Καταστροφή αμπελώνα και οπωρώνα για εκδίκηση στο Καβούσι
αμπελώνας κομμένος από τον πάτο ….

Ένα ακόμα κρούσμα βανδαλισμού και καταστροφής της αγροτικής περιουσίας προστέθηκε στον κατάλογο της μάστιγας που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στην Κρητική ύπαιθρο.

Θρασύτατοι και θρασύδειλοι «άγνωστοι» κατέστρεψαν, έκοψαν και διέλυσαν τον αμπελώνα αγρότη στο Καβούσι. Παραβιάζοντας την είσοδο περιφραγμένου αμπελιού με 500 κουρμούλες και εσπεριδοειδή δέντρα, εισήλθαν μάλλον νυχτερινή ώρα και έκοψαν όλες τις κουρμούλες και τα εσπεριδοειδή δέντρα από την επιφάνεια του εδάφους, διέλυσαν το αρδευτικό δίκτυο του αμπελώνα καταστρέφοντας την περιουσία που δημιούργησε με ιδρώτα και κόπο τα τελευταία 15 χρόνια.

Καταστροφή αμπελώνα και οπωρώνα για εκδίκηση στο Καβούσι
κουρμούλες κομμένες από τη ριζα

Το συμβάν πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας σε περιοχή πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο Αζοριά. Ο ιδιοκτήτης – θύμα επισκέφθηκε την Τρίτη το αγρόκτημα του για προγραμματισμένη εργασία και αντίκρισε την καταστροφή που υπέστη ο αμπελώνας του. Ενημέρωσε το δασαρχείο Λασιθίου για το συμβάν και την Τετάρτη το πρωί έγινε επίσκεψη κλιμακίου της Αγροφυλακής για καταγραφή της ζημιάς. Ο ίδιος θα καταθέσει μήνυση και θα επισκεφθεί τον Εισαγγελέα Λασιθίου για να τον ενημερώσει για τις συνεχιζόμενες καταστροφές  που  προκαλούνται στην περιοχή και το τρομοκρατικό κλίμα που θέλουν κατά καιρούς να σπείρουν ασύδοτοι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Πριν από ενάμιση μήνα, αλλά και στο παρελθόν, στο αμπέλι του θύματος είχαν συλληφθεί αδέσποτα αιγοπρόβατα που ανήκαν σε κτηνοτρόφο της περιοχής, που χρόνια τώρα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων συνεχίζει το καταστροφικό έργο με τα ανεπιτήρητα και αδέσποτα ζώα του.

Πάντως, ο τρόπος δράσης των επιτήδειων φανερώνει ότι πρόκειται για άτομα εκδικητικά, άτομα που θέλουν να τρομοκρατήσουν όσους από τους αγρότες που καταφεύγουν απογοητευμένοι στο μέτρο της περισυλλογής των αδέσποτων αιγοπροβάτων, που προκαλούν καταστροφές στην αγροτική περιουσία, σε αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, στον αρχαίο ελαιώνα του Καβουσίου, καταστρέφουν τις ξερολιθιές, ρημάζουν τις περιουσίες των αγροτών. Είναι οι ίδιοι που σε κάθε ευκαιρία πυρπολούν τον ορεινό όγκο της περιοχής, διαλύουν περιφράξεις αμπελιών, σπάζουν πόρτες και παράθυρα αγροτικών κατοικιών της υπαίθρου. Στην περιοχή του Καβουσίου πριν από ένα χρόνο είχαμε την διάρρηξη και την κλοπή αγροτικών εργαλείων και συσκευών από αγροτικά σπίτια της περιοχής.

Καταστροφή αμπελώνα και οπωρώνα για εκδίκηση στο Καβούσι
… ούτε τα δέντρα δεν γλύτωσαν ….

Το μέτρο της περισυλλογής αδέσποτων και ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ιεράπετρας στο Καβούσι, στην Παχεία Άμμο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Κάτω Χωριού, στο  Καπίστρι και σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχει φέρει κάποια αποτελέσματα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συλλήψεις εκατοντάδων ζώων αλλά το φαινόμενο της αδεσποτίας συνεχίζει να υπάρχει.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής ενημερώθηκε για το συμβάν και ανέφερε ότι ό ίδιος και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων που συμμετέχουν στην διαδικασία σύλληψης έχουν δεχθεί απειλές για την ζωή τους, τις οικογένειες τους  και για την περιουσία τους από τους παραβάτες κτηνοτρόφους.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, της πρόκλησης αγροζημιών  από ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα και για το λόγο αυτό, καλώ εκείνους που συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, στη Θρυπτή, στο Καπίστρι, στο Καβούσι, στα δυτικά χωριά, ακόμη και μέσα στον κάμπο της Ιεράπετρας, ότι θα συλλαμβάνουμε όσα ζώα βρεθούν ανεπιτήρητα στην αγροτική ζώνη, και οπουδήποτε αλλού και θα ακολουθούμε τη νόμιμη διαδικασία, διανέμοντας δωρεάν το κρέας τους στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου».

Επίσης ο κ. Πανταζής πρότεινε την δημιουργία μικτού κλιμακίου με ένστολους το οποίο θα αποτελείται από το ΤΑΕ, Αστυνομία, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, θα φέρουν όπλο και μάσκα για να μπορούν να συλλαμβάνουν αδέσποτα αιγοπρόβατα και να αντιμετωπίζουν τις απειλές και τον τραμπουκισμό των θρασύτατων κτηνοτρόφων.

Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη από το τελευταίο συμβάν και φαίνεται πως θα αντιδράσει δυναμικά στην συνεχιζόμενη  προκλητικότητα των τραμπούκων, εκβιαστών και τρομοκρατών  της υπαίθρου.

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos