επίτιμος δημότης Βιάννου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανάμεσα σε Βιαννίτες

Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου  πλήθος κόσμου των τοπικών Αρχών και Φορέων της περιοχής κορυφώθηκαν  σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

για την 74η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Πανδημοτικό Ηρώο Σελί Αμιρών .Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών κος Παναγιώτης Σκουρλέτης ενώ παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης οι Βουλευτές Ιωάννης Μιχελογιαννάκης Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης Βασίλης Κεγκέρογλου, Μανόλης Συντιχάκης, Μανόλης Θραψανιώτης ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς και ο Αντιπερειφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Μετά την λήξη της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε στο κτίριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου ως επίτιμος Δημότης Βιάννου αλλά και ως επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Ο Δήμαρχος Βιάννου κατά την τελετή αγορεύσεως  ως επιτίμου Δημότη Δήλωσε :

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της   Δημοκρατίας,

Σας υποδεχόμαστε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στον Μαρτυρικό  Δήμο Βιάννου. Η παρουσία σας αποτελεί ύψιστη τιμή για τον τόπο μας.

Υποδεχόμαστε τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας γεμάτοι  υπερηφάνεια, γιατί η πατρίδα μας, με την λαμπρή της ιστορία στο πέρασμα των αιώνων, αντιπροσωπεύεται από μια προσωπικότητα αντάξια της αίγλης της.

Η πολυσχιδής προσωπικότητά σας, ως πολιτικός, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου, ως έλληνας πολίτης, συμβάλλουν στο να ασκείται τα καθήκοντα σας με υποδειγματικό ζήλο και να υπηρετείται τον ελληνικό λαό και το δημοκρατικό πολίτευμα,  με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης.

επίτιμος δημότης Βιάννου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
στην επιμνημόσυνη δέηση οι μητροπολίτες Βιάννου και Ιεραπύτνης

Η σθεναρής και σταθερή σας θέση στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, καθώς και η  συνεχής  συμμετοχή και παρουσία σας , σε όλους τους μαρτυρικούς  τόπους,  αποδεικνύουν το άμεσο και ζωντανό ενδιαφέρον και στήριξη των θέσεων σας για δικαιοσύνη και αποζημίωση.

Κύριε Πρόεδρε, είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με τις πολύ σημαντικές υποχρεώσεις που έχετε ως Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας, όντας διακεκριμένος πλέον συνδημότης μας, θα σταθείτε αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης στο  αδικαίωτο αίτημα ενός αιματοβαμμένου τόπου.

Σήμερα με απόλυτο σεβασμό, όπως αρμόζει στην περίσταση, κρατάμε στην καρδιά και στο μυαλό μας τη θυσία των αδικοχαμένων συγχωριανών μας, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας ως ένα ανοιχτό και ολοφάνερο παράδειγμα προς αποφυγήν τον όλεθρο και την καταστροφή που προκαλεί η μισαλλοδοξία και ο ολοκληρωτισμός.

Κύριε Πρόεδρε,

Έχετε κατακτήσει  ήδη την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση ολόκληρου του Ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου, όπως αποδεικνύεται  από την καθημερινή σας  δράση  στο κορυφαίο Πολιτειακό Λειτούργημα.

Η βαθιά δε γνώση που διαθέτετε,  διευκολύνει την αντιμετώπιση των Εθνικών μας θεμάτων.

Το εξαίρετο ήθος σας, το μειλίχιο ύφος σας και οι αρετές που σας κοσμούν, αποτελούν για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ένα λαμπρό πρότυπο πολιτειακού ηγέτη.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, Σας καλωσορίζουμε  σήμερα εδώ στον Δήμο Βιάννου ένα τόπο ιστορικό με λαμπρή Ιστορία και με παράδοση στα Γράμματα, στις Τέχνες  και τον Πολιτισμό.

Ένα Δήμο  Μαρτυρικό με τεράστια προσφορά σε όλους τους Εθνικούς και Δημοκρατικούς αγώνες.

Σε ένα  Δήμο που όλοι  μαζί, Δημοτική Αρχή, Δημοτικό Συμβούλιο και Δημότες εργαζόμαστε  συνεχώς προκειμένου να αναβαθμίσουμε την καθημερινή μας ζωή  κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντικειμενικές δυσκολίες.

 

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε τριπλό μήνυμα κατά την αντιφώνησή του.

επίτιμος δημότης Βιάννου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
με τα μέλη της ένωσης θυμάτων ολοκαυτώματος δήμου Βιάννου

Όπως είπε:

Η ιερή μνήμη των τραγικών θυμάτων του ολοκαυτώματος της Βιάννου εκπέμπει τρία μηνύματα. Το μήνυμα της ελευθερίας: υπερασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε πάντα ανυποχώρητοι τα σύνορά μας την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία, το δεύτερο μήνυμα είναι το μήνυμα της μνήμης. Δεν ξεχνάμε τη μνήμη τους για λόγους δικαιοσύνης.

Οι απαιτήσεις για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις θα είναι πάντοτε απαράγραφες, Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες μέχρι την τελική Δικαίωση.

Το τρίτο μήνυμα είναι αυτό της διδαχής δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ότι οι εφιάλτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έχουν τελειώσει.

Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη μας διδάσκουν ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση.  Πρέπει να φύγουν οι αιτίες που δημιουργούν αυτά τα υπολείμματα και θυμίζουν τους εφιάλτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Μόνο με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που προκαλούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και δυστυχία των ανθρώπων. Αιωνία η μνήμη τους!!

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Αποτίουμε φόρο τιμής στην μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Πατρίδα μας. Τα μηνύματα τους  είναι διαχρονικά και πάντα επίκαιρα για Ενότητα, Αλληλεγγύη, Δημοκρατία, πρόοδο, και αποτελούν πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους. Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα γράφοντας τα Μαρτυρικά Χωριά της Βιάννου – Ιεράπετρας με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας.»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου δήλωσε για το Ολοκάυτωμα της Βιάννου:

«Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου στην Βιάννο και στα χωριά της περιοχής, συνετελέσθη από τον Γερμανικό Στρατό Κατοχής ένα από ειδεχθέστερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί, εκτός από τις δολοφονίες 461 κατοίκων που διέπραξαν, προκάλεσαν συνάμα ανυπολόγιστες καταστροφές στα οικήματα και στις περιουσίες της περιοχής. Οι πληγές από τις θηριωδίες αυτές χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να επουλωθούν.  Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων. Η θυσία τους υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα του Φασισμού. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που δυστυχώς παραμένει επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου ήταν και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων των συγγενών των θυμάτων»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos