπορία όπλων και πυρομαχικών, ακολουθώντας διάφορα στάδια για την υλοποίηση των επιμέρους παράνομων ενεργειών τους.

Ειδικότερα, προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, διαμέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων και αφού τα τροποποιούσαν – μετέτρεπαν σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή (πέραν της μισής) της εμπορικής τους αξίας.

Ηγετικό ρόλο κατείχε 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος  λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού (Αυστρία, Γερμανία, Αμερική), συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.

Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, την μεταποίηση και τροποποίηση τους σε λειτουργικά, το δειγματισμό τους σε υποψήφιους αγοραστές, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Αττικής.

Μέλη της οργάνωσης που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα, λόγω των ειδικών τους γνώσεων υποστήριζαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές.

Άλλα μέλη της οργάνωσης, αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση – πώληση των όπλων αυτών, ενώ επιπλέον υποστήριζαν τη διακίνηση – διαμεσολάβηση και εμπορία όπλων – πυρομαχικών, που κατείχαν παράνομα τρίτα πρόσωπα- άσχετα με την οργάνωση, καθώς και φυσιγγίων, τα οποία αποκτούσαν νόμιμα στο πλαίσιο λειτουργίας σκοπευτικού συλλόγου.

Πιο αναλυτικά, μέλος της οργάνωσης με την ιδιότητα του Προέδρου Τοπικού Σκοπευτικού Συλλόγου της Κρήτης, προμήθευε την οργάνωση με φυσίγγια, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά. Τα φυσίγγια προέρχονταν  από μη αναλωθέντα κατά τη διαδικασία των αγώνων – ασκήσεων σκοποβολής, ενώ επιπλέον ο ίδιος συμμετείχε ή διαμεσολαβούσε και στη διαδικασία της εμπορίας.

Ο παραπάνω, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του και τη λειτουργία της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, είχε ενωθεί με άλλα τρία μέλη της, με σκοπό την επιπλέον παράνομη διάθεση και πώληση φυσιγγίων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές, αποκομίζοντας έτσι πρόσθετο οικονομικό όφελος.

Η εγκληματική οργάνωση προμηθεύονταν, μεταξύ άλλων, όπλα από εταιρείες  που εδρεύουν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας, διαπιστώθηκε ότι μια από τις εταιρείες αυτές πραγματοποιούσε παράνομες εξαγωγές μη λειτουργικών όπλων σε ιδιώτες και όχι σε εμπορικούς επαγγελματίες του είδους, ενώ προϊόντα της εταιρείας είχαν κατασχεθεί από τις αστυνομικές Αρχές σε έξι περιπτώσεις (τουλάχιστον διακόσια είκοσι πέντε (225) όπλα και περισσότερα από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) φυσίγγια).

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση παρήγγειλε μέσω διαδικτύου και προμηθεύτηκε από το εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Αμερική), μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, τουλάχιστον τριάντα (30) μη λειτουργικά πυροβόλα όπλα και άγνωστο αριθμό ανταλλακτικών ειδών οπλισμού, τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα σε δύο διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Από αυτά, τουλάχιστον (13) όπλα εισήχθησαν το Μάρτιο του 2016 και αφού υπέστησαν τροποποίηση, διοχετεύτηκαν σε αγοραστές – κατηγορούμενους στους νομούς Χανίων και Αττικής, ενώ τα υπόλοιπα (17) κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την 18-04-2016 στα Χανιά (σχετικό το από 18-04-2016 Δελτίο Τύπου του Γ.Ε.Δ. Κρήτης), πριν παραληφθούν από τα μέλη της οργάνωσης για την περαιτέρω προώθησή τους στη αγορά.

Επιπλέον, διακινήθηκαν ή διαπραγματεύτηκαν προς πώληση από τα μέλη της οργάνωσης τουλάχιστον άλλα δέκα τρία (13) όπλα, τα οποία κατέχονταν ήδη παρανόμως από άσχετα με την οργάνωση πρόσωπα.

Η έρευνα στο επίπεδο αυτό συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των όπλων και φυσιγγίων που διακίνησε παράνομα η εγκληματική οργάνωση.

Αναφορικά με τη τιμή πώλησης των όπλων, αποτελούσε -κατά περίπτωση -αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης, μεταξύ των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών. Σε κάθε περίπτωση, στην αρχική τιμή αγοράς προστίθεντο η αμοιβή του οπλουργού για την εργασία μεταποίησης, καθώς και το παράνομο οικονομικό όφελος που προορίζονταν, τόσο για τα μέλη του λειτουργικού πυρήνα της οργάνωσης, όσο και για κάθε μέλος που διαμεσολαβούσε στην εμπορία.

Αποτέλεσμα ήταν η τελική αξία των όπλων να αυξάνεται στο μέγιστο σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς. Έτσι η εγκληματική οργάνωση εξασφάλιζε στα μέλη της το μέγιστο οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου αποτελούσε ένα επιπλέον κίνητρο για ένταξη νέων μελών στη δομή και λειτουργία της, αλλά και στη περαιτέρω δραστηριοποίηση τους στην ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών.

Επιπρόσθετα, οι δύο συλληφθέντες Ειδικοί Φρουροί διακριβώθηκαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και όπως προέκυψε από την έρευνα η εμπλοκή τους σε υπόθεση διακίνησης οπλισμού, για την οποία είχαν συλληφθεί την 04 Απριλίου 2016 από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (σχετικό το από 05-04-2016 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας), πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και οι υπόλοιποι δύο Ειδικοί Φρουροί που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία δεν ταυτοποιούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά εμπλέκονται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο της σημερινής επιχείρησης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία τεσσάρων δικαστικών λειτουργών, σε οικίες και λοιπούς χώρους που κατέχουν και χρησιμοποιούν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μερικοί από τους υπόλοιπους δράστες.

Οι έρευνες οργανώθηκαν από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, με την επιπλέον επιχειρησιακή συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και τη συνεργασία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου, των Ο.Π.Κ.Ε. Χανίων και Ρεθύμνου, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, Χανίων, Αποκορώνου, Μυλοποτάμου και Μεσσαράς.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν.

 • 45 πιστόλια
 • 9 πολεμικά τυφέκια
 • 3 χειροβομβίδες
 • 22 καραμπίνες-κυνηγετικά
 • 11 αεροβόλα
 • 863 φυσίγγια πιστολιών-περιστρόφων
 • 444 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου
 • 65 γεμιστήρες
 • 637 κυνηγετικά φυσίγγια
 • 89 εξαρτήματα όπλων
 • 9 μαχαίρια
 • 6 κροτίδες
 • 135 γραμμάρια πυρίτιδα και 24 γραμμάρια δυναμίτιδα
 • 3 φυτίλια
 • 30 πυροκροτητές
 • Teizer
 • χειροπέδες
 • σπρέι πιπεριού και
 • 93 κάλυκες

Σε χώρο που ανήκει σε ένα από τους συλληφθέντες – μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εντοπίστηκε αποθήκη, την οποία είχε μετατρέψει σε πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, με κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα για εξειδικευμένες εργασίες τροποποίησης, επισκευής, συναρμολόγησης, και λοιπές εργασίες επί πυροβόλων όπλων.

Επίσης σε έρευνα σε οικία του συλληφθέντα Αρχιφύλακα βρέθηκε και κατασχέθηκε περίστροφο, το οποίο κατείχε νόμιμα ως ιδιωτικό όπλο και για το οποίο είχε δηλώσει ψευδώς κλοπή.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε η παράλληλη δράση που είχε αναπτύξει ένας από τους συλληφθέντες – μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2014, στη διάπραξη εμπρησμών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και απόπειρας εκβίασης σε βάρος επιχειρηματιών και ενός ιδιώτη του νομού Χανίων.

Επιμέρους έρευνες είχαν διενεργηθεί κατά το αρχικό στάδιό τους από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ενώ ακολούθως τα στοιχεία περιήλθαν στην Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης και από κοινού με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων, προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ενέχεται ως φυσικός αυτουργός στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • εμπρησμό φορτηγού οχήματος επαγγελματικής χρήσης, ιδιοκτησίας ημεδαπού, που έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2014 στα Χανιά. Επιπλέον στην ίδια υπόθεση προέκυψε η συμμετοχή ως ηθικού αυτουργού και άλλου ατόμου ο οποίος περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες,
 • εμπρησμό Ι.Χ.Ε. οχήματος, ημεδαπού τον Ιούνιο του 2012 για λόγους προσωπικής αντεκδίκησης καθώς και
 • εμπρησμό καντίνας ιδιοκτησίας ημεδαπού το Σεπτέμβριο του 2014.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos