κανένας μόνος του στη κρίση
κανένας μόνος του στη κρίση

Ως Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης καλούμε τη νεολαία των Χανίων να σταθεί πλάι στους εργαζομένους και τους αγρότες στους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που ασκείται. Στο δρόμο για την απεργία της 4ης Φλεβάρη, συμμετέχουμε στην προετοιμασία της μέσα από το συλλαλητήριο που οργανώνουν πολλά σωματεία, εργατικά σχήματα και φορείς της πόλης την Πέμπτη, 18 Γενάρη στις 19:00 στην πλατεία της Δημ. Αγοράς.

Η διαδικασία ψήφισης της αντιασφαλιστικής αναδιάρθρωσης βρίσκεται στην τελική ευθεία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συμπόρευση με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, να συμφωνούν στην κατεύθυνση των κυβερνητικών αλλαγών, ζητώντας την επιβολή παραπέρα περικοπών. Με την στήριξη των εργοδοτικών οργανώσεων, που συμφώνησαν, σε περιορισμένη αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς (1%) προκειμένου στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και να φορτώσουν όλα τα βάρη στους εργαζόμενους. Με το σχέδιο νόμου γενικεύεται και εντείνεται η εκμετάλλευση του συνόλου των εργαζομένων, καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και τα μικρομεσαία στρώματα. Επιβάλλεται ένας απίστευτος ‘ρατσισμός’ απέναντι στη νέα γενιά με συντάξεις των 170 €, μισθούς των 300€, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας μέσα στην ασφυξία της ανεργίας και της μετανάστευσης.

Τα μπλοκάκια και οι αυτοαπασχολούμενοι θα τα δίνουν όλα!

Από το 2017 οι εισφορές διαμορφώνονται στο 38,45% επί του φορολογητέου εισοδήματος ως εξής: Κύρια Σύνταξη 20%, εφάπαξ 4%, επικουρική 7.5%, υγεία 6.95%. Προβλέπεται επίσης εισφορά 120 € το χρόνο υπέρ κάποιου ανύπαρκτου ταμείου ανεργίας. Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται φόρος εισοδήματος 26%, τέλος επιτηδεύματος 650-1000 €, εισφορά αλληλεγγύης 0,7-6% και η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση 75% και 100% από του χρόνου! Από την ληστρική μανία της κυβέρνησης δεν γλιτώνουν ούτε οι άνεργοι ή όσοι έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Η κυβέρνηση, αντί να τους δώσει επίδομα ανεργίας, τους φορτώνει υποχρεωτικά ελάχιστο ετήσιο ποσό εισφορών 2823 € με αντάλλαγμα ένα επίδομα κηδείας. Το ποσό αυτό θα καταβάλλουν και όσοι έχουν κάνει αναστολή του επαγγέλματος. Ακόμα, καταργείται η έκπτωση για τους νεοεισερχόμενους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ κάτω της 5ετίας. Οι (πρώην) ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μηνιαίως.

Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές καθιστούν αδύνατη την παραμονή στο επάγγελμα για χιλιάδες μηχανικούς και τεχνικούς και τους οδηγούν στον αφανισμό και την μετανάστευση. Ειδικοί κλάδοι εισφορών με συνεισφορά μόνο των ασφαλισμένων, που εξασφάλιζαν έως και το 50% των υφιστάμενων συντάξεων, καταργούνται (πχ η Ειδική Προσαύξηση στο ΤΣΜΕΔΕ) και οι ως τώρα καταβεβλημένες εισφορές εξαφανίζονται. Έτσι, παρότι οι υπόλοιπες εισφορές διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται, οι συντάξεις κόβονται στο μισό.

Καταστρέφουν πλήρως τόσο το παρόν μας με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους όσο και το εργασιακό μας μέλλον. Από τη μία με τις μειώσεις στους μισθούς των μηχανικών μέσω των αυξανόμενων εισφορών που μας θα μας αναγκάσουν να καταβάλουμε από τη στιγμή που θα πιάσουμε δουλειά, μέχρι και την αναγκαστική δουλειά μέχρι τα 67, αφού πλέον η γενιά μας είναι βυθισμένη μέσα στην ανασφάλιστη, μαύρη και ελαστική εργασία.

Ο αντιασφαλιστικός νόμος δεν έρχεται για να «σωθεί» το ασφαλιστικό όπως θέλει η κυβέρνηση να μας κάνει να πιστέψουμε! Έρχεται για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου, τα «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα αρπακτικά, η εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, η υποταγή στο δημοσιονομικό σφαγείο της ευρωζώνης και της ΕΕ. Δεν είναι ένα απλό προαπαιτούμενο, αλλά μια στρατηγική απάντηση του κεφαλαίου και της ΕΕ στην κρίση.

Ο νέος νόμος έκτρωμα πλήττει συνολικά τα συμφέροντα των εργαζομένων και ειδικά της νέας γενιάς. Τώρα είναι η ώρα νεολαία και εργαζόμενοι να βγουν μαζί στο προσκήνιο και να απαιτήσουν να μην κατατεθεί καν ο αντιασφαλιστικός νόμος που η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει. Όμως δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Τη στιγμή που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους, να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα με μισθούς πείνας και με σύνταξη η οποία δεν αρκεί ούτε για να επιβιώσουμε, οφείλουμε να αντεπιτεθούμε και να επιβάλλουμε το σύνολο των αναγκών μας, τόσο για ένα ασφαλιστικό σύστημα με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες που θα τους χωράει όλους και όχι ό,τι χωράει στο μνημόνιο, στην εξυπηρέτηση του χρέους, στην κερδοφορία του κεφαλαίου, στο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, όσο και το σύνολο των αναγκών μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: