Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Παγκρητική Αμερικής στο γίγνεσθαι της κοινότητας των Κρητών , στους δεσμούς των Ομογενών με το νησί αλλά και στους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης της Μεγαλονήσου με στόχο να γίνει το κέντρο της επιχειρηματικότητας της έρευνας και της τεχνολογίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας στο ετήσιο Συνέδριο της Παγκρητικής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.
Παράλληλα ο κ. Τσόκας απευθυνόμενος σε νέους επιχειρηματίες Κρηικής καταγωγής παρουσίασε εκτενώς τη σημερινή κατάσταση της Κρήτης, τη δυναμική που αναπτύσσεται και τους κάλεσε να επενδύσουν στον τόπο καταγωγής τους. Ακόμη ο Γ.Γ. της Περιφέρειας παρευρέθηκε στην απονομή των βραβείων «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» και «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΕΙΟ» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους βραβευθέντες κ. Μητσοτάκη και κ. Τσακόπουλο.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η Παγκρητική Αμερικής δια του προέδρου της κ. Βελιβασάκη τίμησε τον κ. Τσόκα για την πολύπλευρη προσφορά του και του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα την οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται «…τιμής ένεκεν στον Αξιότιμο Περιφερειάρχη Κρήτης εις ένδειξη ευγνωμοσύνης για την αγαστή συμμετοχή και προσφορά του στις εκδηλώσεις των βραβείων «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» και «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΕΙΟ».
O κ. Τσόκας ευχαρίστησε την Παγκρητική Αμερικής για την ευγενική της πρόσκληση, και εξέφρασε την χαρά του που παραβρέθηκε σε μια τέτοια εκδήλωση μαζί με εσάς , όπως είπε , που εκπροσωπείτε ένα τόσο δυναμικό κομμάτι της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όλοι εσείς , πρόσθεσε , που αναγκαστήκατε να αφήσετ την Ελλάδα, χάρη στο ζήλο, την εργατικότητα, και την εφευρετικότητα που διακρίνει τους Έλληνες, καταφέρατε να είστε ένα αξιοσέβαστο κομμάτι της Αμερικανικής Κοινωνίας. Καταφέρατε να διαπρέψετε, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες, στις τέχνες, και αποτελείτε σήμερα σημαντικούς πεσβευτές της Ελλάδας στην Αμερική.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Παγκρητική Αμερικής στο γίγνεσθαι της κοινότητας των Κρητών επισημαίνοντας : Ξεκίνησε σαν μία ένωση που αγκάλιασε όλες τις υπόλοιπες κατά τόπους ενώσεις στις διάφορες πολιτείες της Αμερικής με ένα κοινό στόχο: την διατήρηση της Κρητικής κουλτούρας και παράδοσης.
Από την ίδρυσή της η ΠΑΑ στήριξε την παιδεία, τον πολιτισμό, την φιλανθρωπία, αξίες βαθιά ριζωμένες στην Ελληνική κουλτούρα, και αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για όλους τους Κρητικούς που ζούσαν μακριά από την πατρίδα. Παράλληλα, τόνισε η πορεία της καταδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό, ότι ο Κρητικός ποτέ δεν ξεχνάει την πατρίδα του, πάντα κρατάει στενούς δεσμούς με αυτήν, και προσπαθεί να συνεισφέρει στον τόπο του.
Αξίζει να αναφέρω χαρακτηριστικά, είπε, ότι η ΠΑΑ έπεισε την Ελληνική κυβέρνηση να ιδρύσει πανεπιστήμιο στην Κρήτη, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ενισχύθηκαν με πάνω από 500.000$ μέχρι σήμερα. Επίσης, υποστήριξε τον Δρ. Νάθενα, στην προσπάθεια του αυτή. Απόψε συνέχισε ο κ. Τσόκας συγκεντρωθήκαμε εδώ όχι μόνο για να «γιορτάσουμε» το Κρητικό πνεύμα, αλλά και για να τιμήσουμε δυο διακεκριμένους Έλληνες για την σημαντική προσφορά τους στον Ελληνισμό και στην Ομογένεια: τον κο Μησοτάκη και τον κο Τσακόπουλο τους οποίους θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά για την συνεισφορά τους στην πολιτική και στον φιλανθρωπία αντίστοιχα.
Ο κος Μητσοτάκης είμαι σίγουρος ότι δεν χρειάζεται εγκωμιαστικές εισαγωγές: αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα, δίνοντας αγώνες, υπερασπιζόμενος πάντα τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ο κος Τσακόπουλος γνωστός επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού στην Αμερική.
Αμέσως μετά ο Γ.Γ της Περιφέρειας αναφέρθηκε στην Κρήτη του σήμερα επισημαίνοντας ότι :Πολλοί από σας, που επισκέπτεστε το νησί, είμαι σίγουρος ότι έχετε δει πολλές αλλαγές. Η Κρήτη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, με στόχο να γίνει το κέντρο της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της τεχνολογίας στην Ν.Α Μεσόγειο. Προωθούμε συνέχισε , τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ενισχύουμε τον τουρισμό, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν με εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Εκσυγχρονίζουμε τον αγροτικό τομέα έτσι ώστε να εισχωρήσουμε σε εξειδικευμένες αγορές προϊόντων όπως το λάδι και το μέλι. Αρκετά από τα προϊόντα αυτά έχουν πιστοποιηθεί με ονομασία προέλευσης.
Επίσης στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικά τεχνολογικά και ερευνητικά κέντρα, η ύπαρξη τν οποίων δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις στην ανάδειξη της Κρήτης σε κέντρο τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών και υπηρεσιών. Βελτιώνουμε τις υπάρχουσες υποδομές και δημιουργούμε νέες. Σε σχέση με το ενεργειακό δυναμικό του νησιού είπε , προωθούμε εναλλακτικές/ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Αυτή είναι η σύγχρονη Κρήτη, το ευλογημένο νησί που αποτέλεσε το λίκνο του πολιτισμού στους αρχαίους χρόνους, σήμερα επιδιώκει να γίνει κέντρο των οικονομικών και των τεχνολογικών εξελίξεων στην Ν.Α. Ευρώπη κατέληξε ο κ. Τσόκας .
Με νέους επιχειρηματίες Κρητικής Καταγωγής
Επίσης ο Γ. Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ μίλησε σε νέους επιχειρηματίες Κρητικής καταγωγής . Ο κ. Τσόκας κατά την ομιία του, μίλησε, για τα βασικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας στο ΑΕΠ στον Πρωτογενή-Δευτερογενή-Τριτογενή τομέας της Κρητικής Οικονομίας
Έκανε εκτενή αναφορά στην κοινωνία της γνώσης και της καινοτομία επισημαίνοντας ότι στον ομέα των επικοινωνιών η Περιφέρεια Κρήτης έχει συγκριτικό πλεονέκτημα θέσης και υφιστάμενης τεχνολογικής υποστήριξης για να παίζει σημαντικό ρόλο σαν τηλεπικοινωνιακό κέντρο, διασυνδέοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ΝΑ Μεσόγειο. Επιπλέον, η σημαντική συγκέντρωση ερευνητικών, ακαδημαϊκών και τεχνολογικών ιδρυμάτων αποτελεί ισχυρό σημείο για την ανάδειξη της Κρήτης σε κέντρο Τηλεματικών Εφαρμογών και Υπηρεσιών είπε ο Γενικός Ακολούθως αναφέρθηκε στις Υποδομές στην Προσπελασιμότητας και στα Ολυμπιακά Έργα .
Παράλληλα μιλώντας για τις υποδομές της Κρήτης τόνισε ότι τα λιμάνια του νησιού έχουν αναβαθμιστεί έτσι ώστε να εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό, αλλά και την τοπική οικονομία και αναφέρθηκε , στο έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού λιμένα στο Νότιο τμήμα του νησιού. Σχετικά με τα αεροδρόμια της Κρήτης είπε , έχουν πραγματοποιηθεί έργα επέκτασης του αεροδρομίου του Ηρακλείου, και ανάπλασης των αεροδρομίων Χανίων και Σητείας.
Για το αεροδρόμιο των Χανίων, επιτεύχθηκε πρόσφατα η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των τοπικών φορέων αυτοδιοίκησης για την 24ωρη λειτουργία του. Παράλληλα το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Καστέλι στη θέση του σημερινού στρατιωτικού. Σημαντικό έργο για το νησί, πρόσθεσε απτελεί και ο ΒΟΑΚ, ο οποίος σχεδιάστηκε με σκοπό την σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων, Λιμένων, Αεροδρομίων και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού- ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 180 εκ ευρώ. Δεδομένου δε ότι η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου αό άκρη σε άκρη της Κρήτης απαιτεί δημόσιες επενδύσεις ύψους 1,5 δις. ευρώ, εξετάζουμε το ενδεχόμενο εναλλακτικής χάραξης και χρηματοδότησης.
Ακόμη ο κ. Τσόκας έκανε αποτίμηση των αποτελεσμάτων των παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την τρέχουσα και τις τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους Ο στρατηγικός στόχος – όραμα «Κρήτη Κέντρο Οικονομίας και Έρευνας στη Ν.Α. Μεσόγειο» που είχε τεθεί στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους επαναπροσδιορίζεται τόνισε σε «Αναβάθμιση του ρόλου της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου στη βάση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, της χρήσης προηγμένων Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της» λαμβάνοντας υπόψη:
-τις διεθνείς εξελίξεις,
-τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας,
-τη στρατηγική της Λισσαβώνας και τις πολιτικές Συνοχής, τους τέσσερις πυλώνες του Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς:: δυναμική και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη στην Περιφέρεια, ανταποδοτκή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ελκυστικότητα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, ποιοτική διαβίωση για όλους Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους στόχους της Περιφερειακής Αναπτυξιακής πολιτικής, που επικεντρώνονται στη:
-Δημιουργία και λειτουργία ολοκληρωμένου δικτύου συνδυασμένων μεταφορών επιβατών και φορτίων
-Ενίσχυση της έρευνας και της χρήσης νέων τεχνολογιών και σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με την παραγωγική διαδικασία και επιχειρηματικότητα -Ανάπτυξη επικοινωνιών
– Αξιοποίηση ενέργειας -Αναβάθμιση του τουρισμού
– Προστασία
– Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικού αποθέματος
-Αστική Ανάπτυξη -Ανάπτυξη αγροτικών περιοχών
-Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού
-Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Αναπτυξιακό Νόμο (Ν. 3299/04), και επισήμανε ότι μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί για έγκριση στην Διεύθυνση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης 487 επενδυτικά σχέδια (από 12/2004 ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου 3299/04) και έχουν εγκριθεί μέχρι την 25/8/2006 268 σχέδια συνολικού ύψους 200 εκ. € με εγκριθείσα επιχορήγηση 75 εκ. €., καθιστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, την 1η Περιφέρεια της Ελλάδας σε υπαγωγή (εγκεκριμένα σχέδια) επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Τέλος ο κ.Τσόκας απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες τους κάλεσε να επενδύσουν στον τόπο καταγωγής τους και πρόσθεσε ότι εκτός των άλλων μπορούν να απευθύνονται μέσω της ιστοσείδας της Περιφέρειας Κρήτης στην νεοσύστατη υπηρεσία της Περιφέρειας ειδικά για τους Κρητικούς του εξωτερικού :http://www.crete-region.gr/investincrete
Το εργαλείο αυτό είπε, έχει τη δυνατότητα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ Ομογένειας και της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς επίσης και να αποτελέσει και ένα δίαυλο επικοινωνίας για όλους εσάς που έχετε διάφορα ερωτήματα σχετικά με οικονομικά ζητήματα. Η Κρήτη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και σημειώνει πρόοδο σε διάφορους τομείς.
Αυτή η υπηρεσία, η οποία βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο από την πλευρά της Περιφέρειας, μπορεί να σας βοηθήσει να «εξερευνήσετε» τις διάφορες ευκαιρίες που εμφανίζονται στα πλαίσια του ενδιαφέροντος σας. Στόχος μας είναι η έγκαιρη ανταπόκριση στις ερωτήσεις σας !
Ελπίζω πως το εργαλείο αυτό θα βοηθήσει στην ισχυροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο σημείων του Ατλαντικού, για πιο στενή συνεργασία και εύχομαι να σας φανεί πραγματικά χρήσιμο κατέληξε.